Ostali članci

Prijenosni hladnjaci - evo što znati prije kupovine

Bilo da se spremaš na manji piknik na Jarun, cijelodnevno izležavanje na plaži ili višednevni put automobilom, sigurno sa sobom nosiš grickalice, hranu i piće za osvježenje. Spremi to sve u prijenosni hladnjak, a kakav točno - saznaj u nastavku.

Prijenosni hladnjak

Vrste prijenosnih hladnjaka

1. Platneni hladnjak

platneni prijenosni hladnjak

Ova vrsta hladnjaka namijenjena je za kraće izlete s manjim brojem ljudi kada hranu nije potrebno držati hladnom duže od jednog dana. Platneni hladnjaci zauzimaju manje mjestalakši su za nošenje, ali istovremeno imaju dovoljan kapacitet za sve što trebaš ponijeti na dnevni izlet, bilo da se radilo o izletu na plažu ili pikniku u prirodu.

2. Plastični hladnjak

plastični prijenosni hladnjak

Ovdje mislimo na prijenosne hladnjake kakve najčešće viđamo u našim krajevima, a to su plastični hladnjaci s ulošcima koje je potrebno prethodno zalediti. Hladnjak potom određeno vrijeme štiti uloške i hranu od vanjskih temperatura, pa je piće hladno, a hrana svježa.

Koliko dugo će ulošci ostati zaleđeni, ovisi o kvaliteti i materijalu hladnjaka. Oni najjeftiniji koje kupujemo u supermarketima i sličnim trgovinama, držat će dovoljno dugo za dan na plaži ili poslijepodnevno roštiljanje. Kvalitetniji prijenosni hladnjaci mogu izdržati i više od dana, ali takve se isplati kupovati samo za mini kampiranja i slične, malo ozbiljnije, pothvate.

3. Električni hladnjak

električni prijenosni hladnjak

Električni prijenosni hladnjaci funkcioniraju poput malih frižidera. Uštekaš ih u struju i oni hlade hranu dokle god su priključeni na izvor struje. Ne trebaš voditi brigu o ulošcima za led i koliko je vremena preostalo tvojoj hrani dok se ne pokvari ili pivu dok se ne ugrije. Najčešće su izrađeni od neke kombinacije plastike i nehrđajućeg čelika.

Očiti problem je gdje pronaći izvor struje. Ako planiraš izlet u prirodu, opredijeli se za električni hladnjak koji koristi auto kao izvor energije.

Električni prijenosni hladnjaci idealni su za duža putovanja, za korištenje u autu, na brodu ili vikendici, i općenito na svim onim mjestima gdje ti treba duže i kvalitetnije hlađenje hrane i pića, a gdje klasični hladnjak nije dostupan.

Zapremnina

Zapremnina prijenosnih hladnjaka mjeri se u litrama. Kod nekih ćeš vidjeti samo jednu brojku, a kod nekih dvije - to se najčešće odnosi na velike električne prijenosne hladnjake jer oni znaju imati dva dijela, primjerice jedan za boce, a drugi za ostale namirnice; ili jedan koji se hladi, a drugi ne. 

Ako kupuješ hladnjak s ulošcima za led, računaj da će oni zauzeti dio prostora u hladnjaku.

Manji hladnjaci imat će oko 20 l zapremnine, dok na velikima zapremnina iznosi 50 litara i više. Primjera radi, u hladnjak 20 l zapremnine stat će 6 velikih boca vode. 

Način prenošenja

Većina plastičnih hladnjaka, pogotovo onih s ulošcima, imaju plastičnu ručku za nošenje. Neki će imati i remen za nošenje preko ramena, pogotovo platneni hladnjaci.

Računaj na to da težina hladnjaka ovisi što ćeš u njemu držati. Neka veći hladnjaci u koje stane velik teret imaju kotače kako bi ih lakše prenosio. Za manje hladnjake to nije toliko bitno, a za hladnjake srednje veličine ogroman je plus ako imaju remen za nošenje preko ramena.

Kako učiniti prijenosni hladnjak učinkovitijim? Ovako.

Postoji nekoliko stvari koje možeš napraviti, a kojima ćeš osigurati da tvoj prijenosni hladnjak duže i učinkovitije hladi.

Neka namirnice koje ćeš stavljati u prijenosni hladnjak budu prethodno rashlađene. Ovo je pogotovo bitno kod hladnjaka s ulošcima jer će topla ili vruća hrana i napitci otopiti led i hladnjak će biti beskoristan. Kada u prijenosni hladnjak ubaciš rashlađene namirnice, hladnjaku će biti lakše duže vrijeme održavati njihovu rashlađenost.

Prijenosni hladnjak drži što dalje od direktnog sunca i drugih izvora topline. I najkvalitetniji prijenosni hladnjaci brže će prestati rashlađivati namirnice ako ga ostaviš da se satima sunča. Također, izbjegavaj dugo ostavljati hladnjak s otvorenim poklopcem. Na brzinu uzmi ono što ti treba i vrati poklopac na mjesto. Ne ispuštaj bespotrebno dragocjenu hladnoću.

Dno hladnjaka uvijek će biti najniže temperature, stoga tamo drži stvari koje se najbrže kvare ili one koje želiš da budu najhladnije.

Cijena

Najjednostavnije plastične hladnjake možeš kupiti za 200-300 kuna. Cijena velikih električnih prijenosnih hladnjaka može narasti i do nekoliko tisuća kuna. Naravno da nećeš dati 3.000 kn za veliki hladnjak od 50 litara za jednodnevni izlet autom. Opredijeli se za hladnjak koji zapremninom odgovara tvojim potrebama. U slučajevima da trebaš hladnjak za veći broj ljudi, ponekad će ispasti jeftinije kupiti dva hladnjaka manjeg kapaciteta umjesto jednog velikog.

Za takve situacije tu je Nabava.net na kojoj možeš usporediti cijene prenosnih hladnjaka i pronaći trgovinu koja ima baš onog koji ti treba.

 

Povezani članci:

Povezani proizvodi