nabava.net

Kako izabrati dobar laptop za školu

Bliži se početak školske godine, a mnogim je učenicima laptop postao jedan od glavnih pomoćnika u školi. Laptopi za ispunjenje školskih obaveza ne moraju biti 'zvijeri', a uzmeš li u obzir neke od ovih smjernica, pronaći ćeš dobro, a jeftino prijenosno računalo koje će odlično služiti tvom školarcu.

Laptop za školu

Laptopi za osnovnoškolce

Prvi kriterij odabira laptopa trebao bi biti uzrast tvog djeteta. Naravno, nije isto kupiti laptop za dijete od 8 godina i za 13-godišnjaka koji je već poprilično upoznat s računalima. 

Postoji i opravdano razmišljanje koliko je zapravo djetetu potrebno vlastito prijenosno računalo i koliko će ga koristiti za ispunjenje školskih obaveza. Dojma smo kako od 1. do 4. razreda, djeca stvarno ne bi trebala imati svoj laptop niti bi im ga trebalo kupovati.

Kada govorimo o onima od 5. do 8. razreda, njima su prijenosna računala već potrebnija (osobito starijima među njima). Međutim, dobar laptop za osnovnoškolce ne mora nužno koštati 5000 kuna, niti bi trebali prihvaćati takve želje svog djeteta. 

Laptopi za učenje

Dobar laptop za osnovnoškolce možeš pronaći za cca 3000 kn, a trebao bi imati barem:

 • Intel Core i3 procesor
 • SSD disk (idealno 256 GB)
 • 4 GB RAM (još bolje ako pronađeš neki model s 8 GB RAM)
 • Windows 10 operativni sustav

Core i3 procesor je sasvim dobar za obavljanje osnovnih funkcija i za multitasking, dok bi SSD mogao biti jedna od glavnih nositelja kvalitete. Brzo paljenje laptopa i pokretanje aplikacija olakšat će ubrzano pisanje zadaće i traženje podataka.

Ako će pak laptop primarno služiti za zabavu, a ne za školske obaveze, onda bi trebali razmisliti o nešto drugačijoj konfiguraciji računala. Igranje naprednijih igara ili spremanje velikih količina podataka (filmova, serija, glazbe) tražit će i naprednije postavke:

 • Intel Core i5 procesor (idealnije Core i7)
 • 256 GB SSD disk
 • 8 GB RAM
 • 15,6" zaslon
 • Odvojenu grafičku karticu

Iako smo gore naveli 256 GB SSD (iz razloga jer mislimo da više niti jedan laptop ne bi trebao biti bez SSD diska), za veće količine filmova i igara, to neće biti dovoljno prostora. Ali naš je prijedlog da u tom slučaju kupite vanjski (eksterni) tvrdi disk i na njega prebacite filmove i ostali sadržaj koji vam zauzima prostora, a ne koristite ga na dnevnoj bazi.

Druga opcija je da iz laptopa izvadite optički uređaj (DVD) i umjesto njega instalirate jedan klasični tvrdi disk većeg kapaciteta i tako dobijete SSD i HDD u jednom laptopu.

Laptopi za srednjoškolce

Odgovarajući laptop za srednju školu malo je teže izabrati, baš zbog velike količine različitih usmjerenja, a samim time i različitih potreba po pitanju prijenosnih računala.

Sigurno je kako je laptop srednjoškolcima puno potrebniji nego osnovnoškolcima, a mi ćemo se i dalje držati popularne 'koristit ću laptop za svašta po malo' kategorije laptopa.

Držimo da će laptopi do 4000 kuna imati sve odgovarajuće specifikacije koje će srednjoškolcu trebati za njegovo obrazovanje. Ponovno će najveće pitanje biti oko SSD diska, ali kako je životni vijek jedna od njegovih glavnih prednosti, postoji opravdana mogućnost da će ga takav laptop služiti čak i po odlasku na fakultet.

SSD disk i veća količina RAM-a (8 GB) izgleda kao bolja kombinacija nego investiranje u bolji procesor koji će biti uparen s klasičnim tvrdim diskom i manjom količinom RAM-a. Napominjemo da i dalje pričamo o laptopima za školske potrebe, a ne za zabavu.

Kako izabrati laptop za srednjoškolca

Iako je hrvatsko školstvo još uvijek zapelo u laganom kamenom dobu, možda će nekima trebati i laptop koji će moći sa sobom nositi u školu. U tom slučaju idealan je izbor lagani ultrabook. Laptop manje težine koji u pravilu ima premium specifikacije, a jedina mu je 'mana' manji ekran, 13-inča.

Takvi su laptopi ipak nešto skuplji, ali su sigurno najbolji izbor u obrazovnom i poslovnom svijetu. Ali ako će i tvoje dijete laptop koristiti 10% za školske obaveze, a 90% za sva ostala čuda računalnog svijeta, onda je definitivno opcija da razmisliš o nešto jeftinijim uređajima.

I na kraju...

Prijenosna računala postala su sastavni dio naših života. Sve je na internetu i svi su na internetu. Vrijeme je da to počnemo prihvaćati, a ne se praviti da su nam životi isti kao i prije 20 godina kada nije bilo Facebooka, YouTuba, Wikipedije i torrenta. Zato je sigurnost na internetu važnija nego ikada, a kada govorimo o školarcima, ona postaje fundamentalna stvar. 

Promjene uzrokovane internetom

Samo neki od načina na koje možete zaštititi svoje dijete od negativnih učinaka interneta:

 • Educirajte sebe i dijete
 • Ne dozvolite da dijete ima lozinku na svom računalu
 • S vremena na vrijeme prekontrolirajte njihove društvene mreže. Dijete mora imati privatnost, ali i vi trebate imati uvid u njegov 'društveni' online život
 • Računala su super, ali ništa ne može zamijeniti pravu socijalnu interakciju. Potaknite dijete na što više vanjskih aktivnosti, ne kaže se bez razloga u zdravom tijelu, zdrav duh