nabava.net

Vodič za kupovinu kamere za auto

Tko nije na YouTube-u vidio spektakularne snimke za dlaku izbjegnutih prometnih nesreća ili panoramne vožnje uz obalu ili kroz planine koje apsolutno oduzimaju dah. Tzv. dash cams popularan su dodatak automobilima svjetskih vozača, a iako kod nas nisu (još) zaživjele, mogu se pronaći u većini trgovina potrošačkom elektronikom.

kamera za auto

Zašto bi netko koristio kameru za auto?

Kamera za auto malo je drugačija od obične kamere.

Osim što se automatski gasi i pali zajedno s tvojim auto jer se spaja na cigaretni upaljač, kamera za auto također snima video u petlji. To znači da, kada se memorija kamere popuni snimkama, kamera snima novi video preko već snimljenog. Ako ne spremiš snimke, ostaješ bez njih.

Koje su prednosti takvih kamera? Korisne su ako doživiš prometnu, pogotovo ako ju je skrivio drugi vozač. S kamerom imaš dokaz što se i kako dogodilo.

Nažalost, to ne znači da će ih osiguravajuća kuća ili sud prihvatiti kao dokaz jer kod nas još ne postoji zakon koji bi regulirao korištenje auto kamera.

Pojedini modeli auto kamera snimaju čak i kada je auto parkiran. Ako je neka zanimljivost u tvojem autu slučajnog prolaznika potaknula da se pretvori u lopova, imat ćeš sve snimljeno i spremno za pokazati policiji ili osiguranju. Kamere za auto često ćeš pronaći i službenim vozilima firmi. 

Ako voziš slikovitim predjelima, kamera u autu zabilježit će tvoje putovanje. Tako ćeš očuvati uspomene na originalan način.

Vrste auto kamera

Auto kamere svrstavamo u dva razreda. 

Prvu skupinu čine jednostavne kamere bez puno naprednih značajki. Ovakve su kamere manjih dimenzija, diskretne, i u pravilu snimaju samo prednju stranu vozila. Idealan su izbor ako je sve što želiš osnovna snimka i, naravno, ne želiš drastično isprazniti svoj novčanik.

U drugoj su kategoriji malo naprednije kamere. Odlikuje ih visoka rezolucija, GPS, detektor pokreta, G-senzor itd. Krcate su značajkama i zato koštaju više te pružaju izvrsnu zaštitu za tvoj auto.

Koje su najčešće specifikacije?

Rezolucija

Prvo i osnovno kod kupovine kamere za auto je njezina rezolucija. Bilo što ispod HD nije vrijedno troška jer kvaliteta slike neće biti dovoljno dobra. Ako te netko udari autom i pobjegne, želiš kameru koja će kvalitetno snimiti njegove tablice.

Idealno bi bilo da se radi o Full HD, tj. 1080p rezoluciji.

Osim rezolucije, kvaliteta snimke ovisi i o leći i senzoru kamere. Veći senzor propušta više svjetla i snimka će dobro izgledati čak i kada je snimljena noću. Također preporučujemo kameru sa staklenom lećom umjesto plastične.

Kada pronađeš kameru koju želiš kupiti, prvo potraži video snimljen njome kako bi bio siguran da je kvaliteta na razini.

Kapacitet kamere

Budući da kamera stalno snima, važno je da ima dovoljno slobodnog prostora za spremanje snimki. A što je rezolucija kamere veća, to će snimkama trebati više prostora. Preporučujemo da baciš oko na naše savjete za kupovinu microSD kartice jer je interna memorija na većini kamera poprilično mala, a neke je moguće koristiti isključivo s dodatnom memorijom.

Trebat će ti SDHC ili SDXC kartica, idealno klase 10 i kapaciteta 32 GB naviše (ako kamera to podržava).

Dimenzije

Kamere za auto dolaze u različitim dimenzijama, od diskretnih i jedva primjetljivih, do malih divova.

Ako se opredijeliš za manju kameru, znaj da one ponekad nemaju neke od naprednijih opcija poput GPS-a ili zaslona na kojem odmah možeš pregledati snimke. No, manja kamera ipak je najbolji izbor - osim što će privlačiti manje pozornosti, s njom ćeš također imati više slobodnog mjesta na raspolaganju ako voziš manji auto.

Montiranje

Neke se kamere montiraju na prednje staklo iza retrovizora, a neke na kontrolnu ploču. Ako voziš manji auto, kameru drži tamo gdje neće ometati tvoje vidno polje dok voziš.

Montiranje se vrši na jedan od dva načina - vakuumom ili polutrajnim ljepilom. Vakuum je praktičnije rješenje jer olakšava premještanje kamere, no nakon nekog vremena vakuum može izgubiti na stabilnosti. Polu-trajno ljepilo je najstabilnije, ali s njime zaboravi na premještanje kamere.

Kod montiranja vodi računa kuda će prolaziti kabel kojim se kamera spaja na cigaretni punjač.

Kamera za auto

Kanali

Auto kamera može imati jedan ili više kanala. Što to točno znači? Kamera s jednim kanalom snima samo u jednom smjeru, npr. kroz vjetrobransko staklo u smjeru u kojem voziš.

Kamera s dva kanala sastoji se ili od dvije zasebne kamere ili jedne kamere s dvoje leća, koje snimaju dva smjera istovremeno, npr. smjer u kojem voziš i unutrašnjost vozila. Ako sustav dolazi s dvije kamere, instalacija može biti komplicirana ovisno o tome kako i gdje treba postaviti žice.

G senzor

Gravity ili G-senzor korisna je stvarčica ako ti se dogodi prometna. Senzor radi tako da detektira naglo kočenje i udarce, a to kameri signalizira da mora sačuvati snimljeni video. Tu snimku neće pregaziti drugi video i imat ćeš je kao dokaz u slučaju da se nešto dogodi. Neki modeli s ovom funkcijom nastavit će snimati neko vrijeme čak i nakon pritiska na tipku za prestanak snimanja, u slučaju da se to dogodilo slučajno tijekom udarca.

GPS

GPS je jedna od naprednijih funkcija koja na snimke dodaje zapis lokacije i brzinu kretanja tvojeg vozila. U nekim čak slučajevima auto kamera s GPS-om funkcionira kao navigacijski uređaj s uputama kojim putem stići do određene lokacije. Možda ti se to čini kao overkill kada svi pametni telefoni imaju Google Maps, ali jednostavnije je koristiti jedan uređaj umjesto dva. 

Parking mode

Kamere s ovom funkcijom imaju detektor pokreta koji sugerira kameri da započne snimanje kada osjeti nagle kretnje u svojoj blizini. Primjerice ako netko slučajno udari u tvoj auto dok je parkiran, detektor pokreta to će osjetiti i kamera će početi sa snimanjem.

Kamere s detektorom pokreta uglavnom imaju manju bateriju koja omogućuje da se kamera uključi i radi kratko vrijeme, no njezin kapacitet nije ni približno dovoljan za dužu snimku.

Ekran

Kamera za auto

Neki modeli kamera za auto imaju zaslon na kojem možeš odmah pregledavati snimke ili kartu ako kamera ujedno služi i kao navigacijski uređaj. Valja napomenuti da ekran ne mora nužno biti osjetljiv na dodir.

Ekran na kameri možda jest praktičan, ali ako na raspolaganju imaš manji budžet, preskoči ga mirne savjesti.

Mikrofon

Ako misliš da ti snimke bez zvuka nisu dovoljno dobre, tada se opredijeli za model s ugrađenim mikrofonom. Njihova kvaliteta varira ovisno o modelu, no uglavnom će solidno pokupiti zvuk razgovora i vanjskog prometa.

WiFi

I ovo je još jedna od praktičnih, ali ne i nužnih, specifikacija. Napredniji modeli kamera za auto imaju mobilne aplikacije preko kojih možeš pregledavati snimke ili upravljati postavkama kamere.

No, isto tako možeš SD karticu iz kamere ubaciti u mobitel, laptop ili drugi sličan uređaj i tako pregledavati snimke. Stoga ne trebaš osjećati potrebu uzimati kameru s wifi-jem ako to znači potrošiti drastično više.

Spajanje

Ovisno o tome koji model kamere kupiš, razlikovat će se kablovi koje s njom dolaze. Uz kameru ćeš uvijek dobiti kabel za spajanje na cigaretni punjač u autu, dok neki modeli imaju i USB kabel te HDMI kabel

Prije kupovine provjeri dužinu kabela za spajanje na punjenje u autu. Kabel treba biti dovoljno dugačak da možeš kameru namjestiti gdje ti najbolje odgovara, a da žicu ujedno možeš uredno složiti da lijepo izgleda i da ti ne smeta tijekom vožnje.