nabava.net

HAK test: Najbolje autosjedalice

Sigurnost djece uvijek nam je na prvom mjestu, a posebno je to važno kada se radi o autosjedalicama i prijevozu djece u automobilima. Zato vam donosimo HAK test autosjedalica i otkrivamo koje su to autosjedalice najbolje, a koje bi trebali izbjegavati. 

HAK novi test autosjedalica

HAK je test proveo u suradnji sa svojim partnerima, testirani su neki od najpoznatijih proizvođača autosjedalica, a poseban je naglasak stavljen na sigurnost. Osim sigurnosti, testirane su ergonomija i lakoća upotrebe te korištenje štetnih materijala za izradu.

Cybex Aton M i-Size & Base M i-Size - najbolja autosjedalica

Jedina autosjedalica koja je dobila ocjenu vrlo dobar po pitanju sigurnosti je Cybex Atom M i-size & Base M i-Size i time je zaslužila epitet najbolje autosjedalice trenutno. I u svim ostalim kategorijama ostvarila je dobre rezultate tako da njenim izborom svakako ne možete pogriješiti. 

Ova je autosjedalica namijenjena za djecu težine do 13 kilograma i visine od 45 do 87 centimetara ili za djecu otprilike godinu i pol dana starosti. Glavne karakteristike Cybex Aton M i-size & Base M i-Size autosjedalice: 

  • Vrlo nizak rizik od ozljeda pri bočnom sudaru
  • Nizak rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru
  • Izvrsna putanja pojasa i lako prilagođavanje veličini djeteta
  • Lagana autosjedalica s jednostavnim uputama i montažom
  • Udobna pozicija djeteta i puno mjesta za sjedenje

Jedini manji nedostaci ogledaju se u zauzimanju nešto više prostora i u činjenici da se presvlaka teško skida odlučite li ju prati u perilici rublja. 

Najlošije autosjedalice 

Samo su dvije autosjedalice od ukupno 19 testiranih 'pale' na testu i dobile ocjenu loše. Tu su ocjenu dobile po kriteriju sigurnosti što je automatski značilo i pad na testu. 

Ovu neslavnu titulu ponijele su: 

  • Recaro Optia & Smart Click Base
  • Jane Grand

Autosjedalica Recaro

Recaro Optia & Smart Click Base

Ova autosjedalica iz grupe I (od 9 do 18 godina) razočarala je pri simulaciji frontalnog sudara gdje je ustanovljen visok rizik od ozljeda. Prilikom sudara došlo je do pucanja spoja školjke sjedalice i Isofix baze. 

Uz to sjedalica se ne može dovoljno jako učvrstiti za sjedalo automobila što ju čini nesigurnom. Na svim ostalim poljima, Recaro Optia je ostvarila dobre rezultate, ali ovakav nedostatak se jednostavno ne može zanemariti. 

Jane Grand 

Druga autosjedalica koja je pala na testiranju je Jane Grand grupe I/II/III od 9 do 36 kilograma. Ona je pokazala visok rizik od ozljeda pri frontalnom sudaru kao i relativno visok rizik od ozljeda pri bočnom sudaru zbog čega je zaslužila ocjenu loše. 

Jane Grand pokazala je i niz drugih nedostataka poput kompliciranog zakopčavanja, nezgodne montaže, teške sjedalice i limitiranog pogleda djeteta. Zbog svega toga Jane Grand definitivno možemo proglasiti najlošijom autosjedalicom od svih testiranih. 

Ostali rezultati 

Od 19 testiranih autosjedalica, njih čak 14 zaslužilo je ocjenu dobar i svaka je i više nego prihvatljiva za vaše dijete. U tablici na kraju teksta moći ćete vidjeti popis svih testiranih autosjedalica zajedno s njihovim rezultatima. 

Po pitanju ergonomije i lakoće korištenja posebno su se istaknule Bébé Confort Rodi XP i Maxi-Cosi Rodi XP koje pripadaju grupi I/II.

Tri su autosjedalice dobile ocjenu zadovoljavajuće što ih svrstava među lošije modele na ovom testu. To su Concord Vario XT-5, Joie Bold i Chicco Oasys23 Fixplus Evo.

Autosjedalice test HAK

Preuzeto: hak.hr

Možda će te zanimati i: