nabava.net

5 najboljih VR headsetova

Prije nekoliko godina činilo se da će virtualna stvarnost postati mainstream zanimacija. VR headsetovi nisu uspjeli pridobiti masovnu pozornost publike, ali svejedno su pronašli mnoštvo vjernih korisnika koji uživaju originalnim svjetovima virtualne stvarnosti.

vr headset

Ako razmišljaš o bijegu iz naše lude stvarnosti u neke malo ljepše i zabavnije svjetove, neki od ovih 5 VR headsetova otvorit će ti njihova vrata.

1. Oculus Quest

Oculus Quest

Ako u Google upišeš "koji je najbolji VR headset", naići ćeš na pregršt recenzija koje se sve slažu da Oculus Quest daje daleko najbolje VR iskustvo. Tome je zaslužno nekoliko stvari.

Zahvaljujući integriranim senzorima i računalnim algoritmima, s ovom bebom možeš istraživati virtualne svjetove bez brige da ćeš se u našoj stvarnosti zabiti u zid ili potrgati potkoljenice na komadima namještaja.

Oculus Quest je bežičan, stoga ne moraš brinuti niti o tome da ćeš se spotaknuti o kakvu zalutalu žicu, a to također znači da ti ne treba super snažno računalo da bi ga mogao pokrenuti. Ovaj VR headset možeš nositi sa sobom i koristiti kada god želiš istraživati virtualne svjetove.

Spomenimo i veliku knjižnicu video igara, kao i mogućnost da svoju igru prenosiš na pametni telefon i televizor.

Oculus Quest odličan je uvod u svijet virtualne stvarnosti i namijenjen svima koji razmišljaju o kupovini VR headseta, a ne žele dodatno ulagati u moćan PC ili konzolu.

2. Oculus Rift S

Oculus Rift S

Ovaj je model potrebno spojiti na PC da bi ga mogao koristiti. Ima rezoluciju od 1.280 x 1.440 piksela te brzinu osvježavanja od 80 Hz. Također ima integrirane zvučnike umjesto zasebnih slušalica, kao i kamere koje prate headset po prostoriji te tako eliminiraju potrebu za vanjskim senzorima. Spomenimo i kontrolore koji su trenutno među najboljima na tržištu te ogromnu knjižnicu video igara.

Specifikacije koji PC treba imati da bi mogao pokrenuti Oculus su iduće:

  • procesor Intel Core i5-4590 ili AMD Ryzen 5 1500X
  • 8MB RAM-a
  • grafička Nvidia GTX 1060 ili Radeon RX 480

3. PlayStation VR

PlayStation VR

Virtualna stvarnost dostupna je i na konzolama, a PlayStation VR najbolji je headset u tom kontekstu. Osim što je sam po sebi jeftiniji od većine ostalih VR headsetova, ne traži moćan PC za pokretanje. Ako već imaš PS4, PlayStation VR je za tebe savršen izbor.

Jednostavan je za korištenje, vrlo udoban te ima izuzetno veliku knjižnica s preko 150 video igara. Rezolucija je nešto manja od Oculusa, ali zato ima brzinu osvježavanja od čak 120 Hz. Zgodan dodatak je tzv. Cinematic mode pomoću kojeg možeš gledati filmove i TV, a iskustvo konkurira onome u pravom kinu.

4. Valve Index

Valve Index

Ovaj headset izaberi ako želiš premium VR iskustvo i imaš moćan PC koji ti to može omogućiti.

Što se tiče udobnosti, Valve prednjači svojom super kvalitetnom izradom, ugrađenim zvučnicima i udobnim jastučićima. No, valja napomenuti da je Valveov headset značajno teži od ostalih modela zbog čega dugotrajno gejmanje može postati malčice naporno.

Valve Index ima zgodan dodatak u tome što kontrolere možeš pričvrstiti za ruku i bezbrižno igrati bez da će ti ispasti, a ujedno su i prilagodljivi obliku tvoje ruke te imaju kontrole osjetljive na pritisak.

Nažalost, uz premium iskustvo dolazi i premium cijena od skoro 1.000 dolara.

5. Google Cardboard

google cardboard

VR headsetovi baš se ne uklapaju u tvoj budžet? Tu na scenu stupa simpatičan Google Cardboard, jednostavna i jeftina platforma zamišljena da potakne developere na izradu VR aplikacija.

Možeš napraviti svoj prateći Googleove upute ili naručiti gotov proizvod za svega $15. Zamišljen je da u njega umetneš svoj pametni telefon, a iako ti sigurno neće pružiti ni približno dobro iskustvo kao prethodno predstavljeni headsetovi, Google Cardboard simpatičan je uvod u VR i originalan način za isprobati nešto novo.