Ostali članci

Mobitel vam je spor? 5 načina kako ga ubrzati!

Vaš pametni ljubimac fenomenalnih performansi s vremenom se pretvorio u uspavano čudovište kojemu je i slanje jednog e-maila težak zadatak? Vrijeme je da ga probudite.

Kako ubrzati mobitel

1. Izbrišite nepotrebne aplikacije i datoteke

Ako imate aplikacije koje niste koristili više od mjesec dana, tada nema smisla da zauzimaju dragocjeni slobodni prostor. 

Uz njih, izbrišite sve slike, video zapise i ostale dokumente koji vam ne trebaju. Ono što vam je žao izbrisati prebacite na cloud ili na laptop

Postoje korisne aplikacije kao što su CCleaner ili Clean Master koje će skenirati vaš uređaj i sastaviti popis svih nepotrebnih elemenata koje možete izbrisati.

2. Izbrišite cache

Cache je koristan jer pamti podatke koji se često koriste te tako ubrzava procesor mobitela.

Međutim, ako se redovito ne čisti, catche memorija može se nagomilati sa starim podacima i bespotrebno usporavati pametni telefon

Catche možete izbrisati ručno tako da odete na postavke i otvorite upravitelja aplikacijama. Tamo ćete izbrisati catche na željenim aplikacijama. 

Druga opcija su prethodno spomenute CCleaner ili Clean Master aplikacije koje to mogu obaviti umjesto vas.

3. Ugasite aplikacije koje nepotrebno rade

Čak i kada izađete iz aplikacije, ona može nastaviti raditi u pozadini ako je niste pravilno ugasili.

To možete napraviti ručno u Upravitelju aplikacijama. Kod nekih uređaja dužim pritiskom na Home gumb otvara se popis aplikacija koje trenutno imate otvorene te ih tamo vrlo jednostavno možete ugasiti.

Widgeti su još jedan od elemenata koji usporavaju mobitel. Možda dobro izgledaju, ali smanjite njihov broj isključivo na one koje redovito koristite.

Live pozadinu zamijenite statičnom.

4. Koristite kvalitetnu SD karticu

Ako vam se memorija mobitela brzo puni, a ne da vam se stalno prebacivati datoteke na računalo, uložite u kvalitetnu SD karticu s puno memorije.

MicroSD kartica od 32 GB pružit će vam i više nego dovoljno mjesta za sve što vam treba. Neka bude i što bolje klase - 4 ili 6 je minimum ispod kojeg nemojte ići. 

Saznajte kako odabrati microSD karticu

5. Prebacite na tvorničke postavke

Ovo je pomalo ekstremno rješenje, ali je najučinkovitije.

Prije ovog postupka obavezno napravite sigurnosnu kopiju ili spremite sve važne datoteke na računalo ili drugo sigurno mjesto. 

Postupak ćete pokrenuti tako da odete na Postavke, tamo odaberete Sigurnosnu kopiju i poništavanje te potom kliknete na Vraćanje tvorničkih postavki.

Nakon toga veš će mobitel izgledati kao da ste ga tek kupili. No, oprezno s instalacijom novih aplikacija da za par mjeseci ne biste opet završili sa sporim mobitelom!

 

Nastavi čitati:

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi