nabava.net

Razlike između proširene i virtualne stvarnosti

Ono o čemu su pričali filmovi iz 90.-ih konačno pronalazi svoj put u stvarnost. 

Proširena i virtualna stvarnost

HTC Vive i Oculus Rift otvorili su vrata virtualnoj stvarnosti u našim domovima. Zavalite se u fotelju i istražujete nebeska prostranstva.

Pokemon Go izbrisao je granice i prebacio igru s ekrana u stvarni svijet. Ne lovite Pokemone na zaslonu računala nego ih pronalazite šetnjom kroz park. 

Sve ono o čemu ste sanjali kao dijete konačno se ostvaruje. Virtualna i proširena stvarnost su tu, a što od njih možete očekivati, saznajte u nastavku.

Virtualna vs. proširena stvarnost

Virtualna stvarnost je novo stvoreni svijet. Dopušta vam da posjetite mjesta koja inače ne biste mogli vidjeti.

Na glavu stavite VR headset i uđete u virtualnu igru. Headset koristi tehnologiju koja stvara iluziju dubine te tako uvjeri vaš mozak da se on umjesto gledanja u dva mala zaslona zapravo nalazi u stvarnom 3D svijetu.

Virtualna stvarnost stvara dojam da ste postali dio igrice, umjesto da ju promatrate na monitoru.

Fokus je isključivo na igri. Ne možete provjeravati email i WhatsApp, slušati radio ili pratiti televiziju. Vidite ono što VR headset projicira i za to vrijeme vozite svemirski brod, idete u potragu za blagom ili se prepustite nekoj drugoj pustolovini.

Proširena stvarnost uzima svijet u kojem živimo i pretvara ga u svojevrsno platno na koje dodaje vlastite elemente. 

Najbolji primjeri proširene stvarnosti su neslavno propali Google Glass te Pokemon Go. Oboje projiciraju virtualne elemente i daju informacije o postojećima dok hodate, istražujete i komunicirate s ljudima u svakodnevnom životu.

Proširena stvarnost
Proširena stvarnost

Virtualna stvarnost stvara novu stvarnost - proširena stvarnost poboljšava postojeću.

The Economist je usporedio virtualnu i proširenu stvarnost s filmovima Matrix i Terminator.

  • U Matrixu su ljudi spojeni na matricu u kojoj žive živote potpuno drugačije od one u kojoj se nalaze njihova tijela. To je virtualna stvarnost.
  • U Terminatoru roboti dobivaju informacije koje se prikazuju kroz njihovo vidno polje dok promatraju svoje okruženje. To je proširena stvarnost. 

Komercijalna primjena

Za sada je virtualna stvarnost pronašla svoj dom u gaming svijetu, dok proširena stvarnost ima malo praktičniju primjenu.

Pretpostavlja se da ćete za setove za proširenu stvarnost trebati izdvojiti puno više nego za VR headsetove, prvenstveno iz toga što će takvi setovi imati puno širu primjenu i spektar mogućnosti. 

Neke od primjena ne uključuju samo svakodnevne ljude i zaljubljenike u tehnologiju, već studente medicine, inženjere i arhitekte kojima će setovi za proširenu stvarnost omogućiti brže i bolje učenje i obavljanje posla

Proširena stvarnost ima potencijal za primjenu u poslovnom svijetu; virtualna stvarnost je primarno zanimacija za slobodno vrijeme.

No, budući da su obje tehnologije tek u svojem začetku, još trebamo pričekati da bismo vidjeli kako će se razvijati. Mogućnostima primjene skoro pa nema granica.

U svakom slučaju, očekuje nas zanimljiva budućnost.