Ostali članci

5 savjeta kako da baterija na tvojem laptopu duže radi

Sigurni smo da si barem jednom u životu poludio zbog baterije na laptopu. Prvu godinu ona je trajala 4 sata, a zatim je uslijedio strmoglavi pad. Svakih par mjeseci vrijeme je bilo sve kraće i kraće, a posljednji trzajevi bili su dovoljni da možda istrčiš od jedne sobe do druge i uključiš laptop u struju.

Osim što si vjerojatno oborio rekord Usaina Bolta, ne vidimo niti jedan razlog za uživanje u takvoj utrci s vremenom. Kako bi u budućnosti izbjegao takve za živce pogubne događaje, donosimo nekoliko jednostavnih trikova kojima možeš produžiti vijek trajanja baterije.

1. Čistoća

Sjeti se samo koliko te je puta mama tjerala da pospremiš stol i sobu. Možemo reći, mama je oduvijek znala. Prljavština s tvojeg stola ili sobe zaista može znatno smanjiti radni vijek baterije. Prljavština se uvlači u ventilator i zagrijava tvoj laptop čime se baterija brže troši.

Savjet broj 1: Mjesto na kojem držiš svoj laptop pokušaj sačuvati od prašine i prljavštine.

2. Zagrijavanje

Spomenuli smo kako se zagrijavanjem prijenosnog računala baterija brže troši. Gore smo naveli prljavštinu koja može 'zaštopati' ventilator i pregrijavati računalo.

Međutim, računalo se pregrijava i kada fizički onemogućiš ventilatoru da ispuhuje vrući zrak. Korištenjem laptopa na krevetu, deki ili sličnim mjestima možeš biti siguran da ćeš smanjiti životni vijek svoje baterije.

Žena koristi laptop na krevetu
Loš način korištenja laptopa, štetan za bateriju

Savjet broj 2: Koristi laptop na stolu ili sličnim glatkim površinama, nikako na krevetu, dekama itd.

3. Defragmentacija diska

Ako još uvijek koristiš klasične tvrde diskove (HDD), razmisli o dvije stvari koje će pomoći tvojoj bateriji.

  • Prelazak na SSD
  • Povremena defragmentacija

Prelaskom na SSD disk znatno ćeš smanjiti potrošnju baterije zbog efikasnijeg načina rada kojeg on prakticira. Ako to ipak ne želiš napraviti, druga opcija je da povremeno defragmentiraš svoj tvrdi disk. Osim utjecaja na bateriju, to će utjecati i na ukupnu brzinu rada tvojeg laptopa.

Fragmentirani tvrdi disk troši više baterije za pronalazak određenih datoteka koje su raspršene po disku. Ovo je osobito važno za modernija prijenosna računala s većim kapacitetima tvrdog diska.

Postupak defragmentacije diska

Savjet broj 3: Prebaci se na SSD disk ili redovito defragmentiraj tvrdi disk (HDD).

4. Isprazni bateriju do kraja

Litij-ionske baterije koje se nalaze u suvremenim elektroničkim uređajima imaju ograničeni broj ciklusa tijekom kojih se ih se može napuniti i isprazniti do kraja. Zato ih je najbolje držati između 40 i 80% napunjenosti. Budući da to često može biti izazov, dovoljno je pobrinuti se da aptop ne puniš i prazniš do skroz kraja.

Međutim, nekoliko puta godišnje zaista je dobro u potpunosti isprazniti i napuniti bateriju, odraditi jedan ciklus. Digitaltrends spominje kako je bateriju svakih 1-3 mjeseci potrebno napuniti na 100%, potom je maksimalno isprazniti do gašenja laptopa te potom ponovno napuniti do maksimuma.

Nakon što baterija dostigne 100% ili se potpuno isprazni, ostavi laptop u tom stanju još sat ili dva.

Savjet broj 4: Nekoliko puta godišnje u potpunosti isprazni svoju bateriju te ju potom napuni do 100%.

5. Spremanje baterije

Postoje mnogi koji bateriju na laptopu ne koriste duže vremena. Za njih je izrazito važno da bateriju ne odlažu samo tako, bez ikakvog pravila. Ako duži vremenski period ne koristiš bateriju, nemojte da bude 100% napunjena ili ispražnjena.

Idealno je napuniti ju na nekih 40-50% i potom ju izvaditi i odložiti na neko tamno i hladno mjesto. Uzmi u obzir da bateriji ipak treba povremeno punjenje kako bi "ostala u formi".

Savjet broj 5: Baterija koja se neće koristiti duži period, treba se spremiti na hladno i tamno mjesto s razinom napunjenosti 40-50%.

Nastavi čitati: