nabava.net

Huawei Honor 8 - dizajn, ekran, performanse, baterija i kamera

Na tržištu krcatom mobitelima još se jedan Kinez srednjeg ranga bori za pozornost korisnika. Huawei Honor 8 - da ili ne?

Huawei Honor 8

Dizajn

Premium dizajn jedna je od najvećih prednosti ovog telefona. S minimalističkim pristupom postigli su maksimum.

Teško je ne biti impresioniran načinom na koji se svjetlost lomi na Honorovom staklenom kućištu. Kamera je besprijekorno ukomponirana u kućište, a na stražnjoj se strani nalazi i skener prsta čija brzina reakcije prelazi svaka očekivanja.

Ali budite oprezni - fenomenalan izgled lako se ošteti jer je uređaj toliko sklizak da korištenje bez zaštitne maskice ne dolazi u obzir. Osim ako vam ne smeta da vam mobitel svako malo isklizne iz ruke. 

Ekran

Rezolucija ekrana od 1920 - 1080 dolazi s gustoćom piksela od 423 ppi koji osiguravaju izvrsnu oštrinu zaslona. Nažalost, boje su malo isprane, pogotovo na vanjskom svjetlu. 

Zakrivljeno staklo daje efekt 2.5D (slično kao i Sony Xperia XA), zbog čega Honor 8 ostavlja efekt puno skupljeg uređaja. 

Performanse

8-jezgreni HiSilicom Kirin 950 procesor možda se ne može mjeriti s rangom procesora u kojem se nalazi Snapdragon, ali Honoru osigurava i više nego zadovoljavajuće performanse. Šetanje kroz zaslone, pokretanje aplikacija, korištenje kamere i sve ostale svakodnevne radnje obavljat će brzo i bez većih problema.

Uređaj dolazi s impresivnih 4 GB RAM-a, iako OS zauzima čak 2 GB od toga. Za internu memoriju možete odabrati 32 GB ili 64 GB, a lako ju proširite microSD karticom.

Kada je riječ o operativnom sustavu, s jednim se svi slažu: ili ćete ga obožavati ili mrziti.

Operativni sustav je EMUI, Huawei verzija nadograđena na Googleov Android Marshmallow. Izgleda kao pokušaj spajanja Android i iOS sustava te dolazi s nizom svojih dodataka i aplikacija za koje nije uvijek jasno koja im je svrha. 

Notifikacije je teško pratiti i iznimno jednostavno slučajno izbrisati, aplikacije neće raditi s ugašenim ekranom osim ako to ne naredite u postavkama. Ako instalirate WhatsApp i cijeli dan vam se nitko ne javlja, ne znači da vas nitko ne voli već da Honoru 8 prvo morate reći da želite da aplikacija radi u pozadini i obavještava vas o porukama čak i kada zaslon nije upaljen.

Baterija 

Baterija jačine 3000 mAh obećaje autonomiju od barem jednog dana. Naravno, ovisno o tome koliko je koristite. Ako gledate filmove ili igrate igrice na najjačem osvjetljenju, baterija će u prosjeku trajati do 5 sati. 

Honorova baterija ne ističe se po svojoj dugotrajnosti od sličnih mobitela, pa ako želite produžiti njezino trajanje, pogledajte ove savjete

Praktična je i mogućnost brzog punjenja, koja omogućuje da za 30 minuta napunite bateriju do 50%. Iako preporučujemo da takve stvari radite što rjeđe

Kamera

Dupla stražnja kamera od 12 MP, prednja od 8 MP te brz autofokus omogućit će vam da slikate slike bez šuma i zamućenja. Slikanje u slabijim svjetlosnim uvjetima rezultirat će iznenađujuće kvalitetnim slikama koje se mogu mjeriti s onima uslikanim uređajima višeg ranga. 

Zaključak

Konkurencija je u ovom rangu mobitela velika i unatoč svojim odličnim specifikacijama, Huawei Honor 8 ne donosi novitete koji bi ga bitno istaknuli u odnosu na druge marke.

Ako patite na izgled, Honor 8 će vas oduševiti. No osim ako ne nabavite prozirnu maskicu ili riskirate oštećenje uređaja kada vam krene ispadati iz ruke, teško da ćete moći u njemu uživati.

Za 3500 kuna koliko se u prosjeku kreće cijena uređaja možete nabaviti kvalitetnije mobitele koje je jednostavnije za koristiti. No, popularnost Huawei mobitela s razlogom je velika i sigurni smo da će i Honor 8 pronaći svoju publiku koja će ga znati cijeniti.