Ostali članci

Vodič za kupovinu web kamere - koju rezoluciju i posebne značajke izabrati

Iako danas nema pametnog telefona i prijenosnih računala bez kamere, nisu sve dovoljno kvalitetne da bi pružile čistu i lijepu sliku preko cijelog zaslona. Bilo da ti kamera treba za poslovne video sastanke, online tečajeve, video podcast ili obično video čavrljanje s voljenima, važno je imati web kameru koja će isporučiti kvalitetnu sliku kako bi te svi dobro vidjeli i čuli.

web kamera

U nastavku te savjetujemo kako rezolucija, sličice po sekundi i materijal leće utječu na kvalitetu slike te koje su posebne značajke koje bi tvoja web kamera trebala imati.

Što utječe na kvalitetu slike?

Kada govorimo o kvaliteti slike, ovdje su važna tri elementa:

  • rezolucija
  • sličice po sekundi ili fps (eng. frames per second)
  • materijal leće

1. Rezolucija

Ako je rezolucija niska, tada slika izgleda pikselizirano i mutno. Minimum ispod kojeg ne bi trebao ići je HD rezolucija, odnosno  1.280 x 720 piksela.

Naša preporuka je da investiraš u web kameru Full HD rezolucije s 1.920 x 1.080 piksela.

Osim što za samo malo veću cijenu dobivaš značajan napredak u kvaliteti slike, FHD web kamera bit će aktualna i tijekom narednih godina, odnosno pružat će ti sliku koja neće izgledati kao da je snimana na starom uređaju s početka stoljeća.

Ako ti treba kamera za stvaranje profesionalnog sadržaja ili samo želiš najbolje što trgovine mogu ponuditi, treća opcija su web kamere 4K ili UHD rezolucije. Valja napomenuti da je osobama koje će gledati video snimljen 4K web kamerom biti potreban monitor koji podupire takvu rezoluciju. U suprotnome, od takve kamere nećeš imati puno koristi.

Neke kamere imaju mogućnost namještanja rezolucije, odnosno moguće je snimati u HD ili FHD rezoluciji, ovisno o potrebi. Ovo je jedna od korisnijih opcija.

Naravno, važnu ulogu igra brzina tvojeg interneta. Đabe ti UHD web kamera ako tvoj internet može prenositi samo običnu HD rezoluciju. Npr. za video HD rezolucije od 720 piksela, trebaš imati minimalno 1 Mbps brzinu uploada i downloada, odnosno 2 Mbps za FHD stream od 1.080 piksela.

2. Sličice po sekundi

Osim rezolucije, važne su i sličice po sekundi, odnosi fps. Kada kamera ima nizak fps, tada video izgleda kao da "štuca", odnosno slika se zamrzava i zastajkuje. Što je fps veći, video glađe teče i izgleda profesionalnije. Minimum ispod kojeg ne bi trebao ići je 30 fps.

Ako možeš izdvojiti koju kunu više, preporučujemo kameru sa 60 fps-a za najbolju sliku.

3. Leća

Jeftine web kamere imaju plastične leće, a one su često uzrok zrnate slike kojoj neće pomoći ni viša rezolucija, a također daju lošiju sliku u slabije osvijetljenim uvjetima.

Staklene leće daju drastično superiorniju sliku te im obavezno treba dati prednost nad plastičnim lećama ako ti je kvalitetna slika imperativ. Međutim, ako raspolažeš vrlo malim budžetom, i kamere s plastičnom lećom mogu ti dati zadovoljavajuće rezultate.

Spomenimo ovdje i kut snimanja. Preporučujemo da izabereš kameru sa što širim kutom snimanja bez distorzije slike kako bi tijekom snimanja uvijek ostao u kadru, čak i kada se krećeš.

Korisne značajke web kamera

web kamera

Izvor: Freepik 

  • mikrofon
  • auto-fokus
  • prilagodba osvjetljenja
  • postolje
  • fotografije
  • sigurnosni sustav

Jedna od ne samo korisnih, nego i obaveznih značajki, je ugrađeni mikrofon. On se nalazi na većini modela, ali prije kupovine poželjno je detaljno provjeriti specifikacije jer neke web kamere daju samo sliku, bez zvuka.

Uvijek možeš kupiti zaseban mikrofon, ali uzmi u obzir da će ti to povećati ukupan trošak, a također će zauzeti dodatan utor na tvojem računalu. Zaseban mikrofon preporučuje se kada pripremaš sadržaj za profesionalne svrhe.

Neke kamere imaju više mikrofona s različitim svrhama, primjerice jedan koji snima iz svih smjerova i jedan koji snima samo jedan smjer. Prednost daj stereo mikrofonu s opcijom smanjenja buke.

Neke od korisnih tehnologija su auto-fokus i prilagodba osvjetljenja. Auto fokus će osigurati da se kamera prati osobu u centru slike dok je pozadina zamagljena, a prilagodba osvjetljenja automatski će prilagoditi ISO kamere ovisno o tome je li prostorija zatamnjena ili jako osvijetljena.

Gdje ćeš staviti kameru? Neke web kamere dolaze s vlastitim postoljem, a neke imaju kvačicu s kojom ih možeš pričvrstiti na monitor. Odaberi opciju koja ti pruža više fleksibilnosti.

Većina kamera također može snimati fotografije. Preporučujemo da se radi o minimalno 5 MP, jer sve ispod toga izgleda vrlo loše. Mnoštvo novih modela daje fotografije puno veće rezolucije, npr. od čak 15 MP.

Želiš li da tvoja web kamera funkcionira kao sigurnosna kamera? Neke web kamere dolaze s dodatnim softverom koji podržava i tu opciju s integriranim senzorom pokreta i prepoznavanjem lica.

Cijena za web kamere

Najjeftinije web kamere imaju cijenu od svega stotinjak kuna, dok najskupljima cijene mogu rasti do peteroznamenkastih brojeva.

Dobre web kamere pronaći ćeš već za tristotinjak kuna. Sve ispod toga preporučujemo samo ako ti treba web kamera za povremeno korištenje i kada ti ne treba posebno velika kvaliteta slike.  

Genius, Logitech, Microsoft i TP-Link samo su neki od poznatih brendova u čiju kvalitetu web kamera se možeš pouzdati. Prije kupovine preporučujemo da potražiš recenzije modela koji te zanimaju te da dobro provjeriš da sadrži sve specifikacije koje želiš.

 


Povezani članci:

Povezani proizvodi