Ostali članci

Koji televizor kupiti - vodič za kupovinu 2024.

Koji televizor odabrati jedan je od najtežih izbora kada se odlučimo na investiciju. Tehnologije napreduju, a ponuda televizora je ogromna. Veličina ekrana i rezolucija samo su neke od značajki koje valja uzeti u obzir prije kupovine. Kako bismo te spasili glavobolja, donosimo par savjeta kako najlakše izabrati televizor.

televizor

Izvor: Freepik 

Veličina ekrana

Dijagonala televizora njegova je najvažnija specifikacija. Niti jedna druga značajka neće dovoljno doći do izražaja ako kupiš premali televizor. U ovom slučaju definitivno vrijedi veće je bolje.

Dijagonala televizora je udaljenost od jednog ruba ekrana do suprotnog ruba. Mjeri se u inčima (1"=2,54 cm). Na tržištu te čeka lepeza veličina počevši od 25 inča pa sve do ogromnih 100. I iako je veće bolje, važno je da veličinu ekrana uskladiš s prostorijom u koju ćeš smjestiti televizor.

Kada su televizori FHD rezolucije bili standard, vrijedilo je pravilo da udaljenost mjesta za sjedenje od televizora treba biti barem 2-3 puta veća od dijagonale televizora.

Danas standard postaju 4K (UHD) televizori, a za njih vrijedi drugačije pravilo: minimalna udaljenost za gledanje treba biti jednaka dijagonali televizora.

U dnevni boravak stavi najveći mogući televizor koji se uklapa u tvoj budžet i koji ti omogućuje da svoj kauč postaviš na optimalnu udaljenost. Jesi li ikada čuo da se netko žali na to da je kupio preveliki televizor? Nismo ni mi, stoga se nemoj ustručavati nagraditi velikom slikom.

Televizori između 55" i 65" idealni su za dnevne boravke; u spavaću ili dječju sobu stavi manji TV - npr. od cca 43".

velična ekrana

Dijagonala TV-a u inčima Preporučena min. udaljenost za 4K Preporučena min. udaljenost za FHD
40" 100 cm 200 cm
42" 106 cm 212 cm
48" 122 cm 244 cm
50" 127 cm 154 cm
55" 140 cm 280 cm
60" 152 cm 304 cm
65" 165 cm 330 cm
75" 190 cm 380 cm

Full HD ili 4K televizor?

rezolucija

Usko povezana s veličinom ekrana je i njegova rezolucija.

Kao što smo ranije spomenuli, FHD ili Full HD (1080p) televizori su do nedavno bili standard. S rezolucijom 1920 x 1080 piksela stvaraju odličnu kvalitetu slike, a većina sadržaja stvara se upravo za tu rezoluciju. Međutim, 4K ili UHD televizori su preuzeli tržište. Rezolucije 4 puta veće of FHD, većina televizora u trgovinama danas ima upravo tu specifikaciju.

Polako se povećava količina sadržaja dostupnih u 4K rezoluciji, prvenstveno na streaming platformama. 4K televizori također su pametan izbor za konzole nove generacije (npr. PS5) jer raste i sadržaj 4K video igri.

S obzirom na to da se televizor kupuje na duge staze, 4K televizor je investicija za budućnost.

Ako na TV-u prvenstveno gledaš Dobro jutro Hrvatska, Dnevnik i reprize NCIS-a, tada je 4K overkill. Ali za streamanje sadržaja, gledanje UHD Blu-Raya i igranja na najnovijim konzolama, 4K je novi standard.

Važna napomena: za gledanje 4K sadržaja na 4K televizoru trebat će ti brzi internet od barem 15-25 Mbps.

Postoje i nešto slabiji HD ready televizori koji imaju rezoluciju 1366 x 768 piksela. Full HD je svakako bolji izbor.

LCD, LED, QLED ili OLED TV?

oled

Kada govorimo o tehnologiji prikaza, stvar je gotovo pa sasvim jasna. Većina današnjih modela su LCD televizori s LED osvjetljenjem i to je svakako preporuka za svakog prosječnog korisnika. LED zaslon koristi tisuće malih žaruljica koje osvjetljavaju ekran čime povećava kontrast, raspon boja i vjernije prikazuje crnu boju u odnosu na obične LCD televizore sa CCFL osvjetljenjem

No, budućnost tehnologije prikaza je OLED. OLED televizori donose najbolju TV sliku s jasnije izraženim bojama i kontrastima. Međutim, cijene OLED TV-a su paprene. Ako raspolažeš dovoljno velikim budžetom, raspištolji se. Ako ne, morat ćeš pričekati dok ova tehnologija ne postane pristupačnija.

LCD-LED televizori su najrasprostranjeniji na tržištu i trenutno najbolji izbor.

Postoji još jedna opcija, a to je QLED. Riječ je o tehnologiji prikaza koju ćeš najčešće pronaći na Samsung televizorima. Nemoj da te ime zavara jer se i dalje radi o LCD televizorima s LED osvjetljenjem, samo što ono osvjetljava sloj kvantnih točaka, a ne tekuće kristale. Jednostavno rečeno, boje na takvom televizoru izgedaju življe i ljepše, ali i dalje ne tako dobro kao na OLED zaslonu. QLED po kvaliteti i cijeni stoji negdje između LED i OLED TV-a.

HDR

hdr

Već smo pisali o tome što je HDR i kako će poboljšati sliku na tvojem televizoru. Ukratko, radi se o značajki na 4K televizorima. Odnosi se na visoki dinamički raspon (high dynamic range), odnosno sposobnost televizora da prikazuje veći raspon boja, veći kontrast te jače osvjetljenje.

Osnovni standard za visoki dinamički raspon je HDR10. Sve veći broj proizvođača ga podržavaju pa ćeš na novim 4K televizorima sve češće naići na oznake "HDR10" ili "Ultra HD Premium". Dolby je razvio svoju još napredniju HDR tehnologiju koju naziva Dolby Vision. Ako u specifikacijama televizora naiđeš na oznaku Dolby Vision, to znači da je i taj uređaj kompatibilan sa HDR sadržajem. Postoji još i HDR10+, a to je Samsungova inačica HDR-a.

Ako kupuješ 4K televizor, isplati se uložiti malo više u uređaj s HDR značajkom. Kao što smo ranije spomenuli, 4K televizori su ulaganje u budućnost, a to se odnosi i na HDR sadržaj.

No, neće svaki televizor jednako dobro prikazivati HDR sadržaj. Da ne bi bacao novac u vjetar, provjeri da tvoj novi televizor ima širi spektar boja standarda DCI-P3 ili Rec.2020 te po mogućnosti FALD ili Direct LED lokalno zatamnjenje.

Treba li mi SMART TV?

Ako ćemo iskreno, izbor skoro više ne postoji. Velika većina televizora danas se može spojiti na WiFi i dati pristup drastično većoj količini sadržaja od samo običnih TV kanala.

Iako ćeš na većini pametnih televizora pronaći najpopularnije aplikacije kao što su Netflix, YouTube ili HBO, prije kupovine provjeri da je na televizoru koji te zanima dostupno sve što ti treba. To se posebno odnosi na budget televizore.

Među proizvođačima pametnih televizora trenutno je popularno dodavanje glasovnih pomoćnika kao što su Amazonova Alexa i Google. Ova opcija pruža istu funkcionalnost kao i većina pametnih zvučnika, a koriste se mikrofonom ugrađenim u daljinski upravljač ili u sam televizor.

Osim toga, pametni televizori mogu služiti kao središte pametnog doma kao način upravljanja povezanim pametnim uređajima poput pametnih termostata, žarulja ili zvona na vratima. Pametnim televizorom možeš upravljati velikim brojem uređaja iz udobnosti svojeg kauča.

Operativni sustavi na pametnim televizorima razlikuju se ovisno o proizvođaču, a to znači da se razlikuju i njihova korisnička sučelja. Neki imaju traku aplikacija na dnu, dok se na drugima otvori čitav meni u kojemu možeš vidjeti više opcija odjednom.

