nabava.net

Intel predstavio sedmu generaciju procesora - Kaby Lake

Intel je konačno predstavio sedmu generaciju svojih Core procesora, poznatu pod kodnim imenom Kaby Lake. I dok čekamo da prvi uređaji s ovim procesorima ugledaju svjetlo dana, donosimo vam glavne karakteristike kojima Intel planira poharati tržište.

Sedma generacija Intel procesora

Kaby Lake poboljšana je i unaprijeđena verzija prošlogodišnjeg Skylake izdanja, a utemeljena je na 14-nanometarskoj arhitekturi. Glavne prednosti Skylakea u odnosu na Broadwell and Haswell smo već obradili, a sada ćemo vam isto pokazati i sa sedmom generacijom Intelovih procesora. 

Intel je objavio kako će Kaby Lake biti poput 'mosta' koji će pokriti rupu do izlaska 10-nanometarskog Cannonlakea, najavljenog za 2017. godinu. Najveća unaprjeđenja napravljena su u pogledu štednje baterije i poboljšanju efikasnosti.

Kao glavnu značajku nove generacije Intel procesora ističe se jači vizualni doživljaj prilikom korištenja. 

  • 4K video zapisi
  • Video zapisi u 360° stupnjeva
  • Virtualna i proširena stvarnost

4K i virtualna stvarnost dominiraju 2016., pa je tako i Intel krenuo u stvaranje procesora koji će omogućiti lakše kreiranje i editiranje takvih sadržaja. Samim time jasno je kako su novi procesori primarno bazirani na korisnike notebooka, 2 u 1 laptopa i All-in-one računala koji imaju integriranu grafičku karticu i za pokretanje takvih sadržaja trebaju dodatnu snagu.

Prema Intelu, Kaby Lake ima do 70% brže performanse i 3,5 puta brže 3D grafičke performanse u odnosu na računalo staro 5 godina. Za dovođenje u radno stanje, vašem će računalu sada trebati 0,5 sekundi.

Usporedimo li ga sa Skylakeom, Kaby Lake nudi 12% bržu produktivnost i 19% brže web performanse. Velika unaprjeđenja napravljena su i na polju štednje baterije, pa ćete tako sa samo jednim punjenjem 10 sati moći uživati u radu vašeg laptopa.

Kaby Lake značajke

Objavom nove generacije, odmah je predstavljeno i 6 procesora koji rade na Kaby Lake mikroarhitekturi.

  • U serija (i7, i5 i i3)
  • Y serija (i7, i5 i m3)

Y serija ima potrošnju od 4,5W TDP i namijenjena je prije svega tabletima i 2 u 1 laptopima, dok je U serija namijenjena za laptope, s potrošnjom 15W TDP.

Intel Kaby Lake U serija

Intel Kaby Lake Y serija

Jedno od glavnih pitanja koje ostaje za vidjeti je jesu li ova poboljšanja dovoljna da se Kaby Lake pronađe na Appleovim uređajima. Problemi s potrošnjom snage natjerali su Apple da u svojim uređajima preskoči korištenje Skylakea, a s Kaby Lakeom čini se da bi i Apple konačno mogao unaprijediti svoj MacBook Pro.

Prvi uređaji sa sedmom generacijom Intelovih procesora trebali bi se pojaviti na tržištu već ovoga mjeseca, a očekuje se da će do kraja godine već postojati široka lepeta Kaby Lake uređaja.