Ostali članci

Predstavljena najmoćnija grafička kartica - Titan V

Titan V temelji se na novoj Volta arhitekturi, koristi HBM2 memoriju i nije namijenjena igranju PC igri.

Titan V

Početkom prosinca na NIPS (Neural Information Processing Systems) konferenciji, Nvidija je bez prethodnih najava predstavila svoju najnoviju grafičku karticu. Iako je riječ o trenutno najsnažnijoj grafičkoj kartici na svijetu, primarno je namijenjena umjetnoj inteligenciji i tzv. "machine learning", vrsti računalne znanosti posvećene omogućavanju računalima da uče bez izričitog programiranja.

S obzirom na to da je za ovu ljepoticu zlatno-crne boje potrebno izdvojiti čak 3.000 američkih dolara, vjerujemo da je malo gamera spremnih na izdvajanje tako velike svote.

Specifikacije

GV100 grafički čip na Titan V ima čak 21 milijardu tranzistora koji isporučuju nevjerojatnih 110 teraflopa računalne snage, što je čak 9 puta više od prethodnika Titan Xp grafičke kartice. Upravo zbog toga će primjena Titan V kartice imati ozbiljan učinak na istraživanje i usavršavanje umjetne inteligencije i računarstva općenito.

Titan V ima 5.120 CUDA jezgri. Njezina osnovna brzina je 1.200 Mhz, dok boost dostiže 1.455 MHz. Također ima 12 GB HBM2 memorije propusnosti od 652.8GB/s. HBM (High Bandwidth Memory) je nova vrsta VRAM-a (Video Random Access Memory) koja koristi manje energije, ima više mjesta za pohranu te omogućava veću propusnost pri nižim brzinama.

Ubrzo nakon što je Titan V GPU puštena u prodaju, počeli su se pojavljivati prvi benchmark rezultati u kojima je uspoređivana s drugim snažnim grafičkim karticama. Ovisno o igri, Titan V daje između 10% i 60% bolje performanse. Iako Nvidija nije Titan V izradila s gamerima na umu, benchmarkovi su jednostavan način da shvatimo gdje točno smjestiti Titan V na ljestvici snažnih grafički.

Realno je za očekivati da će Nvidia izbaciti mainstream verziju grafičke s novom Vega arhitekturom namijenjenu igranju igri, pa će ostale Titan grafičke dobiti zasluženog nasljednika.

 

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi