Ostali članci

ADAC TEST: Najbolje zimske gume u 2019

Naglim padom temperatura porasla je potražnja za zimskim gumama, a istovremeno su izašli i rezultati ADAC testa zimskih guma za ovu godinu. Donosimo ti kompletne rezultate i predstavljamo najbolje i najlošije zimske gume u 2019. godini.

Zimske gume adac test

ADAC već po pravilu zimske gume testira u 7 kategorija: ponašanje na suhom, mokrom, snijegu, ledu, utjecaj na potrošnju goriva, potrošnja samih guma i razina buke. Svaki od kriterija donosi određeni postotak na ukupnu ocjenu, a zbroj ocjena daje konačnog pobjednika. Ove su godine zimske gume testirane u dvije kategorije:

  • 185/65 R15 (mali osobni automobili)
  • 205/65 R16 (kombiji i dostavna vozila)

Rezultate u dimenzijama 185/65 R15 donosimo u nastavku teksta, dok ćeš rezultate zimskih guma za kombije i dostavna vozila moći pogledati u našem sljedećem članku.

Najbolje zimske gume 185/65 R15

Zimske gume dimenzija 185/65 R15 su jedne od najprodavanijih zbog činjenice da se obično stavljaju na manje gradske, kompaktne automobile poput Hyundai i20 i i30, Dacia Sandero, Opel Corse, Renault Clia i još mnogih drugih. U ovoj je kategoriji testirano 16 zimskih guma, od čega su 3 dobile oznaku preporučljivo ili dobro, 10 ih je zadovoljavajućih, 1 ima ocjenu dovoljan, dok su 2 gume pale na testiranjima.

1. Dunlop Winter Response 2

Najbolja zimska guma u 2019. godini je Dunlop Winter Response 2. Već smo navikli da Dunlop sa svojim gumama uvijek bude pri vrhu na testovima, a s time su nastavili i u 2019.

Dunlop Winter Response 2 pokazala se najboljom na snijegu i s najmanjom potrošnjom goriva, a odlične rezultate pokazala je i na suhom i na mokrom. U globalu Dunlop Winter Response 2 je zimska guma bez mana, a s obzirom da ni cijenom nije pretjerano skupa, tražiš li novu zimsku gumu, Dunlop bi trebao biti tvoj favorit.

Dunlop Winter Response 2 cijena: od 389 kn

Dunlop Winter Response 2

2. Kleber Krisalp HP 3

Još jedna zimska guma koja nije pokazala niti jednu manu na testiranju je Kleber Krisalp HP 3. Visoko drugo mjesto zaslužila je zahvaljujući dobrim rezultatima u svim kriterijima, a oduševila je ponašanjem na suhoj cesti gdje je ostvarila i najbolji rezultat od svih testiranih.

Upravo zato zimska guma Kleber Krisalp HP 3 dobar je izbor za sve one koji žive u područjima bez puno padalina i gdje su zime ipak nešto toplije, a s obzirom na prikazano na testiranjima, njihova potrošnja je minimalna pa nećeš morati tražiti nove gume već za godinu dana.

Kleber Krisalp HP 3 cijena: od 351 kn

Zimska guma Kleber Krisalp HP 3

3. Pirelli Cinturato Winter

I treća zimska guma koja je dobila ocjenu zadovoljavajuće i nije pokazala niti jednu manu je Pirelli Cinturato Winter. Dobro poznati brend napravio je gumu koja odlično balansira između mokre, suhe i snježne ceste pa nećeš imati problema s upravljanjem bez obzira na vremenske uvjete.

Iako je u svemu dobila ocjenu dobar, nešto je bolje rezultate postigla na mokroj cesti gdje je pri samom vrhu od svih testiranih guma u ovoj kategoriji. Treba reći i kako je od ove tri zimske gume, Pirelli Cinturato Winter i najskuplja zimska guma.

Pirelli Cinturato Winter cijena: od 417 kn

Pirelli Cinturato Winter

Najlošije zimske gume 185/65 R15

Kao i na svakom testiranju, neki osvajaju titule za najbolje, ali neki moraju biti i najgori. U ovoj su dimenzije dvije gume u potpunosti podbacile i pale na testu zbog ponašanja na mokroj cesti i na snijegu.

Kako ipak pripadaju nešto manje poznatim brendovima, odlučili smo samo kratko predstaviti njih i njihove rezultate na testu. 2 najlošije zimske gume 185/65 R15 su:

  • Toyo Snowprox S943
  • Davanti Wintoura

Toyo je na testiranju pao zbog ponašanja na snijegu iako je prema svim ostalim ocjenama pripadao grupi zadovoljavajućih zimskih guma. S druge strane Davanti Wintoura je pokazala dosta loših stvari, a ocjenu joj srušilo ponašanje na mokroj cesti. Ipak, jednu su stvar napravili dobro pa je tako Wintoura bila rame uz rame s Dunlopom po pitanju potrošnje goriva, ali uvijek birajte sigurnost nasprem uštede.

Sava Eskimo S3+ - rezultati testiranja

Kao i obično, odlučili smo vam predstaviti i rezultate testiranje zimske gume Sava Eskimo S3+ zbog njene popularnosti na hrvatskom tržištu. Nažalost, svi oni kojima je Sava u srcu, ovoga puta neće biti baš zadovoljni.

Sava Eskimo S3+ u kategoriji 185/65 R15 dobila je ocjenu dovoljan, što je treći najgori rezultat od svih testiranih guma. Njen najveći 'grijeh' je izrazito loše ponašanje na suhoj cesti zbog čega je i dospjela u ovu kategoriju. Osim na snijegu, EskimoS3+ je nešto lošiji rezultat imala i na mokroj cesti.

Ipak, u snježnim uvjetima Sava EskimoS3+ pokazala se najboljom od svih testiranih zimskih guma, pa bi možda o njoj mogli razmisliti ako živite na vrhu Velebita i okolnim mjestima.

Sava Eskimo S3+ cijena: od 328 kn

Zimska guma Sava Eskimo S3+

Svakako pogledaj i: