nabava.net

Zašto bi mace trebale papati taurin svaki dan

Ako imaš mačku, sigurno si na pakiranju mačje hrane i mačjih poslastica primijetio naznaku "s taurinom". No, znaš li što je ustvari taurin i zašto je ključan sastojak prehrane zdravih maca? Provjeri u nastavku.

mačka taurin

Taurin je esencijalna aminokiselina o kojoj ovisi zdravlje mačke.

Mačji organizam ne može sam proizvesti dovoljne količine taurina, stoga njegov izvor trebaju biti zdrave namirnice životinjskog porijekla poput peradi, govedine i ribe. Ljudi, pa čak i psi, mogu sintetizirati taurin iz drugih aminokiselina; mačke, nažalost, nemaju tu sposobnost.

Kada mačka ne konzumira dovoljne količine ove po život važne aminokiseline, suočit će se s raznim zdravstvenim poremećajima poput gubitka dlake, propadanja zubi, problema sa srcem, oštećenim imunitetom, pa čak i gubitkom vida. Divlje mačke taurin konzumiraju kroz svoj plijen, pogotovo srce, jetru i bubrege plijena. Međutim, kućne mačke ne mogu loviti te ovise o svojim ljudima da im osiguraju sve esencijalne nutrijente, ne samo taurin.

Stoga, idući put kada kupuješ hranu za svojeg omiljenog dlakavog prijatelja, bilo da se radilo o suhoj hrani, mokroj hrani ili poslasticama, provjeri sadrži li taurin. Višak taurina mačka izlučuje bubrezima, tako da ne trebaš brinuti da će doći do komplikacija ako mačka konzumira mnogo taurina.

Mnoštvo trgovina hranom i opremom za kućne ljubimce, kao što je Petissimo, u asortimanu drži sve što tvojoj maci treba za zdrav i sretan život.