Ostali članci

Kako produžiti trajanje baterije na mobitelu - 9 praktičnih savjeta

Ujutro ste do kraja napunili bateriju, a kada ste se vratili s posla već je bila na izdisaju. Sa svakom novom verzijom pametnih telefona raste i broj korisnih mogućnosti i naprednih tehnologija koje s njima dolaze. Iako su napredovale i baterije, energetski zahtjevi mobilnih aparata često su veći nego što to baterije mogu podnijeti.

pametni telefon

Ako vam je dosta brige hoće li vaš jadan mobitel preživjeti jedan dan, uzmite u obzir ovih 9 jednostavnih savjeta koji će produžiti trajanje baterije na vašem mobitelu.

1. Smanjite jačinu osvjetljenja zaslona

Trend je da pametni telefoni dolaze sa sve većim zaslonima. Međutim, osvjetljenje velikih displeja ujedno uzrokuje i značajnije trošenje baterije

Određeni uređaji imaju opciju automatskog osvjetljenja koje se prilagođava okruženju u kojem se nalazite. No, iako je i to korisna funkcija, probajte ručno smanjiti osvjetljenje što je niže moguće, a da i dalje možete koristiti uređaj bez problema. Na taj ćete način najviše usporiti trošenje baterije.

2. Smanjite vrijeme trajanja ekrana dok je upaljen

Namjestite postavke tako da ekran ostane osvijetljen što kraće nakon što završite s korištenjem uređaja. Ako uzmete u obzir koliko često tijekom dana uzimate mobitel u ruke, ušteda od samo 15 sekundi po jednom korištenju može imati bitno pozitivan utjecaj na štednju.

3. Ugasite Wifi, Bluetooth i GPS kada ih ne koristite

Uključeni WiFi je koristan jedino kada ga aktivno koristite. U protivnom će stalno raditi u pozadini i bespotrebno crpiti energiju iz baterije. Isto se odnosi na Bluetooth i GPS – nema potrebe da budu uključeni osim ako ih doista ne namjeravate upotrebljavati.

4. Isključite vibraciju

Naravno da postoje situacije u kojima morate uključiti vibraciju jer trebate odgovoriti na dolazni poziv, a ostaviti uključeni zvuk bi bilo nepristojno.

Međutim, kada je god moguće isključite opciju vibracije. I ne samo kod poziva i poruka, već i kod dodira zaslona i upotrebe tipkovnice. Vibracija je mehanički pokret koji će potrošiti bateriju puno brže od zvučnog signala.

5. Isključite live pozadinu

Da, live pozadina izgleda atraktivno i moderno. Ali isto tako troši bateriju puno više od obične pozadine. Ako vam je ušteda baterije imperativ, obavezno izbjegavajte live pozadine.

6. Zaustavite aplikacije koje ne koristite

Tijekom dana često koristimo velik broj aplikacija koje nastave s radom u pozadini ako ih pravilno ne ugasimo. Gašenjem nepotrebnih aplikacija smanjuje se rad procesora, a time pak štedite dragocjenu energiju baterije.

7. Ugasite push notifikacije

Velik broj aplikacija, posebno ako su spojene na internet, slat će vam notifikacije. Kada aplikacija šalje obavijest, mobitel može zazvoniti ili vibrirati, osvijetliti zaslon, uključiti LED lampicu – pa čak i sve od navedenog istovremeno. A sve to znatno troši energiju.

Ostavite notifikacije od aplikacija koje su vam najbitnije, ali ostale koje ne morate redovito otvarati obavezno ugasite.

8. Skinite aplikaciju za čišćenje uređaja

Postoje aplikacije, kao što je CCleaner, koje s vašeg mobilnog aparata mogu očistiti nepotrebne elemente koje zauzimaju memoriju mobitela, bespotrebno ga usporavaju i troše bateriju.

9. Batery saving mode

Pametni telefoni često dolaze s ugrađenim modom uštede baterije te je svakako preporučljivo uključiti ga kako bi uređaj štedio potrošnju baterije i na onim mjestima na koje ste zaboravili pogledati.

Povezani proizvodi