Ostali članci

5 popularnih Android aplikacija u Lite izdanju

Mobitel ti radi jako sporije nego kada si ga tek kupio? Imaš manjka slobodnog prostora? Ili slabi RAM? Ovih 5 popularnih Android aplikacija dolazi u Lite izdanju, a s njima ćeš uštedjeti na prostoru, bateriji i podatkovnom prometu.

lite android aplikacije

1. Facebook Lite

Facebook aplikacija jedan je od najvećih potrošača i prostora i baterije, a podatkovni promet da ne spominjemo. Facebook Lite izvrsna je alternativa, pogotovo ako koristiš entry-level pametni telefon i mali paket za podatkovni promet.

Facebook Lite zauzima manje od 3 MB prostora na uređaju, za razliku od originalne aplikacije koja je teška skoro 200 MB. Inače su obje aplikacije vrlo slične - Facebook Lite ima notifikacije, mogućnost slanja poruka, sve vrste reakcija itd.

Jedan od načina na koji Facebook Lite štedi tvoj telefon su slike. Točnije, on će skinuti nisku rezoluciju slika koje se pojavljuju dok skrolaš kroz novosti te tek kada klikneš na neku sliku će se ona čitati u punoj rezoluciji. Tu su i manje razlike u dizajnu koje Facebook Lite čine manje privlačnim od originalne verzije, ali će zato tvoj mobitel raditi brže i trošiti manje. Svakako zamjena koja se isplati.

2. Messenger Lite

Ako si skinuo Facebook Lite, on već u sebi ima ugrađen Messenger. Međutim, ako želiš zasebnu aplikaciju za dopisivanje, a koja će također zauzimati malo prostora i trošiti manje podatkovnog paketa, Messenger Lite najbolja je opcija.

Originalna aplikacija okupirat će skoro 180 MB slobodnog prostora na tvojem pametnom telefonu. Messengeru Lite treba svega 17 MB.

S Lite Messengerom dobivat ćeš normalne notifikacije umjesto onih dosadnih mjehurića sa slikom osobe koja ti šalje poruku. Iako ne možeš obavljati video pozive niti slati gifove, moguće je slati poruke i slike.

3. Clean Master Lite

S vremena na vrijeme uvijek je dobro očistiti memoriju mobitela, pogotovo ako primijetiš da ti uređaj radi sporije.

Clean Master Lite očistit će cache datoteke, nepotrebne dokumente i stare aplikacije, osloboditi mjesto na RAM-u i pomoći pri uštedi baterije.

Također ima i ugrađeni antivirus koji će skenirati aplikacije i ukloniti eventualne viruse, malware, adware ili spyware. Međutim, ako odgovorno skidaš aplikacije i datoteke na svoj mobitel, ova opcija zapravo je bespotrebna

Skype Lite

4. Skype Lite

Skype može biti izazov i za napredne pametne telefone, a kamoli ne za one stare nekoliko godina. Za takve je tu Skype Lite koji teži svega 15 MB, ali podržava i video i zvučne pozive te slanje poruka.

Skype Lite prvo je izbačen na indijsko tržište, ali sada se može skinuti i instalirati i kod nas. No, budući da je aplikacija još u razvoju, moguće je da se povremeno pojavi neki bug.

5. Opera Mini

Opera možda nije među popularnijim browserima na našem području, ali je zato Opera Mini izvrsna alternativa ako želiš super brzi i jednostavan način pretraživanja interneta na svojem pametnom telefonu.

Opera Mini koristi cloud kako bi zauzimala što manje prostora. Svako pretraživanje interneta vrši se preko Operinih servera koji kompresiraju web stranice na 10% njihove originalne veličine. Upravo zbog toga Opera Mini može bez problema surfati stranicama čak i kada si na lošoj internetskoj vezi.

 

Imaš svojih prijedloga za Lite aplikacije? Podijeli ih u komentarima!

 

Povezani članci:

 

Povezani proizvodi