nabava.net

10 savjeta za uređenje kućnog ureda

Bilo da radite kao freelancer ili ste učitelj koji kod kuće ispravlja testove, želite preurediti dio prostora svojeg doma u kućni ured. Saznajte na što trebate paziti.

Kako urediti ured kod kuće

1. Udobnost je ključna 

Čak i ako imate ograničeni budžet, nemojte škrtariti na najvažnijem dijelu svakog ureda - uredskom stolcu.

Ipak ćete u njemu provesti najveći dio radnog dana. Stoga je poželjno da bude dobar prema vašoj kralježnici i da u njemu sjedite sa zadovoljstvom. 

2. Dobro osvjetljenje 

Neka vaše radno mjesto bude okupano prirodnim svjetlom. Tako će se vaše oči manje umarati i smanjit ćete šanse za glavoboljom.

Pripazite da računalo ili laptop okrenete od sunca kako vam ono ne bi bliještalo u ekran i smanjilo vidljivost.

Za situacije kada ne možete uživati u sunčevom svjetlu, nabavite kvalitetnu stolnu svjetiljku s bijelim svjetlom. 

Ured kod kuće

Izvor: Maria Ronna/Flickr

3. Osigurajte svoju produktivnost

Ako za ured umjesto čitave prostorije možete izdvojiti tek manji prostor unutar dnevnog boravka ili slične sobe, pripazite na to da uklonite sve sadržaje koji bi vas mogli ometati u radu i krasti vam pozornost.

Prvenstveno mislimo na elektroničke uređaje poput televizora, ali i na druge ukućane ako ne živite sami. Namjestite stol tako da ste im okrenuti leđima, ili uložite u kvalitetne slušalice koje blokiraju vanjsku buku.

Ako vam produktivnost oduzima internet sa stranicama poput Facebooka, postoje Google Chrome ekstenzije koje vam u tome mogu pomoći.

4. Pauze i radno vrijeme

Bez obzira na to što radite od kuće, obavezno si odredite radno vrijeme.

Iako je jedna od najvećih prednosti rada od kuće mogućnost da si sami određujete radno vrijeme, određivanje sati rada omogućit će vam da se koncentrirate na posao.

Ako vam se dogodi da se izgubite u poslu, može proći i više od 10 sati da radite bez prestanka. Kvalitetno provedeno vrijeme izvan radnog vremena bitno utječe na način na koji radite pa budite sigurni da ga imate dovoljno.

I nikako nemojte zaboraviti na uzimanje kratkih pauza. Maknite oči od ekrana, prošećite po stanu ili 5 minuta slušajte opuštajuću glazbu.

Ured kod kuće

5. Izađite iz pidžame

Kada rade od kuće, mnogi su u iskušenju da cijeli dan provedu u pidžami ili nekoj sličnoj udobnoj odjeći "za po kući".

Ne kažemo da na sebe nabacite odijelo, ali odjenite se kao da idete na bilo koje drugo službeno radno mjesto. Bit ćete produktivniji i napraviti više posla jer će odjeća koju imate potaknuti da ozbiljnije prionete poslu. Pidžama vas samo mami da se lijeno izležavate u krevetu.

6. Opremite se uredskim potrepštinama

Ako često koristite olovke, listiće, omote za papire i slično, preporučujemo da ured opremite većom količinom.

Ne želite da vam usred dana nestane papira za printer i morate trošiti dragocjeno vrijeme odlaskom do trgovine. To će narušiti vašu produktivnost i produžiti radni dan. Ako još imate i postavljene rokove, može vam se stvoriti poprilično velik problem.

7. Pazite na urednost

Svi smo ponekad ponosni na svoj kreativni nered. Međutim, u vašem radnom prostoru treba vladati barem koliko-tolika urednost iz praktičnih razloga.

Ne želite da papir s izračunima troška projekta slučajno završi u smeću ili da ne možete pronaći dokument dok ste na telefonu s klijentom.

No, nemojte otići u drugu krajnost i sastaviti komplicirani sustav pospremanja jer ćete na to samo gubiti vrijeme koje biste trebali provesti radeći. 

Ured kod kuće

8. Praktični namještaj

Skoknuli ste u Ikeu po udobnu uredsku fotelju i usput za svoj ured veličine 3x3 izabrali veliki uredski stol, nekoliko polica, dva ormarića, tri biljke, osam okvira za slike, dva manja taburea, 10 jastučića, tri ukrasne deke... shvatili ste što želimo reći.

Nemojte pretrpati ured nepraktičnim namještajima i dodacima. Naravno da se u prostoru trebate osjećati ugodno, ali također se ne želite spoticati svakih pet minuta na tabure ili nabosti se na kaktus svaki put kad nešto printate.

9. Paziti na struju i utičnice

Kod uređenja kućnog ureda obavezno uzmite u obzir što ćete koristiti od elektronike i koliko vam utičnica treba.

Vrlo vjerojatno ćete trebati produžni kabel. Postavite ga tako da se ne spotičete na njega svaki put kad ustajete. Također je puno ugodnije raditi u okruženju koje nije natrpano metrima vijugavih žica - probajte ih sakriti iza stola ili ispod tepiha.

10. Mislite na kućne ljubimce

Ako volite životinje, vrlo vjerojatno ste udomili psića, mačku ili nekog drugog pripadnika životinjskog carstva.

Ako ne želite da vam se mačka valja po dokumentima na stolu, a pas zauzme uredski stolac, pobrinite se da i vaši dlakavi članovi obitelji dobiju svoje mjesto za odmor dok vi radite.