Ostali članci

Uživaj u bicikliranju ljeti: 5 savjeta za vožnju bicikla na visokim temperaturama

Toplo ljetno vrijeme savršeno je za vožnju biciklom i uživanju u svježem zraku, prirodi i aktivnom stilu života. No, bicikliranje po ljetnom suncu isto tako sa sobom donosi određene izazove koji, ne pripaziš li, lako mogu pokvariti ugođaj.

Kako bi tvoje biciklističke avanture ovog ljeta bile sigurne i udobne, donosimo ti 5 savjeta koji će ti pomoći da se na vrijeme pripremiš i u potpunosti uživaš u vožnji biciklom.

vožnja bicikla ljeti

Izvor: Freepik

1. Odaberi pravo vrijeme za vožnju

Ljetno sunce je neumoljivo, naročito sredinom dana kada ljetne vrućine zaustavljaju i najmotiviranije. Zato izbjegavaj vožnju bicikla tijekom najtoplijeg dijela dana te umjesto toga bicikliraj u ranim jutarnjim ili večernjim satima kada je temperatura niža i sunce manje intenzivno. To će ti omogućiti ugodniju vožnju i smanjiti rizik od pregrijavanja.

2. Zaštiti se od sunca

Ove jednostavne mjere pomoći će ti izbjeći opekline od sunca i dugoročnu štetu na koži.

Čak i kada bicikliraš u vrijeme dana kada je sunce slabije, i dalje se obavezno zaštiti kremom za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom, naročito ruke i stražnji dio vrata koji su na biciklu najizloženiji.

Toplo preporučujemo i korištenje pokrivala za glavu koji će ti zaštititi glavu i vrat od izravnog sunca, kao i sunčane naočale s UV zaštitom kako bi zaštitio oči od jakog svjetla i štetnih sunčevih zraka.

3. Ne zaboravi na hidrataciju

Zbog visokih se temperatura ljeti više znojimo čak i kada nismo aktivni. To znači da za vrijeme aktivnosti gubimo drastično više tekućine no što je to slučaj u ostatku godine te je potrebno redoviti piti vodu kako bi ostao hidratiziran.

Ponesi nekoliko bočica s vodom ili hidratacijski ruksak, a krećeš li na dužu vožnju, sa sobom ponesi izotonični napitak koji će ti pomoći nadoknaditi elektrolite i održavati energiju. Također unaprijed provjeri ima li na trasi kojom ćeš voziti mjesto gdje možeš nadopuniti bočicu s vodom.

4. Odaberi prikladnu odjeću

Ljetne temperature mogu biti izuzetno visoke, stoga je važno odabrati odjeću koja će ti pomoći da ti ostane udobno tijekom vožnje.  

Biraj lagane i prozračne materijale koji dobro dišu i olakšavaju isparavanje znoja. Biciklističke majice s ugrađenim ventilacijskim otvorima i biciklističke kratke hlače od prozračnih materijala poput poliestera ili spandexa pomoći će ti da ostaneš suh čak i u najtoplijim uvjetima.

Naravno, nipošto nemoj zaboraviti na biciklističku kacigu koja je neophodna za sigurnost tijekom vožnje.

5. Smanji teret koji prevoziš

Što manje tereta imaš na biciklu, to ćeš ulagati manje truda u vožnju, manje ćeš se znojiti i općenito će ti biti lakše i ugodnije. Zato ostavi kod kuće sve što ti nije apsolutno neophodno.

Vodiš li na vožnju svojeg mališana, lagana dječja prikolica za bicikl možda će ti biti praktičnija od sjedalice za bicikl, a tvojem će mališanu tako biti udobnije i moći će više uživati u vožnji.

Za kraj

Vožnja bicikla ljeti može biti izazov, ali i nezaboravni užitak držiš li se ovih savjeta. Zaštiti se od sunca, održavaj hidrataciju, biraj optimalno vrijeme vožnje te odaberi prikladnu odjeću i opremu i osigurat ćeš si ugodnu i sigurnu vožnju biciklom bez obzira na ljetne vrućine.

Biciklizam je sjajan način za očuvanje zdravlja, istraživanje okoline i uživanje u prirodi - dokle god to radiš sigurno, užitak ti je zagarantiran.