Ostali članci

Sve što trebaš znati o mehaničkim tipkovnicama

Mehaničke tipkovnice ponovno su hit na tržištu tipkovnica. Svi pričaju o njima, svi ih žele, no znate li zapravo što su to mehaničke tipkovnice i koje su njihove glavne prednosti? 

Mehanička tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem

Mehaničke ili membranske tipkovnice

Prije svega treba reći kako su mehaničke tipkovnice zapravo povratak u prošlost. Mehaničke tipkovnice nisu nova stvar, one su oduvijek tu, ali korisnici (osobito zaljubljenici u ove kraljeve periferije) ponovno shvaćaju njihov puni značaj. Ako ste pročitali naš vodič za kupnju tipkovnice, znate da su trenutno najpopularnije membranske tipkovnice. Ako niste, sada znate.

U kratkim crtama, najveća razlika između mehaničkih tipkovnica i membranskih krije se u:

 • Cijeni
 • Kvaliteti
 • Osjećaju

Membranske tipkovnice su višestruko jeftinije od mehaničkih, ali su mehaničke kvalitetnije, dugotrajnije i pružaju bolji osjećaj prilikom korištenja. 

Sve ove prednosti mehaničkih tipkovnica i što će one donijeti korisniku, detaljnije smo objasnili u nastavku članku. Kako ne bi otišli predaleko i odmaknuli se od srži članka, a to su mehaničke tipkovnice, za razlike između membranskih i mehaničkih tipkovnici, još vas jednom pozivamo da pogledate vodič za kupnju tipkovnica

Tip prekidača

Sada je vrijeme da se skroz posvetimo mehaničkim tipkovnicama. Tip prekidača jedna je od prvih karakteristika pomoću kojih možemo razlikovati mehaničke tipkovnice. 

 • Cherry MX Black i Red
 • Cherry MX Brown 
 • Cherry MX Blue

Cherry MX Black i Red

Iako se ovdje radi o dvije vrste prekidača, mi smo ih sveli pod istu kategoriju jer se radi o linearnim prekidačima koji imaju više manje iste karakteristike. 

Mehanička tipkovnica s linearnim prekidačem

Black i Red su najjednostavniji modeli mehaničkih tipkovnica, a karakteriziraju ih brzina i nečujnost. Pritisak na tipku, bez prepreka i bez zvuka.

Cherry MX Black prekidači su najstariji i najkrući od svih iz Cherry MX serije. Kao takvi, prvenstveno su namijenjeni za RTS igrače koji mogućnost pritiska pogrešne tipke moraju svesti na minimum.

Upravo zbog veće težine pritiska, tipka brže prelazi iz pritisnutog u nepritisnuto stanje. Iz tog razloga, cijenit će ju i korisnici kojima je potrebna velika brzina tipkanja. 

MX Red je nešto novija varijanta prekidača na mehaničkim tipkovnicama, a glavna razlika u odnosu na braću iz Black serije je u lakoći pritiska. MX Black su najkrući prekidači, dok su MX Red najlakši i najmanje ćete snage morati utrošiti za pritisak tipke. 

Cherry MX Red najrašireniji je među gejmerskom populacijom upravo zbog niske sile pritiska pa ćete njih pronaći i u većini boljih gamerskih tipkovnica. 

Cherry MX Brown

Cherry MX Brown pripada skupini taktilnih prekidača koji korisniku daju do znanja kako je tipka pritisnuta. Kada pritisnete tipku, negdje na pola puta ona dolazi do prepreke koju osjetite pod svojim prstima. To znači da je pritisak tipke zabilježen i vi ne morate dalji pritiskati tipku. 

MX Brown prekidači imaju nisku silu pritiska i ne proizvode nikakav zvuk. Zbog toga su posebno popularni u uredima, a najčešće ih se opisuje kao mix gejming tipkovnice i tipkovnice za tipkanje.

Ako želite pomalo od oba svijeta, Cherry MX Brown je pravi izbor za vas. Možete tipkati, možete igrati, brzina je tu, a zvuka nema.

Cherry MX Brown

Cherry MX Blue

I stigli smo i do posljednje kategorije prekidača. Cherry MX Blue je taktilni prekidač s klikom što znači da ostavlja jasan zvuk koji vam govori da ste definitivno pritisnuli tipku. 

