Ostali članci

5 razloga zbog kojih trebate kupiti laptop sa SSD diskom

Kupujete li novi laptop ili desktop računalo, obratite pozornost da ono ima SSD disk. Već smo dosta pričali i pisali o njima, a sada ćemo istaknuti 5 razloga zbog kojih jednostavno morate imati SSD disk na svome računalu. 

Glavne prednosti SSD diska

1. Brzina

Ako se pitate brzina čega, odgovor je brzina svega. Računalo sa SSD diskom imat će toliko poboljšane performanse da će vam suze poteći od sreće. Podizanje operativnog sustava, pokretanje programa, čak i surfanje bit će brže i efikasnije. 

Kako SSD disk nema mehaničkih dijelova kao što ima klasični tvrdi disk (HDD), u mogućnosti je puno brže čitati i prebacivati podatke koji se nalaze na njemu. A pokretanje programa i aplikacija prije svega ovisi o brzini kojom se do njih može doći. 

Brzina pokretanja programa mjereno u sekundama
Brzina pokretanja programa mjereno u sekundama

Prijenos ili kopiranje podataka također će doživjeti promjenu svjetlosnom brzinom. Napokon više nećete čupati kosu u nastojanju da mislima pokušate ubrzati prijenos podataka. U prosjeku laptopi koji imaju SSD disk podatke s ili na njega prebacuju brzinom od 240 megabjta po sekundi, dok klasični tvrdi disk staje na tek 34 megabajta po sekundi. 

Dakle, SSD disk sačuvat će vam vrijeme koje je postalo toliko dragocjeno. I smanjiti vam razinu živciranja koje ste doživljavali čekajući da se otvori program koji trebate odmah i sada. Nemojte biti u očekivanju Godota, uzmite SSD disk

2. Baterija

Prijenosna računala u velikoj mjeri ovise o izdržljivosti njihove baterije. A svi vi koji laptop često koristite na putu, sigurno želite da vam baterija traje što je duže moguće. 

SSD disk troši znantno manju količinu energije za svoje pokretanje i samim time omogućava bateriji više radnih sati. Naravno, kako nema nikakvih mehaničkih dijelova koje treba pokretati snagom baterije, ona postaje dugotrajnija. 

U prosjeku laptopi koji koriste SSD disk imaju bateriju koja traje sat i pol duže u odnosu na laptope s klasičnim (HDD) diskom. A ponekad nam treba da baterija radi još samo 5 minuta. 

3. Životni vijek

SSD diskovi traju duže od HDD diskova. I sami pogađate da to mogu zahvaliti prije svega nepostojanju mehaničkih dijelova koji se puno lakše kvare. 

A ako ste se barem jednom susreli s pokušajem vraćanja podataka s tvrdog diska, znate i sami kakve su to muke. SSD disk puno će lakše preživjeti slučajne padove laptopa kao i druge nestandardne oblike oštećivanja. 

SSD dugovječniji od HDD-a

Nemojte si dozvoliti da izgubite važne podatke jer vam se pokvario tvrdi disk. Kupite SSD

4. Temperatura

SSD disk koristi flash memoriju i zahvaljujući tome može zadržati puno optimalniju temperaturu što u konačnici dovodi i do manje ukupne temperature cijelog računala. 

Kako su temperature manje nego kod HDD-a, tako je i potreba za radom ventilatora manja. Tu će vas veseliti činjenica da neće biti onog čudnog zvuka kada se i ventilator muči da smanji temperaturu cijelog sistema. 

5. Buka

Nastavno na čudne zvukove i buku, dolazimo do posljednjeg razloga zašto želite imati SSD disk, a to je nepostojanje buke. Čak i najtiši hard diskovi (HDD) stvaraju određenu količinu zvuka zbog rotacije diska i mehaničke 'ruke' koja se pomiče naprijed-nazad dok zapisuje podatke. 

S druge strane, SSD diskovi nemaju mehaničkih dijelova i tako ne stvaraju niti minimalnu količinu buke. Jednostavno, čut ćete vrapce na grani, muhu u letu, komarca koji vam zuji oko uha i ostale zvukove od životne važnosti. A nećete čuti hard disk. To bi trebalo biti ono što želite. 

SSD ili HDD

Kupujete li novi laptop ili samo želite nadograditi svoje postojeće računalo, krenite od SSD diska. Brzina koju ćete dobiti sigurno će vam izvući osmijeh na lice. 

Možda će te zanimati i: