nabava.net

Savjeti za kupovinu uredske stolice

Najveći dio dana proveden u uredu svodi se na sjedenje u uredskom stolcu. Kvalitetan stolac ne samo da će spasiti vaša leđa, već će pomoći u održavanju cirkulacije i povećati vašu produktivnost.

Stolica za ured

Izvor: Ben Seldelman/Flickr

Kako biste spriječili bolove u vratu, leđima i nogama, važno je imati ergonomski uredski stolac koji podupire leđa, potiče pravilno držanje i omogućuje dobru cirkulaciju.

S obzirom na to da se cijene uredskih stolica znaju popeti poprilično visoko, izdvojili smo karakteristike na koje trebate obratiti pozornost, a koje su manje važne kako biste odabrali najbolji uredski stolac za sebe.

Idealan stolac često je ljubav na prvi pogled - ili bolje rečeno na prvo sjedenje. Ako poželite da nikada ne morate ustajati iz njega, znat ćete da ste pronašli ono što vam treba.

Koje značajke ima dobar uredski stolac?

1. Mogućnost prilagodbe

Idealan uredski stolac je onaj kod kojeg vam stopala stoje ravno na podu kada sjedite, bedra su paralelna s podom i sa zglobovima čine kut od 90 stupnjeva, a ruke su u ravnini sa stolom. Da biste to postigli, stolac mora imati mogućnost podesive visine, i to što je preciznije moguće. Visina uredske stolice u pravilu bi trebala iznositi četvrtinu vaše visine, no to može varirati ovisno o dužini vaših nogu i torza. 

Osim visine, trebali biste moći podesiti visinu naslona za ruke i nagib naslona za leđa. Idealan nagib naslona za leđa je onaj pri kojem kada sjedite rukama bez možete ugodno koristiti tipkovnicu i miša.

Mogućnost prilagodbe posebno dolazi do izražaja ako stolac morate dijeliti s drugim osobama. Svako tijelo je drugačije i visina koja odgovara jednoj osobi može negativno utjecati na cirkulaciju druge osobe.

2. Širina i dubina stolca

Dobra cirkulacija ključna je za zdravo tijelo, a ako vam noge često utrnu i u njima osjećate umor, vjerojatni razlog je nekvalitetna stolica.

Između ruba stolca i stražnje strane koljena treba biti oko 3-4 prsta udaljenosti. U suprotnom će stolac pritiskati stražnji dio vaših koljena i otežati protok krvi u nogama. 

Uredska stolica

3. Lumbalna potpora

Većina uredskih stolica pružat će lumbalnu potporu, ali samo oni najbolji omogućit će da je prilagodite kako najviše odgovara zakrivljenosti vaše kralježnice.

Ponekad je potrebno nekoliko isprobavanja dok ne pronađete najbolju poziciju. Ako vas nakon nekoliko sati sjedenja donji dio leđa počne boljeti, to znači da stolac ne pruža adekvatnu potporu.

4. Ugodan materijal

Možda vam se čini da pravi uredski stolac može biti jedino kožni, no vaša koža se s time ne bi složila.

Stolac treba biti od materijala koji omogućuje koži da diše, a sintetika ili koža nisu najbolje opcije.

Možda radite u klimatiziranom prostoru i vaša koža nikada ne dotiče stolac. U tom slučaju materijal vam se neće činiti kao velik prioritet. No ako ste u mogućnosti, uvijek se opredijelite za materijale koji su dobri za vašu kožu. 

Također obratite pozornost na debljinu materijala, odnosno koliko je uredski stolac mekan. Koliko mekan treba biti, ovisi o osobnom ukusu. Pretvrd je onaj stolac koji vam nakon nekoliko sati sjedenja izaziva bol.

5. Mogućnost pomicanja

Pomicanje se odnosi na dvije stvari - na kotače i na rotiranje stolca.

Ako vam treba uredska stolica na kotače, važno je znati na kakvoj površini ćete ju koristiti. Ako u uredu imate tepih, a treba vam stolac s kotačima, neka oni budu optimizirani za takvu površinu.

U slučaju da u uredu imate tvrdi pod, poput parketa ili laminata, odaberite stolac s kotačima koji imaju određenu zaštitu te neće oštetiti tvrde površine. 

Također, stolac bi se trebao moći rotirati. To će vam olakšati dohvaćanje stvari s drugog kraja stola i spriječiti nepotrebno naginjanje koje može oštetiti kralježnicu.

 

Nastavi s čitanjem: