Ostali članci

Vodič za kupovinu monitora 2024.

Ni najbolje komponente na tvojem desktop računalu ne znače ništa ako je spojen na nekvalitetan monitor. Bilo da gejmaš, uređuješ fotografije i video ili samo surfaš internetom, trebaš pronaći odgovarajući monitor za svoje potrebe. Izbor je velik, specifikacija je puno, stoga bez previše okolišanja krećemo sa savjetima kako izabrati najbolji monitor.

monitor

Izvor: Freepik

Veličina ekrana

Kakvu dijagonalu monitor treba imati ovisi o osobnim preferencijama te o tome za što ćeš ga koristiti.

Monitori od 24" odgovarat će većini korisnika. Ta je veličina idealna za svakodnevno korištenje (surfanje webom, gledanje filmova, korištenje MS Office paketa itd.). Ne preporučujemo da kupuješ monitor dijagonale manje od 24" osim ako ti na radnome stolu drastično nedostaje prostora.

Za one koji žele više od 24", izbor je velik. Jako su popularni monitori dijagonale od 27", a postoji i pregršt pristupačnih opcija iznad 30" ako želiš izbjeći kombinaciju dvaju monitora.

Svi veći modeli preporučljivi su za medijske ili grafičke profesionalce, za programere te za hardcore gamere.

Rezolucija

Rezolucija je broj točkica, tj. piksela koje tvore sliku na zaslonu. Drugim riječima, rezolucija se brine za oštrinu slike. Iako vrijedi pravilo što više to bolje, viša rezolucija ne znači nužno da ćeš imati bolje iskustvo. Primjerice, prevelika rezolucija na premalom ekranu znači da će sve biti jako sitno i morat ćeš uvećati sliku da bi mogao ugodno koristiti računalo.

Ovo su vrste rezolucija na monitoru i za koje situacije su najbolje:

 • Full HD (1080p) je standard, odnosno najbolji izbor ako želiš lijepu sliku, a raspolažeš manjim budžetom. Ova rezolucija najbolje izgleda na monitorima između 21 i 24 inča.
 • Quad HD (1440p) je popularna rezolucija među gamerima jer izgleda bolje od FHD rezolucije, a istovremeno ne zahtjeva previše snage od grafičke kartice. Odlično izgleda na monitorima između 27 i 32 inča.
 • 4K/UHD (2160p) monitori danas su značajno jeftiniji nego prije nekoliko godina. Ako kupuješ 4K monitor za gaming te za uređivanje fotografija i videa, znaj da će ti trebati vrlo snažna grafička za pokretanje sustava na ovoj rezoluciji. Ako si u mogućnosti, svakako izaberi 4K monitor. No, nemaš razloga za brigu ako nisi.
 • 5K i više neće zadovoljiti ničije potrebe drastično više od 4K i drugih rezolucija. Ako želiš najbolje od najboljeg i to možeš platiti, navali. No, ni tu ne propuštaš previše ako ne možeš.

rezolucija

Vrsta panela

Vrsta panela od koje je monitor izrađen drastično utječe na to kako slika izgleda. Postoje tri LCD tehnologije koje se nalaze u suvremenim monitorima: TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) te IPS (in-plane switching). Svaka ima svoje prednosti i nedostatke, tako da svaki korisnik može izabrati najbolju za svoje potrebe.

 • TN je najučestalija vrsta panela na monitorima i svojevrsni best buy. Karakterizira ga lijepa slika i brzo vrijeme odaziva, zbog čega je popularan izbor među gamerima. Ponekad boje mogu izgledati isprano, a kutovi gledanja mogu biti loši. Monitori s TN panelima su obično jeftiniji od ostalih.
 • VA panele pronaći ćeš još i pod nazivima MVA i PVA. Imaju nešto bolje boje, kutove gledanja te kontrast boja u usporedbi s TN panelima. Malo su skuplji i imaju duže vrijeme odaziva. Monitor s VA panelom dobar je izbor ako ti monitor treba za sve pomalo.
 • Monitori s IPS panelima su najskuplji, ali zato ćeš dobiti bogatije boje i drastično bolje kutove gledanja. Iako postoje IPS monitori za gaming, u pravilu imaju loše vrijeme odaziva te zato nisu dobar izbor za gaming setup. Odlično će služiti profesionalce u editiranju slika i videa.

Više detalja pronaći ćeš u našem članku o vrstama panela na monitorima te koji izabrati.

LCD ili LED

Svi LED monitori su LCD, ali svi LCD monitori nisu LED. Obje vrste monitora koriste tehnologiju tekućih kristala za reprodukciju slike, ali razlikuju se po načinu na koji osvjetljuju zaslon.

LED monitori koriste diode koje mogu određene dijelove zaslona osvijetliti jače nego druge. To omogućuje veći kontrast i bolju kvalitetu slike te tanji dizajn. LCD monitori ravnomjerno osvjetljuju čitav zaslon, što ih čini korisnim tijekom dugotrajnog korištenja npr. u uredskom okruženju jer manje umaraju oči. LCD monitori su također jeftiniji od LED monitora.

LED monitori su kvalitetniji i duže traju, ali ako ti ne treba za profesionalne svrhe ili gaming, ili ako imaš ograničeni budžet, ne ustručavaj se kupiti LCD monitor. Većina monitora koje danas koristimo upravo su te vrste.

monitor

Izvor: Freepik

Kontrast

Kontrast govori koliko taman, odnosno koliko svijetao zaslon može biti. Što je kontrast veći, to bolje jer to znači da će monitor prikazivati više boja, a slika će izgledati realističnije. VA paneli u pravilu imaju od 3-5 veći kontrast od IPS i TN panela.

Pripazi na ovo: postoje dinamički i statički kontrast. Proizvođači vole isticati dinamički kontrast koji u pravilu služi samo za "pumpanje" značajki. Statički kontrast je jedini bitan. Gledaj da bude iznad 1000:1.

Kut gledanja

Na monitoru kut gledanja nije važan kao kod televizora. No, ako želiš gledati filmove i druge video sadržaje na svojem monitoru, neka kut gledanja bude što veći, pogotovo ako će u ekran gledati više ljudi.

Kut gledanja je maksimalna kutna udaljenost na kojoj se boje i svjetlina ne mijenjaju, odnosno ostaju iste kao i kada gledaš na sredini ekrana. Ako je kut gledanja 180°, to znači da nema nikakve razlike s obzirom na položaj gledanja.

Ako ti je ovo važna specifikacija, gledaj da kut gledanja prelazi 170°.

Vrijeme odaziva

Ova specifikacija govori koliko brzo monitoru treba da promijeni boju pojedinačnih piksela iz crne u bijelu, odnosno iz jedne nijanse sive u drugu. Nisko vrijeme odaziva potrebno je da bi akcijski video, igre i slični sadržaji dobro izgledali. Postoje monitori koji imaju vrijeme odaziva od svega nekoliko milisekundi, pa čak i manje. Nisko vrijeme odaziva karakteristično je za monitore s TN panelom.

Sve ispod 10 ms bit će odličan izbor za prosječnog korisnika. Svi zadaci obavljat će se nesmetano, a čak će i igranje igara biti sasvim u redu.

Ozbiljniji gameri trebat će vrijeme odaziva do 5 ms.

Osvježavanje slike

Osvježavanje slike (refresh rate) nam govori koliko se puta slika u jednoj sekundi osvježava, a mjeri se u hertzima. Što je taj broj veći, to je slika dinamičnija. Ako monitor ima premali refresh rate, javlja se tv. ghost efekt.

Razlika između monitora s brzinom osvježavanja 60 Hz i 144 Hz.

60Hz je minimum za dobar monitor. Ako si gamer, želiš barem duplo veću brojku od toga. Razlika između monitora sa 60Hz i monitora sa 120 ili 144 Hz je jasno vidljiva stoga toplo preporučamo odabir 120- 144Hz monitora. Puno brže osvježavanje slike unosi dodatnu dozu realnosti u sadržaje.

Dodatni priključci

Najčešći priključci na modernim monitorima su HDMI, DisplayPort i USB-C. Prilikom kupovine pripazi o kojoj generaciji priključka se radi kako bi monitor uspješno spojio sa željenim uređajem. Neki od starijih priključaka koje više nećeš tako često vidjeti su VGA i DVI.

 • HDMI ćeš pronaći na velikoj većini monitora. Prenosi i video i audio signale, a odličan je za prenošenje sadržaja kvalitetne rezolucije s računala, konzole, Blu-raya i sličnih uređaja.
 • DisplayPort je najbolji izbor za visoku rezoluciju i broj sličica po sekundi. Kao i HDMI, prenosi i video i audio signal. No, za razliku od HDMI-ja koji ograničuje 4K signal na 30 fps, Display Port to diže na 60 fps.

