Ostali članci

ADAC TEST: Najbolje i najgore zimske gume u 2020.

Donosimo ti rezultate ADAC testa za zimske gume u 2020. Saznaj koje su najbolje i najgore zimske gume za ovu sezonu!

adac test zimske gume 2020. nabava

Izvor: Freepik 

ADAC testira zimske gume u 7 kategorija: ponašanje na suhom, mokrom, snijegu i ledu, utjecaj na potrošnju goriva, potrošnja samih guma te razina buke. Svaki od kriterija donosi određeni postotak na ukupnu ocjenu, a zbroj ocjena daje konačnog pobjednika.

Kategorije testirane ove godine su:

  • 205/55 R16 - osobna vozila
  • 235/55 R17 - SUV, kombiji i dostavna vozila

U nastavku donosimo najbolje i najgore zimske gume 2020. u kategoriji osobnih automobila.

Najbolje zimske gume 205/55 R16

Od ukupno 15 testiranih modela u ovoj kategoriji, 5 ih je imalo dobre, a 7 zadovoljavajuće performanse. Samo je jedan model dobio ocjenu dovoljan, a 2 su gume pale na testiranju zbog lošeg prianjanja na mokrom.

1. Bridgestone Blizzak LM005

Bridgestone Blizzak LM005

Ovaj model gume izuzetno je dobar na suhim cestama, dobro se ponaša i na snijegu, a također su postignuti izuzetno zadovoljavajući rezultati na mokrim kolnicima. Međutim, može im se zamjeriti to što su mrvicu bučne, a također se brzo troše stoga su bolje za vozače koji ne prelaze velike kilometraže.

2. Michelin Alpin 6

Michelin Alpin 6

Drugoplasirana zimska guma s ADAC testa odličan je izbor za vlasnike automobila koji prelaze veće kilometraže ili koji ne žele prečesto kupovati nove zimske gume. Michelin Alpin 6 postigao je izvrsne rezultate u mokrim uvjetima, ali se zato malo slabije ponaša na suhome.

3. Dunlop Winter Sport 5

Dunlop Winter Sport 5

Dunlop se već tradicionalno nalazi u vrhu najboljih zimskih guma, stoga nije razočarao niti ove godine. Slobodno možemo reći da se radi o savršenom izboru, budući da daje dobre rezultate na suhim, mokrim i snijegom prekrivenim cestama, slabo utječe na potrošnju goriva te se sporije troši. Ako tražiš all-round dobru gumu, pronaći ćeš je u Dunlopu.

4. Hankook i*cept RS2

Hankook i*cept RS2

Riječ je o još jednom uravnoteženom modelu kada se radi o ponašanju na mokrim i snježnim cestama, s mrvicu slabijim rezultatima na suhom kolniku. No, ipak su i dalje izvrsne zimske gume, a prednosti im je i to što također slabo utječu na potrošnju goriva.

5. Maxxis Premitra Snow WP6

Maxxis Premitra Snow WP6

Ovaj model Maxxis zimskih guma ostvario je najvišu ocjenu u suhim uvjetima od svih testiranih guma, dok je u mokrim uvjetima pokazao vrlo dobre rezultate. Jednako kao i Dunlop, dolazi s malo manjom cijenom od ostalih modela, zbog čega će se lakše uklopiti u pojedine budžete, ali i dalje pružiti udobnost i sigurnost pri svakoj vožnji.

Najlošije zimske gume 205/55 R16

Jedan narančasti čovjek ove bi gume nazvao totalnim luzerima - evo koje dvije gume su pokazale vrlo loše rezultate na ADAC testu.

1. Tristar Snowpower HP

Tristar Snowpower HP

Iako je ova guma pokazala posebno dobre rezultate na suhim cestama s najkraćim putom kočenja, u snježnim, a pogotovo mokrim uvjetima ponaša se katastrofalno loše. Ovaj model zimske gume dobar je za područja u kojima su zime relativno suhe, ali gdje god se očekuju veće količine padalina, dobro razmisli želiš li joj dati prednost pred nekim drugim modelima.

2. King Meiler Winter Tact WT81

King Meiler Winter Tact WT81

Ne radi se o modelu koji je nešto posebno popularan u našim krajevima, no svejedno ćemo ga spomenuti. Loše se ponaša i u suhim i u mokrim uvjetima - ne samo da ima najduži put kočenja, već je i najlošija u upravljanju. I šećer na kraju - nudi daleko najgoru udobnost vožnje. Dakle, ADAC poručuje da ovu gumu zaobilaziš u širokom krugu.

 

Povezani članci: