nabava.net

Veliki vodič za kupovinu zamrzivača ili ledenice

Skladištenje veće količina mesa, voća ili povrća zahtjeva i kupovinu zamrzivača u kojem ćeš te namirnice čuvati. U našem ultimativnom vodiču za kupovinu saznaj sve što trebaš znati prije nego kupiš svoj novi zamrzivač ili ledenicu.

Zamrzivači, škrinje i ledenice

Zamrzivači su u novije doba nekako izgubili svoje mjesto u domovima. Ubrzani način života doveo je do toga da sve rjeđe sami kuhamo, a kamoli da gomilamo velike količine namirnica u našem domu. U pravilu je većini obitelji dovoljan zamrzivač koji dolazi s kombiniranim hladnjacima (hladnjak + zamrzivač), ali ima i onih koji su ipak u potrebi za nešto većim volumenom zamrzivača.

Zamrzivače bi svakako preporučili ljudima koji:

  • žive u višečlanim obiteljima
  • imaju dodatan prostor za zamrzivač poput garaže ili podruma
  • žive u ruralnim područjima

Vrste zamrzivača ili ledenica

Zamrzivače ili ledenice možemo podijeliti u dvije kategorije:

  • vertikalni zamrzivači (ledenice)
  • horizontalni zamrzivači (škrinje)

Iako su zamrzivači i ledenice zapravo sinonimi koji označuju istu stvar, u pravilu za vertikalne zamrzivače kažemo da su ledenice, dok horizontalne zamrzivače nazivamo samo zamrzivačima ili škrinjama. Pogledajmo koje su prednosti i mane jednih, odnosno drugih.

Vertikalni zamrzivači (ledenice) - prednosti i mane

Vertikalni zamrzivači više su nalik na hladnjake pa je već u startu jasno da zauzimaju puno manje mjesta u kućanstvu. Isto tako, lakše ih je uklopiti u dizajn tvog doma. U svakom će slučaju izgledati bolje nego horizontalni zamrzivači ili škrinje.

Glavna prednost vertikalnih zamrzivača ili ledenica je bolja organizacija prostora, odnosno lakša organizacija namirnica. Kako smo i rekli, vertikalni zamrzivači nalik su hladnjacima pa na isti način imaju i organizirane police/ladice u svojoj unutrašnjosti. Tako u jednu ladicu možeš postaviti meso, u drugu povrće i puno jednostavnije pronaći ono što ti treba u datom trenutku.

Vertikalni zamrzivači

Vertikalne zamrzivače proizvođači izrađuju od raznih materijala i različitog dizajna upravo kako bi se što bolje uklopili u unutrašnjost doma. Zato su ovakve ledenice idealna opcija za ljude koji žive u stanovima.

Vertikalnio zamrzivači imaju i svojih mana. Prije svega, nešto su ipak skuplji od horizontalnih, a mogućnost dobre organizacije ipak uzima dio prostora koji odlazi na ladice i police što se kod horizontalnih ne događa.

I posljednja mana je činjenica da nestankom struje vertikalni zamrzivači puno brže postižu veće temperature što znači da se namirnice brže odmrzavaju i postaju neupotrebljive.

Horizontalni zamrzivači (škrinje) - prednosti i mane

Horizontalni zamrzivači ili škrinje svoje najveće prednosti odlikuju u onome što su mane vertikalnih:

  • veći iskoristivi prostor
  • duže zadržavanje temperature
  • tiši način rada
  • jeftiniji

Sve su ovo jasne stvari koje u pravilu možemo zaključiti na prvu. Međutim, jasno je isto tako kako neke od tih prednosti dovode i do određenih problema.

Horizontalni zamrzivači - škrinje

Veći iskoristivi prostor omogućuje da zamrznemo veću količinu namirnica, ali nam onemogućuje da ih lakše pronađemo. S obzirom da su horizontalni zamrzivači u pravilu dosta duboki, namirnice na dnu mogu biti teško dohvatljive, a nije najljepša stvar na svijetu minutu držati ruku na -20°C.

Horizontalni zamrzivači također nisu baš oku ugodni, pa se i nećeš osjećati dobro ako ih postaviš nasred dnevnog boravka ili hodnika. A i zauzet će više mjesta zbog svoje širine. Zato su ovakvi zamrzivači pogodniji za posebne prostorije, podrume, garaže i slična mjesta koja i nisu odmah vidljiva.

Ali u slučaju nestanka struje, škrinje dolaze na svoje. U stanju su puno duže održavati temperature čak i bez struje što je svakako povezano s činjenicom da u pravilu nemaju opciju automatskog odmrzavanja.

Kapacitet

Sada kada smo definirali glavne razlike između vertikalnih i horizontalnih zamrzivača što će svakako biti prva odluka pri izboru, okrećemo se najvažnijim karakteristikama zamrzivača.

Prvo što ćeš morati odlučiti je kapacitet zamrzivača koji ti je potreban. Tu i nema posebnog pravila osim da izabereš kapacitet koji ti je stvarno potreban. Kupiš li ogroman zamrzivač koji ti zapravo ne treba samo ćeš ga platiti više, a trošit će i više električne energije

Nekima će dovoljan biti i mini zamrzivač koji je u pravilu jednake veličine kao i oni koje dobijemo s kombiniranim hladnjacima. Nekima će pak trebati veliki zamrzivač od gotovo 500 litara. Kako smo i rekli, sam najbolje znaš koliko ti okvirno veliki kapacitet zamrzivača treba. Ako ipak tapkaš u mraku, možeš okvirno računati da po članu kućanstva koristiš 50-ak litara.

Poželjne funkcije

Sve ostale funkcije zamrzivača i nisu toliko nužne, već ovise o budžetu i željama svakog pojedinog kupca. Jedna stvar bez koje ne bi trebao kupovati zamrzivač je unutarnje svjetlo. Ova je funkcija jasna sama po sebi, a zaista će ti omogućiti jednostavniju potragu za namirnicama.

Dobra je stvar i vanjski svjetlosni indikator rada koji ti pokazuje kako je zamrzivač upaljen i radi. Jasan je to znak ako nešto pođe po zlu, pa zamrzivač krene u odleđivanje. Još jedna funkcija koja je dobar pokazatelj ispravnog rada je temperaturni alarm koji se javlja kada temperatura naraste iznad predviđene. 

Vrijeme čuvanja namirnica također je specifikacija na koju valja baciti oko. U slučaju nestanke struje različiti zamrzivači imaju različita vremena otapanja, odnosno zadržavanja temperature. Idealno bi bilo kada bi zamrzivač mogao izdržati i do 24 sata prije nego krene otapanje.

I zadnja stvar na koju moraš obratiti pozornost su dimenzije zamrzivača. Iako zvuči glupo, pobrini se da kupljeni zamrzivač možeš 'provući' kroz ulazna vrata. Ili da si ostavio dovoljno prostora na mjestu na kojem si predvidio postaviti zamrzivač. Osjećat ćeš se prilično loše ako kupiš ledenicu, a na kraju ti fali 3 cm da ju postaviš tamo gdje si htio.

I na kraju još samo usporedi cijene zamrzivača, pronađi najbolji za sebe i to je to.