Ostali članci

Kako čistiti i održavati gitaru te tako produžiti njezin životni vijek

Prirodno ulje s vaših prstiju skuplja se s prljavštinom na žicama gitare te skraćuju njihov životni vijek. Najlakši način kako to spriječiti jest pravilno čistiti i održavati gitaru - evo kako.

Gitara

Žice na gitari

Za čišćenje žica na gitari koristi mekanu krpu od mikrovlakana. Žice očisti svaki put nakon sviranja jer ćeš ih tako zaštititi od prljavštine te usporiti prirodni proces oksidacije koji s vremenom razgrađuje materijal žica.

Rastezanje žica tijekom sviranja u kombinaciji s procesom oksidacije s vremenom mogu učiniti žice tupima. To ćeš primijetiti kada zvuk gitare zvuči manje pun, pogotovo kada sviraš akorde, ali i po tome što ćeš svako malo morati naštimavati gitaru. Kada se to dogodi, vrijeme je da kupiš nove žice za gitaru.

Evo jednostavan trik kako produžiti životni vijek žica na gitari - prije sviranja operi ruke. Tako ćeš spriječiti da masnoća i prljavština s tvojih prstiju završi na žicama.

Vrat gitare

Istom krpom od mikrovlakana kojom čistiš žice prebriši vrat gitare poslije svake svirke. Posebnu pažnju obrati na prag kada mijenjaš žice na gitari jer ćeš tada imati nesmetan pristup tom području.

Dok su žice na gitari, limenka kompresiranog zraka najbolja je pomoć pri uklanjanju nakupljene prljavštine i prašine na pragu gitare.

Tijelo gitare

Ponovno se vraćamo krpi od mikrofibra - budući da je odličan izbor za žice i vrat gitare, isto vrijedi i za ostatak glazbala.

Postoje posebna sredstva namijenjena poliranju gitare, no s njima predlažemo oprez. Prije kupovine i korištenja takvog sredstva, provjeri s proizvođačem svoje gitare koja sredstva su dopuštena.

Sredstvo za poliranje obavezno prvo nanesi na krpu, a zatim krpom ispoliraj gitaru. Nipošto nemoj tekuća sredstva prskati direktno na gitaru.

Planiraš li koristiti sredstvo za poliranje, pazi kako ne bi njime namazao žice.

Pažljivo sa sredstvima za poliranje i svim ostalim tekućinama kada su u pitanju električne gitare - drži ih podalje od elektronike instrumenta!

Na kraju čišćenja gitaru spremi u pripadajući kofer ili torbu na sigurno mjesto s malo vlage. Tako ćeš osigurati godine sviranja na svojem omiljenom instrumentu.