Ostali članci

Kokosovo ulje za zdravlje i ljepotu

Kokosovo ulje dobiva se iz sušenog mesa kokosovog oraha, a iako je jedan od temeljnih sastojaka azijskih i pacifičkih zemalja, u našim predjelima postalo je poznato tek unatrag desetak godina. Ovu super zdravu namirnicu možeš koristiti na različite načine, a neke smo izdvojili u nastavku.

Izvor: Freepik 

Kokosovo ulje zbog zasićenih je masnoća dugo bilo negativac. Međutim, istraživanja su pokazala da prirodne zasićene masnoće trebaju tijelu da bi normalno radilo. One se razlikuju od industrijskih masnoća koje su štetne za naše zdravlje. Kokosovo ulje sadrži srednjelančane masne kiseline koje odlaze direktno u jetru gdje se pretvaraju u energiju, te tako ne štete krvnim žilama.

Glavni sastojci koji daju vrijednost kokosovom ulju su laurinska kiselina, koje se nalazi još samo u majčinom mlijeku, te kaprilna kiselina koja potiče razvoj dobrih bakterija u probavnom sustavu.

Kokosovo ulje poboljšava apsorpciju vitamina topivih u mastima (A, D, E i K) i minerala poput kalcija, magnezija i željeza, a pomaže i kod obnove sluznice crijeva. Poznata je i njegova upotreba u kozmetici za suhu kožu, skidanje šminke, ublažavanje ispucale kose, pa čak i za ublažavanje svrbeža i oticanja kod uboda komaraca. Odlično podnosi visoke temperature te je bolji odabir za prženje hrane jer ne mijenja svojstva i ne postaje kancerogen poput nekih drugih ulja.

Kokosovo ulje dolazi u dvije varijante, a to su ekstra djevičansko i bez mirisa. Ekstra djevičansko ima karakterističan okus i miris kokosa, dok druga verzija nema ta svojstva. U krutom stanju nalazi se na temperaturi do 25°C, a potom prelazi u tekuće stanje. Možeš ga čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi, ovisno o tome želiš li da bude mekši i jednostavniji za korištenje. Rok trajanja je dug i ne zahtijeva posebno čuvanje.

Kvalitetno kokosovo ulje pronaći ćeš u trgovinama zdravom hranom kao što je Sunce koje ti ovu super namirnicu mogu dostaviti ravno pred kućna vrata. Zdrava prehrana nikada nije bila jednostavnija - i ukusnija!