Ostali članci

Soundbar za TV: pet (5) najpovoljnijih modela

Ako si kupio televizor u nižem srednjem ili nižem rangu, sigurno nećeš baš biti zadovoljan kvalitetom zvuka svojeg uređaja. Ako još k tome nemaš dovoljno prostora za zvučnike, najbolje je rješenje nabaviti soundbar - neće zauzeti puno prostora jer ga možeš staviti ispod televizora, neće biti previše kablova, a i cijena je nešto povoljnija od drugih sustava.

soundbar

Izvor: Unsplash

Izbor je zaista golem i ovisi o tome koliko si voljan potrošiti. Kako bismo ti olakšali izbor, sastavili smo listu pet soundbarova koji imaju najbolji omjer cijene i kvalitete.

1. Soundbar SONY HT-S400 2.1 Bluetooth

Sony HTS 400 sa snažnim bežičnim niskotoncem ispunjava dnevnu sobu surround zvukom poput onoga u kinu. Radi se o jednostavnom 2.1 soundbaru s ukupnom izlaznom snagom od 330W koji je nažalost malo ograničen kada je riječ o podršci audio formata i alatima za poboljšanje zvuka, tako da je najprikladniji za slušanje stereo sadržaja poput glazbe i TV-a.

Glasovi i glavni instrumenti jasno su reproducirani. Dodatni naglasak u visokom basu dodaje neki začin u cijeli miks, iako nedostaje malo tutnjave u niskom basu. Čak i uz njegov S-Force Pro Front Surround, još uvijek ne dobivaš vrlo impresivan osjećaj s formatima surround zvuka kao što je Dolby Digital.

Neke od prednosti su to što može biti vrlo glasan te da se subwoofer može namještati, dok su nedostaci to što nema kvalitetan surround te što je ograničen u spektru pojačivača zvuka.

2. Vizio V Series V51-H6

U domaćim web shopovima nažalost ga nema pa ćeš ga morati potražiti na Amazonu gdje mu se cijena u prosjeku kreće oko 130 €.

Bilo da slušaš glazbu ili gledaš Netflix filmove i serije, ovaj soundbar nudi izvrstan omjer cijene i učinka. Njegova je kvaliteta zvuka posebno impresivna za cijenu, tako da se glasovi i glavni instrumenti u tvojim omiljenim melodijama reproduciraju s jasnoćom čim ga izvadiš iz kutije. Dijalog je također lako pratiti, a Bluetooth kompatibilnost olakšava reprodukciju podcasta, audioknjiga i drugog sadržaja izravno s tvojeg telefona.

Iako ne podržava Dolby Atmos, to je prilično uobičajeno za jeftinije soundbarove. Sve u svemu, ovo je izvrstan odabir koji neće previše utjecati na tvoj budžet prilikom kupovine.

3. Samsung HW-B550

Samsung B550 je dobar uređaj za mješovitu upotrebu. Kao 2.1 soundbar, idealan je za slušanje stereo sadržaja poput većine TV emisija. Njegov neutralni zvuk osigurava jasnoću reprodukcije glasova i vodećih instrumenata, s time da dolazi s mnogo alata kojima možeš prilagoditi zvuk.

Ne osjeća se tolika tutnjavu u basu kao kod vrhunskih modela, osobito uz glazbu i filmove s jakim basovima. Formati 5.1 surround zvuka kao što je Dolby Digital, a kojeg koriste mnoge streaming platforme, također ne zvuče impresivno.

4. BOSE TV Soundbar II

Za one koji imaju manje dnevne sobe soundbar Bose TV je odličan izbor. Radi se o kompaktnom uređaju dostupnom po pristupačnoj cijeni od oko 200 eura, s izvrsnim zvukom koji poboljšava iskustvo slušanja.

Uz duljinu manju od 60 cm, bez problema će stati ispod tvojeg TV-a ili računala. Osim toga, kompatibilan je s Bluetoothom, što olakšava spajanje s mobitelom. Bilo da koristiš streaming platforme ili Blu-ray, 5.1 surround zvuk odlično će doći do izražaja.

5. Soundbar VIVAX VOX SP-7080H 2.1 Bluetooth

Snaga od tek 70 W nije impresivna, ali s obzirom na nisku cijenu uređaja, to je za očekivati. Ipak, uredno će odraditi svoj posao, tj. vidljivo poboljšati zvuk sadržaja koje pratiš na TV-u ili računalu.

Ukratko - uređaj je korektan i bez velikih manjkavosti. Nemoj očekivati previše i definitvno ćeš uživati u zvuku. Kao jedini veći nedostatak izdvojili bismo to što ne podržava Dolby Atmos, kao ni višekanalni zvuk na Netflixu i HBO-u.

Ovaj članak nastao je u suradnji s Mancave.hr