nabava.net

Ljetne gume za kombije i manja dostavna vozila - rezultati testiranja

ADAC je po prvi puta ove godine testirao ljetne gume za putničke kombije i manja dostavna vozila. Rezultati su blago rečeno loši, pa je čak 9 ljetnih guma dobilo ocjenu nedovoljan ili ne preporučuje se.

Adac test ljetnih guma za kombije i manja dostavna vozila

ADAC test ljetnih guma već se dugi niz godina uzima kao jedno od glavnih mjerila kvalitete. Navikli smo već da se na testu nađu ljetne gume namijenjene manjim gradskim automobilima, ali uz njih, ove godine su u ADAC-u na test stavili i ljetne gume dimenzija 215/65 R16 koje se najčešće koriste na putničkim kombijima i manjim dostavnim vozilima.

U ovu skupinu vozila spadaju primjerice VW Multivan, Ford Traffic, Renault Master, Opel Vivaro. Vozila su to od kojih mnoga osim kao dostavna vozila, služe i kao putnički kombiji za prijevoz većeg broja ljudi. Testirano je ponašanje guma na mokroj i suhoj cesti, buka, potrošnja goriva i dugotrajnost samih guma.

Najbolje ljetne gume 215/65 R16

U ovoj je kategoriji testirano čak 16 guma, a zabrinjavajuće ili poražavajuće, zvuči činjenica kako je od toga 9 ljetnih guma 'palo' na testiranju i dobilo ocjenu ne preporučuje se. 5 najboljih guma dobilo je oznaku zadovoljavajuće (ocjena 3 od 5). Primjerice, u ovogodišnjem testu za putnička vozila, najlošije ocijenjene gume dobile su oznaku zadovoljavajuće.

Čak 15 od 16 guma pokazalo se lošim na mokroj cesti, jedino je Continental sa svojom ContiVanContact 200 ljetnom gumom na mokrom dobio oznaku zadovoljavajuće. Međutim, čak 11 guma dobilo najveću moguću ocjenu po pitanju dugotrajnosti, što jasno pokazuje da proizvođači još uvijek nisu pronašli balans između želje da gume traju što duže i njihove sigurnosti na mokroj cesti.

1. Apollo Altrus

Najbolja ljetna guma za kombije i manja dostavna vozila je Apollo Altrus. Altrus je prikupila najveći broj bodova, iako je pokazala probleme na mokrom, a i među rijetkima je koje nisu ostvarile ocjenu izvrstan po pitanju potrošnje guma.

Međutim, Apollo Altrus se najboljom pokazala na suhoj cesti te je u kombinaciji s ostalim umjereno kvalitetnim rezultatima došla do titule najbolje ljetne gume u kategoriji 215/65 R16.

Osim Apollo Altrus ljetne gume, još su samo 4 gume dobile oznaku zadovoljavajuće/preporučuje se. To su:

 • Goodyear EfficientGrip Cargo - slaba na mokrom, dobra na suhom i izvrsna po pitanju potrošnje (dugovječnosti)
 • Pirelli Carrier - slaba na mokrom, solidna u svem ostalom i vrlo dobra u dugotrajnosti
 • Nokian cLine - bez nekih vrlina, osrednja u svome, loša na mokrom
 • Continental ContiVanContact 200 - najbolja na mokrom, loša na suhom, vrlo dobra u dugotrajnosti

Najlošije ljetne gume 215/65 R16

Kako smo i rekli, rezultati testiranja bili su poražavajući pa je čak 9 guma dobilo najlošiju ocjenu i svrstalo se u kategoriju ne preporuča se. Svima su presudili nedostaci prikazani na mokroj cesti zbog čega im je i dodijeljena najniža moguća ocjena.

S obzirom na velik broj ljetnih guma koje nisu zadovoljile, njih ćemo samo nabrojati uz kratak osvrt, a tek će Sava Trenta 2 dobiti malo veću pozornost s obzirom na popularnost koju ima u Hrvatskoj.

 • Kleber Transpro - ukupno najlošije ocijenjena guma. Katastrofalna na mokrom, vrlo loša na suhom te vrlo dobra u dugotrajnosti
 • Hankook Vantra LT - katastrofalna na mokrom, među boljima na suhom i osrednja u ostalim kriterijima
 • Semperit Van-Life 2 - katastrofalna na mokrom, osrednja u ostalim kategorijama i vrlo dobra dugotrajnost
 • Nexen Rodian CT8 - katastrofalna na mokrom, solidna na suhom, najmanja potrošnja goriva
 • Fulda Conveo Tour 2 - katastrofalna na mokrom, najbolja ocjena u dugotrajnosti, dobra na suhom, mala potrošnja goriva
 • Michelin Agilis+ - jako loša na mokrom, najbolja ocjena u dugotrajnosti, prilično bučna
 • Uniroyal RainMax3 - jako loša na mokrom, dobra u dugotrajnosti, mala potrošnja goriva
 • Falken Linam Van01 - najbolja ocjena u dugotrajnosti, jako loša na mokrom (ali najbliža prolaznoj ocjeni)

Sava Trenta 2

Ljetna guma Sava Trenta 2 također se našla u kategoriji najlošije ocijenjenih ljetnih guma. Rezultati na mokroj cesti bili su poražavajući pa usprkos solidnim ostalim karakteristikama, Sava Trenta 2 nije mogla dalje od neprolazne ocjene.

Sava Trenta 2 se pokazala dobrom na suhom, ostvarila najbolju ocjenu po pitanju trajnosti, a solidna je i kada govorimo o potrošnji goriva.

Cijena za Sava Trenta 2: od 590 kn

Svakako pogledaj i: