nabava.net

5 najboljih rekvizita za trening kod kuće

U zdravom tijelu, zdrav duh. Ali u novčaniku nema sredstava za teretanu? Ne brini, postoji niz rekvizita kojima možeš složiti odličan trening i istovremeno zadržati kune u novčaniku. Mi ti donosimo 5 najpopularnijih rekvizita za vježbanje kod kuće.

1. Elastične trake

Rijetko kojim rekvizitom možeš izvoditi toliko širok opseg vježbi kao s elastičnim trakama.

Trake najčešće dolaze u različitim bojama koje označavaju jačinu otpora. Princip je jednostavan - rastezanjem trake stvara se određeni otpor mišićima čime se djeluje na povećanje mišićne snage. Preporuka je da se odabere traka duljine oko 2 metra kako bi mogao izvoditi apsolutno sve vježbe.

elastična traka

Izvor: Freepik

Izdvajamo još nekoliko prednosti elastičnih traka:

  • Veličina – Elastične trake idealan su rekvizit koji zauzima minimalan prostor.
  • Prenosivost – Elastična traka može ići s tobom gdje god poželiš. Na putovanje, na posao... trake će stati u ruksak, torbicu pa čak i u džep.

Elastične trake jednako su dobar izbor i za žene i za muškarce, one mlađe i one malo starije. S obzirom na omjer cijene, mogućnosti i veličine, naš su izbor broj 1 za vježbanje kod kuće.

2. Bučice/Utezi

Bučice i utezi također su odlični rekviziti za vježbanje kod kuće, a koriste se za bolju definiciju mišića, povećanje izdržljivosti i snage mišića te za povećanje njihovog volumena.

 Zašto izabrati baš utege?

  • Podesiva težina – Preporučujemo bučice/utege s podesivom težinom jer zauzimaju manje prostora i lakše ćeš ih prilagoditi svojem napretku
  • Jednostavnost korištenja – Za izvođenje vježbi s ovim rekvizitima nije potrebno veliko predznanje te su stoga idealan izbor i za profesionalce i za početnike. Ipak, valja naglasiti da je pravilno držanje ključno da ne dođe do ozljeda, stoga dobro prouči svaku vježbu prije izvođenja.
  • Prostor – Kao i elastične trake, bučice ili utezi ne zauzimaju puno prostora tako da ih nakon vježbanja možeš odložiti tako da ti ne smetaju do sljedećeg korištenja.

Podesivi utezi ispadnu jeftinije od fiksiranih bučica, ali ako ćeš raditi s manjim težinama, manje gumirane bučice odličan su izbor.

3. Pilates lopta

Pilates lopta još je jedan odličan rekvizit za kućnu tjelovježbu po pristupačnoj cijeni. Za nju ćeš izdvojiti oko 100 kuna, a osim za vježbanje, idealan je rekvizit za održavanje ravnoteže i uspravnog držanja.

Pilates loptu se preporučuje za ojačavanje leđnih mišića i za rad na trbušnim mišićima.

Pilates lopta također je odlična alternativa uredskom stolcu pa zašto ne bi trenutke koje provodiš za računalom proveo sjedeći na pilates lopti i učinio dobro svojim leđima.

Kao nedostatak ćemo navesti veličinu jer pilates loptu ne možeš samo tako pospremiti ili ju ponijeti sa sobom na putovanje. Isto tako, postoji ipak manji opseg vježbi koje se mogu provoditi pomoću nje u odnosu na prethodna dva rekvizita.

Međutim, pilates lopta i dalje ima puno više prednosti nego mana tako da ponosno može zauzeti treće mjesto na našoj listi.

4. Vijače

Vijače su rekviziti koji svojim učinkom i kvalitetom treninga zaslužuju puno više mjesto na našoj listi, ali postoji jedan mali problem. Naime, ako živiš u stanu, sumnjamo da imaš susjede koji će tolerirati odraslu osobu koja im skače po glavi dok preskače vijaču.

Ali ako živiš u kući, vijača je odličan izbor u izradi kvalitetnog kardio treninga.

Vijače imaju niz prednost a mi ćemo istaknuti samo neke od njih:

  • Potrošnja kalorija
  • Poboljšanje koordinacije i ravnoteže
  • Povećanje mišićne snage i izdržljivosti
  • Ne zauzimaju prostor

Osim gore navedenih prednosti, uzmi u obzir kako ćeš za mali novac dobiti odličan rekvizit za vježbanje. Najjeftiniji modeli kreću se od početnih 40-ak kuna što je minimalna investicija za sve ono što ćeš dobiti ako se odlučite na vijače.

5. Kettlebell ili girja

Na posljednjem mjestu našeg odabira nalazi se kettlebell, poznata još i kao girja. Možda manje poznati rekviziti početnicima, ali izrazito funkcionalan. Girja je još poznata i kao zvonasti uteg zbog svog izgleda.

Prednosti vježbanja s kettlebellom su mnogobrojne, a kao glavna se ističe povećanje snage kod sportaša i rekreativaca. Kettlebell će biti odličan i za povećanje tvoje mišićne mase, izdržljivosti te za poboljšanje koordinacije.

Cijena raste s povećanjem kilograma, a manja girja za početnike, težine 4 kg, može se pronaći za manje od sto kuna. Važno je napomenuti kako se prije izvođenja vježbi s girjom važno dobro informirati i saznati osnove pravilnog izvođenja vježbi da se ne bi ozlijedio.

Ovo je bilo naših 5 najboljih rekvizita za vježbanje kod kuće. S obzirom na prikazane cijene, svih 5 je moguće nabaviti po cijeni jednomjesečne članarine za teretanu.

Izgovora nemaš - na tebi je samo da kreneš i poboljšaš stanje svoga tijela i svog duha.


Povezani članci: