nabava.net

Kako spojiti laptop i TV - HDMI, VGA, Media player

Sigurno ste se barem jednom pitali koji je najbolji način kako spojiti laptop i televizor. Ili ste poželjeli omiljeni film ili seriju pogledati na velikom ekranu. Mogućnosti su razne: HDMI, VGA, bežično putem media streamera, a mi donosimo što vam je sve potrebno za pojedinu opciju i koja je najbolja za vas.

Kako spojiti laptop i tv

Spajanje laptopa i televizora putem HDMI kabela

Najjednostavniji, najbrži i najlakši način spajanja laptopa i tv-a je putem HDMI kabela. Sve što vam treba je: 

 • Noviji laptop (5-6 godina star) s HDMI izlazom
 • Noviji televizor (iz zadnjih cca 10 godina) s HDMI ulazom
 • HDMI kabel

Kao što možete vidjeti gotovo svaki iole noviji laptop ima HDMI izlaz u sebi. Čak i oni ultra-budget modeli imaju barem jedan HDMI izlaz. Većina laptopa ima 2-3 HDMI izlaza što je optimalan broj za veliku većinu korisnika. 

HDMI kabel

Noviji televizori također svi imaju barem jedan HDMI ulaz, često i više njih koji se nalaze s bočne ili stražnje strane televizora.

Kako spojiti laptop i tv u 3 koraka

Kada ste pripremili i provjerili sve što vam je potrebno za spajanje televizora i laptopa, sada vam još samo preostaje da to i obavite. A sve to trajat će manje od jedne minute, a dovoljna su vam samo 3 koraka.

 1. Upalite laptop i televizor
 2. Umetnite HDMI kabel u laptop i televizor (redoslijed nije bitan)
 3. Na televizoru pronađite odgovarajući HDMI ulaz

Pronalazak odgovarajućeg HDMI ulaza radite preko daljinskog upravljača, najčešće pritiskom na AV, Input ili Source gumb u kojem onda odabirete opciju HDMI. 

AV, Input ili Source gumb

Dodatan plus ovog načina spajanja je što se istovremeno prenose i zvuk i slika što nije slučaj kod sljedećeg načina spajanja koji ćemo opisati, a to je putem VGA kabela.

Spajanje laptopa i televizora putem VGA kabela

Ovaj način svakako nije nešto što bi preporučili, ali ako posjedujete stariji laptop ili stariji televizor, možda će biti jedini način. VGA kabel vjerojatno najviše pamtite kao kabel kojim ste spajali (ili to još uvijek radite) monitor sa svojim računalom.

VGA kabel m/m

S obzirom da VGA kabel prenosi samo sliku, ali ne i zvuk, za kompletan prijenos multimedijalnog doživljaja na vaš veliki ekran trebat će vam:

 • Laptop s VGA izlazom
 • Televizor s VGA ulazom
 • VGA kabel
 • 3,5 mm audio kabel

Kako smo i rekli, spajanje televizora i laptopa putem VGA kabela koristite jedino ako baš nemate nijednu drugu soluciju. 3,5 mm audio kabel je sličan onome koji koristite za spajanje slušalica s mobitelom ili računalom, jedino što s obje strane treba imati 3,5 mm jack (dva muška ulaza). 

3,5 mm audio kabel m/m

Međutim, ako vaš televizor ima HDMI ulaz, a laptop posjeduje samo VGA, možete razmisliti o kupovini VGA na HDMI adaptera. Savjetujemo da u tom slučaju pronađete adapter koji istovremeno prenosi i zvuk i sliku (poput DELOCK VGA (M) na HDMI (Ž)) kako bi si olakšali posao. Kupovinom ovog adaptera morat ćete nabaviti i novi HDMI kabel, ali bolje i to nego boriti se sa slikom i zvukom.

Kako spojiti laptop i tv u 4 koraka

S obzirom da ima više kablova, za spajanje laptopa i televizora putem VGA kabela, trebat će vam i nešto više vremena, kao i poduzetih koraka.

 1. Upalite laptop i televizor
 2. Umetnite VGA kabel u laptop i u televizor
 3. Umetnite 3,5 mm audio kabel u laptop i televizor (audio in)
 4. Pronađite na televizoru odgovarajući VGA ulaz

Windowsi bi sami morali očitati spajanje novog uređaja i vaš je posao završen. 

Spajanje laptopa i televizora putem media playera

Ovaj način spajanja je najskuplji, u startu najkompliciraniji i najnepoznatiji kod nas. Međutim, spajanje laptopa i televizora putem media playera kao što su Google Chromecast, Apple TV i slični, daje vam nove mogućnosti. 

Google Chromecast

Želite li saznati više o samim media playerima, svakako predlažemo da pročitate naš vodič za kupovinu media playera. U kratkim crtama, media player pretvara svaki TV u smart TV. Ovaj je način spajanja posebno dobar ako na svom televizoru želite gledati sadržaj koji inače gledate putem interneta (Youtube, Netflix i streamovi). 

Glavna prednost spajanja laptopa i televizora putem media playera ili media stremera je bežičnost. Ne ovisite o duljini kabela, položaju laptopa i slično, već ste maksimalno fleksibilni. Međutim, ovisite o internetskoj mreži jer se media player spaja na vašu Wi-Fi mrežu, ali i o tome više možete pročitati u vodiču za kupovinu.

Kako bi na ovaj način spojili laptop i televizor, trebat će vam:

 • Internetska veza
 • HDMI ulaz na televizoru
 • Media player (Google Chromecast)

S obzirom da smo za primjer spajanja uzeli Google Chromecast, savjetujemo da i pročitate tekst o tome što je točno Google Chromecast i koji su njegovi principi rada. 

Kako spojiti laptop i televizor u 3 koraka

Za spajanje putem media playera (ponovno govorimo o Chromecastu) ipak ćete morati i par puta kliknuti na svome laptopu, a ne samo uštekati dva kabela.

 1. Uključite Chromecast u HDMI ulaz na televizoru
 2. Pronađite na televizoru odgovarajući HDMI ulaz
 3. Na internetskoj stranici koju želite prikazati na televizoru, kliknite desni klik miša i pritisnite Cast

Kada pritisnete Cast možete birati, želite li prenositi samo sadržaj otvoren u jednoj kartici ili cijeli desktop. Međutim, Chromecast, kao i ostali media streameri malo zaostaju za prenošenjem lokalnih datoteka s vašeg računala

Google Chromecast TV

Primjerice, želite pogledati film koji je na vašem računalu? Postoji nekoliko načina spajanja, ali niti jedan ne radi briljantno. Baš zato, media playeri su prije svega namijenjeni za gledanje internet sadržaja na vašem televizoru. 

U našim sljedećim člancima svakako ćemo se pozabaviti svim načinima prenošenja lokalnih datoteka s laptopa na televizor putem media playera, a nađete li se prije toga u problemima, slobodno nam se obratite u komentarima. 

Najbolji načini spajanja laptopa i televizora

I za kraj odlučili smo dati naše osobno mišljenje o tome kako je najbolje spojiti laptop s vašim velikim ekranom ili televizorom. 

Najbolji i najjednostavniji način je spojiti ga putem HDMI kabela. Možete izabrati kabel veće dužine kako ne bi morali brinuti koliko je laptop udaljen od televizora. Ako koristite servise poput Netflixa i njih želite gledati na televizoru i živciraju vas žice, izaberite neki od media playera. Ako imate starije modele laptop i televizora i niti jedna od ovih solucija ne dolazi u obzir, tek tada odlučite se za spajanje putem VGA kabela.