nabava.net

6 savjeta za kupnju rabljene autosjedalice

Rođenje djeteta osim neopisive sreće donosi i velike troškove roditeljima. Kupujući sve ono što je potrebno (a i ono što nije), novčanik postaje sve prazniji i prazniji. Jasno je kako na sigurnosti svoga djeteta nećete štedjeti, ali mogućnost da platite rabljenu autosjedalicu u pola cijene nove, zvuči i više nego primamljivo.

Autosjedalica

Postoji nekoliko pravila koje rabljena autosjedalica mora zadovoljavati da bi bila pogodna za kupovinu.

1. Kupnja od prijatelja ili rodbine

Ako ste se već odlučili na kupnju rabljene autosjedalice, predlažemo da to bude od nekoga koga jako dobro poznajete i kome vjerujete. Samo na taj način možete biti sigurni u istinitost svih dobivenih informacija kao i u krajnji cilj, a to je sigurnost vašeg djeteta.

Još jedna velika prednost je mogućnost posuđivanja i isprobavanja sjedalice kako biste bili sigurni da je ona kompatibilna s vašim automobilom.

2. Je li bila u sudaru?

Najvažnija stvar prilikom kupovine rabljene autosjedalice je njena prošlost. Ako je autosjedalica već bila u nekom, čak i najmanjem sudaru, NIKAKO ju nemojte kupiti.

Upravo zato naš prvi savjet bila je kupovina rabljene autosjedalice iz pouzdanog izvora. Autosjedalice koje su prošle sudar, ne smiju se koristiti. Čak i ako šteta na autosjedalici nije vidljiva, ne znači da je nema.

Tražite od vlasnika garanciju kako se to nikada nije dogodilo. Vjerujemo kako je svima sigurnost ipak na prvom mjestu.

3. ECE certifikat

Još jedna stvar bez koje niti slučajno nemojte kupovati rabljenu (ali ni novu) autosjedalicu. ECE-R44 standard jamči kako je autosjedalica prošla testiranja i dobila dozvolu za korištenje, odnosno da zadovoljava sve sigurnosne standarde.

Upravo zato na vašoj autosjedalici mora biti narančasta naljepnica na kojoj piše standard. S obzirom na stalni napredak tehnologije i povećanja sigurnosti, obratite pozornost da autosjedalica zadovoljava ECE R44.03 standard ili viši.

4. Starost

Provjerite godinu proizvodnje rabljene autosjedalice. U prosjeku, životni vijek autosjedalice iznosi 6 godina i nakon toga ona gubi jedan dio svojih sigurnosnih kvaliteta. Uzmite u obzir kako u tih 6 godina ulazi i vrijeme u kojem ćete ju vi koristiti.

Upravo zato autosjedalica koju kupujete ne bi trebala biti starija od 4, maksimalno 5 godina.

5. Upute za korištenje

Iako može zvučati nebitno ili kao najmanji problem, vjerujte nam, nije. Originalne upute za korištenje sadrže sve informacije o procesu montiranja autosjedalice, vezanju djeteta i svim ostalim ključnim stvarima koje morate znati o svojoj autosjedalici.

S obzirom da je izrazito važno da ta uputstva i u potpunosti razumijete, bilo bi dobro da su uputstva na hrvatskom jeziku. Tek slijedeći uputstva možete biti sigurni kako je autosjedalica pričvršćena prema pravilima.

6. Popularni proizvođači

Ako ste se već odlučili za kupovinu rabljene autosjedalice, osobito od nepoznate osobe, pobrinite se da to bude autosjedalica nekog od popularnih proizvođača autosjedalica (Peg Perego, Graco, Chico, Primebebe, Kiddy). Razlog je također jednostavan.

Popularni proizvođači ipak garantiraju nešto veću razinu kvalitete i sigurnosti, a i lakše ćete pronaći informacije o autosjedalici čak i ako nije najnoviji model. Uz to kupovina nekog od dijelova koji vam nedostaju, također će biti olakšana.

Autosjedalica Viaggio Sport iz kategorije 2 i 3

Mi vam u svakom slučaju preporučamo kupovinu nove autosjedalice. S obzirom na sigurnost koju pružaju, definitivno su bolji izbor. U protivnom, uvjerite se kako rabljena autosjedalica zadovoljava sve gore navedene uvjete i tek tada se odlučite za takvu kupovinu.