Media streamer

streameri

Alternativa pametnim televizorima su medijski streameri koji su još uvijek mnogo popularniji vani nego kod nas. Medijski streameri donose internetski sadržaj na "obični" televizor pa zahvaljujući njima svaki TV može postati Smart TV.

Od najpoznatijih takvih uređaja u Hrvatskoj izdvajamo Google Chromecast. Jednostavan i jeftin za korištenje, Google Chromecast je gadget čija je osnovna namjena bežično streamanje YouTubea i raznih drugih popularnih mrežnih servisa na televizore i monitore.

Nekada su media streameri bili odličan način za uštedu pri kupovini novog televizora jer si za sitnu lovu mogao pretvoriti svoj TV u pametni televizor. Sada za njima više nema tolike potrebe osim ako te tvoj stari televizor još uvijek dobro služi pa ne trebaš kupovati novi, a htio bi imati pametne funkcije.

HDMI priključci - više je bolje

Moto "više je bolje" nastavlja se i u priči s HDMI ulazima.

HDMI je najvažniji ulaz na televizoru. Zato se pobrini da model koji odabereš ima barem 4 HDMI ulaza. To je dovoljno da spojiš konzolu, kućno kino i laptop na televizor, a da ti ostane još jedan utor za rezervu.

Važna je i generacija HDMI priključaka. Ako kupuješ 4K televizor, neka uređaj podržava minimalno HDMI 2.0 za rad s najnovijim 4K i HDR uređajima i sadržajima.

Kojeg proizvođača izabrati?

Iako se lepeza brendova bori za pažnju korisnika, većina ljudi kupit će televizor jednog od ova četiri proizvođača: LG, Samsung, Sony i Philips.

Samsung i LG su trenutno leaderi u branši televizora. Imaju izuzetno široku ponudu uređaja od osnovnih televizora manjih dimenzija do premium TV-a samo za one najdubljeg džepa. Kakve god specifikacije te zanimale, Samsung i LG uvijek će ti imati nešto za ponuditi.

Sony i Philips nemaju tako veliki market share kao Samsung i LG, ali svejedno imaju izvrsne televizore koji prate trendove jednako kao i druga dva brenda.

Moramo spomenuti i kineske proizvođače koji, kao i u drugim segmentima potrošačke elektronike, proizvode uređaje odličnih specifikacija po atraktivnim cijenama. Osim dobro poznatog Xiaomija, spomenut ćemo i Hisense, relativno novi brend koji bi jednog dana mogao biti poznato ime kao Samsung i LG.

S obzirom na to da su razlike među brendovima uistinu minimalne, zaboravi na odabir konkretnog brenda i koncentriraj se na pojedinačne modele televizora.

Montiranje televizora

Svoj televizor možeš postaviti na postolje ili ga montirati na zid. Montaža na zid kompliciraniji je način, ali dizajnerski možda i najsavršeniji. Ono što je važno odrediti je koji VESA standard koristi tvoj televizor. Prema njemu biraš tip nosača za montiranje na zid.

Ako nije naznačeno, VESA standard mjeri tako da izmjeriš udaljenost između gornje lijeve rupe na pozadini televizora i gornje desne rupe (horizontalno). To je prva brojka (izražena u milimetrima). Drugu brojku dobiješ tako da vertikalno izmjeriš udaljenost od gornje lijeve i donje lijeve rupe.

Naići ćeš na standarde 75x75, 100x100, 100x200 i 200x200, ali i puno više od toga. Što je veći ekran, veći će biti i VESA standard. Neki televizori dolaze s više od četiri rupe čime ti omogućuju više opcija montiranja i postavljanja televizora na zid.

Zaključak

Prvo pogledaj kako se kreću cijene televizora, odluči koliko si spreman potrošiti te potom izaberi televizor s najboljim specifikacijama za tu lovu. Na prvu zvuči vrlo jednostavno, ali zahtjeva vremena i truda.

U bespućima interneta čeka te pregršt recenzija konkretnih modela tako da u kupovinu nećeš morati ići na blef. A kada pronađeš određeni model televizora koji ti se najviše sviđa, ne zaboravi provjeriti u kojoj trgovini je najpovoljniji.

Povezani proizvodi