Ovi prekidači najpopularniji su među programerima i osobito piscima, a nisu dobar izbor za gamere kao niti za korištenje u većim grupama ljudi upravo zbog buke koju proizvode. 

S MX Blue gotovo je nemoguće brzo pritisnuti dva puta istu tipku i to je glavni razlog njihove 'izopačenosti' iz gejming svijeta. Pisci ju vole zbog mogućnosti brzog tipkanja kao i smanjenog umora prstiju.

Cherry MX Blue

S druge strane, zvuk koji proizvodi tipkovnica kod mnogih stvara poticajniju radnu atmosferu i određenu ovisnost pa ćete često među entuzijastima naići na gorljive zagovornike upravo ovih 'clicky' prekidača i tipkovnica.

Dugotrajnost

Mehaničke tipkovnice namijenjene su za dugotrajno korištenje. A kad kažemo dugotrajno, to i mislimo. U prosjeku se očekuje da mehanička tipkovnica podnese do 50 milijuna pritisaka. Ako znamo da su membranske projektirane na 10 ili 15 milijuna pritisaka, sve vam je jasno. 

Tolkien i Rowling zajedno, namučili bi se dok ne bi skroz 'izraubali' svoju tipkovnicu. Tako da vjerujemo da ste vi sigurni u dugi niz godina u kojima ćete uživati u svojoj mehaničkoj tipkovnici.

Težina

Mehaničke tipkovnice su dosta teže od svih ostalih i to iz očiglednog razloga. Zbog svoje dugotrajnosti, mehaničke su tipkovnice izrađene od kvalitetnijih materijala, a složeniji način rada i prekidača, dodatno povećava težinu.

Ako ste više čovjek od pokreta i tražite prenosivost, onda mehaničke tipkovnice i nisu best choice. Ali ako ćete je koristiti u uredu i brinete se oko težine, zaboravite na to. Težina će samo dodatno povećati kvalitetu izvedbe jer će tipkovnicu 'prilijepiti' uz stol.

Osjećaj

It's all about feeling. Točno tako. Sve je u osjećaju. A osjećaj koji vam pruža mehanička tipkovnica natjerat će vas da se iznova zaljubite u tipkanje. Ukoliko tek promijenite membransku u mehaničku tipkovnicu, moglo bi vam biti čudno i trebat ćete par dana da se naviknete na tipkanje po mehaničkoj tipkovnici.

Međutim, kada se za par dana naviknete, gotovo smo sigurni da više nikada nećete poželjeti ništa drugo osim mehaničke tipkovnice. Mehanička tipkovnica omogućit će vam brže, efikasnije i preciznije tipkanje

Tipkanje na mehaničkoj tipkovnici

Mehanička tipkovnica - cijena i proizvođači

Što se tiče proizvođača, svakako bi predložili da se zadržite na onima najpoznatijima koji garantiraju kvalitetu izvedbe. U ovom slučaju izdvojili bi Cooler MasterSteelSeriesRazerLogitechRoccatCorsair.

Cijena mehaničkih tipkovnica je jedan od najvećih razloga zašto su i dalje membranske najpopularnije. Najjeftinije modele nećete pronaći ispod 500 kuna, dok ćete za neku mid-range mehaničku tipkovnicu morati izdvojiti gotovo 1000 kuna

Savjeti za kraj

 • Ako vam se posao sastoji od puno tipkanja, mehanička tipkovnica je izbor za vas
 • Ako želite unaprijediti svoje gaming vještine (Counter-Strike fans), mehanička tipkovnica je izbor za vas
 • Pripazite na tip prekidača, ovisno o svojim preferencijama
 • Ako vam tipkovnica i nije nešto bitna, nemojte investirati u mehaničku, nema smisla
 • Provjerite cijelu ponudu mehaničkih tipkovnica

Ne postoji jedna, najbolja mehanička tipkovnica. Sve će ovisiti o tome za što ju koristite, kakav dizajn želite i koliki vam je budžet. Tek tada možete tražiti best of tipkovnice u svojoj kategoriji. Mehaničke tipkovnice nisu nužnost i preživjet ćete bez njih, ali s njima će vaš PC život biti puno ljepši.

Povezani proizvodi