Podesivost

Da bi monitor dobio na multifunkcionalnosti, obrati pozornost na njegovu podesivost. Više je načina na koji možeš podesiti monitor.

 • Podešavanje visine može biti odlična stvar za osobne preferencije. Nekima oči bolje reagiraju u ravnini s ekranom, nekima dok je ekran malo niže, a nekima više. Sve u svemu, s podešavanjem visine pronalaziš idealan položaj baš za sebe.
 • Pivot značajka osigurava da se ekran može zarotirati za 90° u vertikalnu poziciju (portret). Ova je značajka od posebne koristi osobama koje koriste sadržaje vertikalne orijentacije (čitanje pdf-a, ugovora, knjiga itd.) jer im omogućuje manje 'skrolanja' i pomicanja po ekranu.
 • Monitori sa swivel podešavanjem (okretanje oko osi) imaju glavu koja se može rotirati u lijevo ili desno. Ova opcija omogućuje dijeljenje sadržaja s monitora s drugim osobama u prostoriji bez iskrivljenja slike. Odlična stvar za, primjerice, pokazivanje sadržaja ostalim kolegama u uredu.
 • Pomoću tilta, tj. nagiba monitora prema unutra ili van možeš promijeniti kut gledanja time stvarajući udobniji položaj koji će manje naprezati tvoje oči.

Značajke monitora: podešavanje visine, pivot, swivel i tilt

Kako bi maksimalno iskoristio sve mogućnosti koje monitor pruža, provjeri da se može podešavati prema gore navedenim kriterijima.

G-Sync ili FreeSync?

Ako kupuješ gaming monitor, naići ćeš na ove dvije specifikacije. Monitori sa G-Sync opcijom namijenjeni su računalima s grafičkim karticama Nvidia, dok je FreeSync na monitoru opcija za računala s grafičkim karticama AMD. Ove tehnologije omogućavaju da se brzina osvježavanja slike na monitoru sinkronizira s brzinom kojom grafička kartica prikazuje svaku sličicu videa koji se vrti. To znači da nema kašnjenja u generiranju slike, odnosno nema trzanja slike.

Monitori sa G-Syncom obično su malo skuplji. Osim toga, za G-Sync je potreban DisplayPort, dok FreeSync funkcionira i s HDMI i s DisplayPortom.

Obje tehnologije rade vrlo slično te je teško reći koja je bolja. Svakako treba odgovarati grafičkoj koju koristiš. Ako kupuješ monitor prije grafičke, druge specifikacije poput brzine osvježavanja, rezolucije i vremena odaziva puno su važnije od Sync tehnologija.

Zakrivljeni ekran

zakrivljeni monitor

Monitori sa zakrivljenim ekranom po specifikacijama se razlikuju od običnih monitora samo po tome što mogu pružiti malo drugačije vizualno iskustvo.

Na monitoru sa zakrivljenim ekranom lakše je uroniti u sadržaj. To će posebno doći do izražaja u npr. video igrama u kojima se utrkuju auti. Ovu ćeš opciju najčešće pronaći na monitorima dijagonale iznad 30". Osim toga, zakrivljeni monitor manje umara oči jer je na njemu tvojim očima jednostavnije pratiti sadržaje s jednog kraja monitora na drugi.

Zakrivljenost zaslona na manji dijagonalama nema puno praktične koristi, ali na većim monitorima prava je stvar. No, s ovom opcijom raste i cijena monitora.

Zaključak

Bez obzira na to spajaš li ga na mrcinu od desktop računala ili na jeftini laptop, monitor ima dramatičan učinak na to kako će izgledati reproducirana slika. Zato u dobar monitor vrijedi investirati, bez obzira na to hoćeš li ga korisitit za gaming, za posao ili za sve po malo.

Kako uštedjeti? Dobro prouči koje ti specifikacije trebaju. Ultra široki monitor zakrivljenog ekrana izgleda fenomenalno, ali ako ćeš na njemu samo provjeravati e-poštu i obavljati internet kupovinu, sigurni smo da ćeš naći korisnije stvari na koje možeš potrošiti tih nekoliko tisuća kuna viška i umjesto toga kupiti manji monitor koji će bolje odgovarati zadatku.

Nakon što odlučiš koji monitor ćeš kupiti, ne zaboravi na našim stranicama provjeriti u kojoj trgovini je najpovoljniji.

Povezani proizvodi