nabava.net

Usisavač ne radi kako treba? Evo kako očistiti filter na usisavaču.

Umjesto usisavača s vrećicama odlučio si kupiti verziju s perivim filterom? Odličan odabir, jer je njegovo čišćenje super jednostavno.

Usisavač pranje filtera

Kada kupiš novi usisavač, uz njega ćeš uvijek dobiti upute kako ga pravilno održavati. Prije isprobavanja drugih tehnika, obavezno se prvo pridržavaj originalnih uputa - u suprotnome možeš poništiti garanciju, pa čak i oštetiti usisavač ako ga čistiš na pogrešan način.

Upute za novi usisavač obavezno spremi na sigurno mjesto gdje ih nećeš izgubiti.

Zašto filter treba redovito čišćenje?

Filter na usisavaču je potrebno redovito čistiti zato da se usisavaču ne smanji usisna snaga, ali i zato da se prašina ne počne nakupljati unutar usisavača i tako ošteti motor.

Velik dio modernih usisavača dolazi s dva filtera. Ponekad su oba periva, a ponekad samo jedan, najčešće primarni. 

Primarni filter pročišćava usisani zrak od većih čestica prašine i prljavštine, dok sekundarni filter dodatno pročišćava zrak koji je prošao kroz primarni filter kako bi se u prostoriju vraćalo što manje prašine. Najbolji takav filter je HEPA filter, koji zadržava preko 99% prašine. 

Kako čistiti filter

Filter je prvo potrebno izvaditi iz usisavača. Dobro ga istresi, po mogućnosti iznad kante za smeće i izvan kuće ili stana kako prašina ne bi letjela po prostoru u kojem boraviš.

Ako si osjetljiv na prašinu, dobra ideja je korištenje zaštitne maskice na licu. 

Za čišćenje je idealno koristiti staru četkicu za zube i njome nježno odstraniti nakupine prašine i prljavštine. U slučaju da je filter izrađen od papira ili sličnog osjetljivog materijala, budi ekstra pažljiv.

Ako tvoj usisavač ima perivi filter, tada ga možeš nježno isprati u mlakoj vodi. Nije preporučljivo korištenje deterdženta jer ga on može oštetiti. Oprani filter potrebno je pustiti da se u potpunosti osuši. Nipošto nemoj vlažni filter stavljati u usisavač jer se voda i električna energija nikako ne bi smjeli miješati.

Filter je najbolje ostaviti na zraku do 24 sata kako bi se dobro osušio. Izbjegavaj stavljati ga na ugrijane površine da se ne bi oštetio. 

U slučaju da tvoj usisavač ima i sekundarni filter koji je ujedno periv, svakako očisti i njega. Ako se radi o spužvastom materijalu, izbjegavaj korištenje četkica. 

Perivi filter

Koliko često filter treba čistiti?

Koliko često ćeš obavljati super zabavni zadatak pranja filtera na usisavaču ovisi o tome koliko često usisavaš.

Ako je to jednom tjedno, operi filter barem jednom mjesečno. Ako usisavaš češće ili ako se radi o jako prljavim površinama, preporučljivo je filter prati češće od jednom mjesečno.

Ovisno o tome kakav model usisavača imaš, na nekima je filter potrebno redovito mijenjati - otprilike jednom godišnje.

Međutim, postoji sve veći broj usisavača kojima bi filteri trebali trajati zauvijek, odnosno dok usisavač ne zamijeniš novim. Kod takvih usisavača redovito održavanje filtera još je od veće važnosti, jer njihova eventualna zamjena bi te mogla puno koštati.

 

Nastavi čitati naše najpopularnije članke o usisavačima: