nabava.net

Što znati prije kupovine aparata za foto epilaciju (IPL)

Zanima vas foto epilacija? Želite kupiti IPL uređaj, no niste sigurni isplati li vam se za to dati pola plaće? Saznajte što su IPL uređaji, kome su namijenjeni i na koje značajke obratiti pozornost kod kupovine!

IPL uređaj

​Laser vs. IPL

Iako se laser i IPL ponekad koriste kao istoznačnice, znajte da uređaji za foto epilaciju kod kuće nisu isto kao i laserska epilacija. Glavna razlika je u načinu na koji se koristi svjetlo.

Laser koristi monokromatsku zraku, tj. zraku jedne valne duljine. IPL uređaj koristi polikromatske zrake, odnosno zrake punog spektra.

U praksi to znači da se laserom može ciljati na pojedinačne folikule odabirom specifične valne duljine. IPL uređaj, s druge strane, koristi zrake različitih valnih duljina koje rasprši po većem području, zbog čega je korištenje manje ciljano, ali brže.

Epilaciju laserom možete isprobati u beauty i sličnim centrima, dok su IPL uređaji dostupni za kućno korištenje. Više o njima u nastavku.

Tko može koristiti foto epilatore?

Prije kupovine IPL uređaja, prvo provjerite smijete li ga uopće koristiti na svojoj koži. Naime, IPL uređaji namijenjeni su osobama svijetle puti s tamnom kosom/dlakama.

Tamne dlake imaju jači pigment na koji cilja svjetlo iz IPL uređaja. Princip je sličan kao i sa svijetlom i tamnom odjećom. Crna majica ljeti upijat će zrake sunca, dok će bijela sunčevu svjetlost reflektirati.

Ako imate svijetlo plavu, crvenu, bijelu ili sijedu kosu, to znači da vam nedostaje melanin koji provodi svjetlo uređaja i omogućuje mu da dosegne folikulu. Vama većina IPL uređaja neće biti korisna.

Iako se neki modeli mogu koristiti i na tamnoj koži, u pravilu IPL uređaj nije preporučljiv tamnoputim osobama. Što je koža tamnija, to ima više melanina. Tijekom korištenja uređaja, takva će koža neugodno reagirati. Moguće nuspojave su hiperpigmentacija, jako crvenilo ili čak opekline.

Postoje poremećaji kože, lijekovi ili stanja koja povećavaju osjetljivost na svjetlo. Ako niste sigurni odnosi li se to i na vas, savjetujte se s doktorom. Na stranicama proizvođača uređaja koji vas zanima u pravilu ćete pronaći smjernice tko smije koristiti IPL uređaj, a kome se ne preporučuje.  

Također zaboravite na solarij i višesatno izležavanje na suncu.

Trajno uklanjanje dlačica? Ne tako brzo...

Iako su česte tvrdnje da IPL uređaji trajno odstranjuju dlačice, to nije točno. Barem ne u potpunosti.

Iako će se vaše dlačice nakon nekoliko tretmana prorijediti, a one koje ostanu postati nježne i svijetle, tretman je potrebno redovito ponavljati svakih nekoliko mjeseci. U suprotnom će vam se s vremenom dlačice vratiti.

U usporedbi s ostalim metodama uklanjanja dlačica, IPL uređaj zahtjeva najmanje uloženog vremena, barem nakon prvih nekoliko mjeseci korištenja. Stoga je od svih metoda najbliže trajnom uklanjanju dlačica.  

Foto epilacija

Karakteristike uređaja

Nisu svi uređaji za foto epilaciju isti. Prije kupovine prvo razmislite bez kojih značajki ne možete i za koje se isplati platiti više, a koje vam nisu važne.

Tijelo i/ili lice

Na kojem dijelu tijela namjeravate uklanjati dlačice? Neki uređaji pogodni su za uklanjanje dlačica na tijelu, ali ne i na licu. Drugi su specijalizirani za dlačice na licu, a treći su prilagodljivi i za tijelo i za lice.

Ako želite IPL uređaj koristiti i na licu i na tijelu, izaberite model koji ima nastavak za lice. Nipošto nemojte uređaj koristiti na licu ako u uputama izričito stoji da mu to nije namjena!

Veličina otvora

Neki uređaji imaju veći otvor, što znači da jedan bljesak svjetla može pokriti veće područje. To pak znači da ćete brže završiti s uklanjanjem dlačica. Međutim, takvi IPL uređaji su nepraktični ako želite uklanjati dlačice s osjetljivijih dijelova tijela, poput bikini linije.

Ako ćete uklanjati dlačice s velikih površina, poput potkoljenica ili prsa, veliki otvor najbolja je opcija. Za uklanjanje dlačica s gornje usnice, trebat će vam nešto puno manje.

IPL uređaj nije namijenjen uklanjanju brade s muškaraca!

Philips IPL

Intenzitet svjetla

Jedna od najkorisnijih opcija je mogućnost postavljanja intenziteta svjetla. Kada tek počnete koristiti IPL uređaj ili kada ga koristite na osjetljivim dijelovima tijela, okrenete postavke na najslabije. Kako se priviknete na uređaj, možete pojačavati intenzitet svjetla.

Korisna karakteristika su sigurnosne postavke koje onemogućuju da uređaj radi sve dok nije postavljen pod odgovarajućim kutem. To sprječava da bljesak svjetlosti završi na pogrešnom mjestu i izazove oštećenja. Nikada ne okrećite uređaj prema očima!

Količina bljeskova

IPL uređaj ima ograničen broj bljeskova koje može proizvesti. Prvi takvi uređaji koji su se pojavili na komercijalnom tržištu imali su svega nekoliko stotina bljeskova. Međutim, danas IPL uređaji mogu proizvesti čak i po nekoliko stotina tisuća bljeskova.

Što je kapacitet IPL uređaja veći, to je veća i njegova cijena. No, to također znači da ga godinama nećete trebati mijenjati. Uređaj od 100 000 bljeskova trebao bi vam trajati barem 10 godina, ovisno o tome koliko često ćete ga koristiti.

Žični i/ili bežični

I na kraju, neki IPL uređaji su bežični, neki na žicu, a neke možete koristiti na oba načina.

Bežični uređaji su najpraktičniji, no u tom slučaju morate paziti da je prije korištenja IPL uređaj napunjen. Ako kupujete IPL uređaj na žicu, neka ona bude što duža kako biste imali veću slobodu tijekom korištenja uređaja.

 

Više o uklanjanju dlačica: