Ostali članci

Sve što trebate znati prije kupovine tipkovnice

Tipkovnica je među najviše korištenim komponentama računala. A ipak, kupovini tipkovnice posvećujemo najmanje pažnje. Bilo da vam treba tipkovnica za gaming, posao ili nešto treće, pripremili smo par savjeta za kupovinu.

Tipkovnica

Vrste tipkovnica

Način spajanja

Ovisno o načinu spajanja na računalo razlikujemo

Za razliku od miša kojeg stalno mičemo pa nam žica lako može zasmetati, tipkovnica u pravilu stoji na mjestu. Osim ako volite tipkovnicu premjestiti u krilo i koristiti je ležerno naslonjeni u fotelju, žica iz tipkovnice u velikoj većini slučajeva vam uopće neće smetati.

Žične tipkovnice imaju kraće vrijeme odaziva, izdržljivije su i ne trebate brinuti o zamjeni baterija. No, ako se ipak odlučite za bežičnu tipkovnicu, možete birati između RF i Bluetooth tipkovnice

RF tipkovnica koristi radio vezu. S njom dobijete mali USB prijemnik kojeg uključite u računalo i on pokreće tipkovnicu. On najčešće radi na frekvenciji od 2.4 GHz. Ako imate i RF miša, možete ga spojiti na isti prijemnik i uštedjeti jedan USB ulaz. 

To također znači da drugi uređaji koji koriste tu istu frekvenciju, poput mikrovalne pećnice i bežičnog telefona, mogu ometati rad tipkovnice. 

Bluetooth tipkovnica ne treba USB ulaz te je stoga idealna za uređaje poput mobitela, tableta ili pametnih televizora. Također, Bluetooth je pouzdaniji od RF-a i manje su šanse da će se pojaviti smetnje.

Međutim, Bluetooth tipkovnice zahtijevaju češće punjenje i zamjenu baterija od RF tipkovnica. 

Ako tipkovnicu koristite svaki dan po nekoliko sati, držite se što dalje od Bluetootha. Ali ako vam je svaki slobodni USB ulaz od presudne važnosti (još nemate USB hub?) ili ako trebate tipkovnicu za tablet ili laptop, Bluetooth je zadovoljavajuća opcija.

Posebna kategorija kod bežičnih tipkovnica su prijenosne tipkovnice.

Prijenosna silikonska tipkovnica

Obično se radi o mini tipkovnicama koje lako možete spremiti uz svoj tablet ili drugi pametni uređaj i nositi sa sobom. Silikonske tipkovnice čak je moguće u potpunosti namotati i spremiti u džep ili torbu.

Iako su izvrsne za putovanja zbog otpornosti na vodu i prašinu, lakše čišćenje i jednostavnu prenosivost, silikonske tipkovnice nisu namijenjene svakodnevnom radu u uredu.

Želite raditi u vlaku na putu do posla? Odličan izbor. Pisanje diplomskog rada na silikonskoj tipkovnici? Ne baš. 

Materijali

Ovisno o materijalima razlikujemo:

  • tipkovnicu s gumenim kupolama
  • membransku tipkovnicu
  • mehaničku tipkovnicu

Kao što ime govori, tipkovnice s gumenim kupolama koriste malene gumene kapice ispod svake tipke koje pritiskom šalju signal računalu.

Puno popularnije od njih su membranske tipkovnice koje sadrže veliku gumenu površinu koja povezuje sve tipke. One su jednostavnije i jeftinije za proizvesti - pa im je stoga i manja cijena. Membranske tipkovnice zipučne su za laptope.

U posljednje vrijeme sve popularnije postaju mehaničke tipkovnice. Svaka tipka ima vlastitu oprugu koja vraća tipku u početni položaj kada je pritisnemo.

Mehanička tipkovnica

One nisu nikakav novitet. Mehaničke tipkovnice prve su tipkovnice koje su se pojavile. Međutim, nakon nekog vremena zamijenile su ih jeftinije membranske tipkovnice.

Najveća prednost mehaničkih tipkovnica su njihova izdržljivost i preciznost.

Zbog mehaničkog mehanizma puno je teže slučajno pritisnuti više tipki odjednom, pa je ujedno i manje tipfelera. Pisat ćete točnije i bolje.

Mehaničke tipkovnice se značajno manje troše i jednostavnije čiste. No, zato zahtijevaju jači pritisak tijekom korištenja i puno su glasnije od membranskih kolega.

Mehaničke tipkovnice idealan su izbor za gamere, pisce, blogere, novinare. programere i sve ostale koji koriste tipkovnice svakodnevno po nekoliko sati te traže što manje tipfelera tijekom rada. Za sve ostale, membranske tipkovnice će i više nego dobro obaviti posao.

Ergonomija

Ergonomska tipkovnica

Možda niste o ovome razmišljali, ali oblik tipkovnice može bitno olakšati - ili otežati - njezino korištenje.

Praktična funkcija je mogućnost postavljanja tipkovnice po visini, pogotovo ako je koristi više ljudi. Da bi olakšali život svojim zglobovima, razmislite i o dodatnom naslonu za ruke

Ergonomske tipkovnice zahtijevaju prilagodbu. Ako vam nakon prvog korištenja tipkovnica nije sjela, umjesto da je odmah vratite, uložite u nju nekoliko dana.

Idealno rješenje je da isprobate ergonomsku tipkovnicu kod prijatelja ili kolege.

Pozadinsko osvjetljenje

Bilo da ste noćna ptica i volite tipkati u mraku ili želite osvijetljenu tipkovnicu za bolje gaming iskustvo, izbor je velik.

Postoje dvije vrste osvjetljenja: 

  • osvjetljenje oko tipke
  • osvjetljenje same tipke

Osvjetljenje same tipke je praktičnije jer ćete bolje vidjeti koje slovo ili znak odabirete, za razliku od osvjetljenja oko tipke.

Postoje tipkovnice kod kojih se osvjetljenje može programirati da su određene tipke jače osvijetljene od drugih ili pak možete postaviti određene svjetlosne efekte.

Bežične tipkovnice s osvjetljenjem su rijetke jer svjetlo jako troši bateriju, pa ćete uglavnom morati birati između žičnih tipkovnica. 

Osvjetljenje je više luksuz nego nešto bez čega vaša tipkovnica ne može. Osim ako ne postoji izričiti razlog zašto želite osvijetljenu tipkovnicu, nema potrebe da zbog toga izdvajate veći budžet

Namjena tipkovnice

Kakvu ćete tipkovnicu kupiti ovisi o tome koliko i za što je koristite. Na primjer, netko tko tipkovnicu koristi par puta tjedno trebat će potpuno drugačiji uređaj od polu-profesionalnog gamera,

Tipkovnica za gaming

Gaming tipkovnica

Ako ste gamer, žična tipkovnica je obavezna. Isto kao sa žičanim mišem, moći ćete igrati preciznije i bolje. Za još veću preciznost preporučujemo mehaničku tipkovnicu.

Razmislite o tipkovnicama koje dopuštaju postavljanje vlastitih naredbi za određene tipke. Ali prije nego potrošite nekoliko stotina kuna više za takvu tipkovnicu, prvo razmislite treba li vam ona doista i koliko će olakšati igranje.

Razer, Logitech i Corsair su među najpopularnijim proizvođačima gaming tipkovnica.

Tipkovnica za posao

Ako ste novinar, bloger, student ili ako iz bilo kojeg razloga koristite tipkovnicu nekoliko sati dnevno i više, mehanička tipkovnica je također dobar izbor. Često korištenje olakšat će vam i ergonomska tipkovnica.

Žične tipkovnice su bolji izbor od bežičnih. U slučaju da dođe do gubitka signala ili se isprazne baterije, to će vas nepotrebno ometati u radu.

Tipkovnica za audio-vizualne uređaje

Tipkovnica za Smart TV

Ako trebate tipkovnicu za upravljanje audio-vizualnim uređajima (Smart TV, projektor itd), bežična Bluetooth tipkovnica je najpraktičnija. Zašto svako malo hodati do televizora i drugih uređaja ako možete tipkati ušuškani na kauču.

Neka bude membranska - nema potrebe da izdvajate više za mehaničku tipkovnicu jer nećete pisati romane na Smart TV-u.

Dajte prednost onim tipkovnicama koje imaju posebne tipke za pojačavanje i stišavanje, pokretanje određenih aplikacija, premotavanje videa i sl. Takve tipkovnice čak mogu zamijeniti i daljinski, 

Štoviše, razmislite o kupovini tipkovnice s ugrađenim mišem kako biste izbjegli korištenje dva zasebna uređaja.

Prije kupovine provjerite ako je tipkovnica kompatibilna sa sustavom na kojem ćete ju koristiti. Možete kupiti tipkovnicu namijenjenu upravo tom uređaju, ali one su u pravilu skuplje od univerzalnih.

Za kraj

Kada nam zatreba nova tipkovnica, većina nas će ušetati u trgovinu i uzeti najjeftiniju. Nema potrebe za filozofiranjem.

Ali ako velik dio dana provodite u društvu tipkovnice, čak i najmanja promjena može učiniti veliku razliku.

Kod odabira tipkovnice najviše pazite na način na koji ćete ju koristiti. Poanta je da tipkovnica posao učini jednostavnijim, bržim i efikasnijim.

U slučaju da tipkovnica nije jedino od periferije što vam treba, pripremili smo i vodič za kupovinu miša

Povezani proizvodi