Ostali članci

Benzin ili dizel - prednosti i mane

Rasprava je li bolji benzin ili diesel motor slična je onoj o Androidu i iOS-u - oboje imaju svoje zaklete pobornike. Mi nećemo zauzimati strane. Saznajte koje su karakteristike, prednosti i nedostaci svakog motora.

Benzin ili diesel

Danas su razlike između benzinaca i dizelaša manje nego što je to bilo prije 20-ak godina. Iako se cijena goriva navodi kao glavna razlika, ima ih još nekoliko, a sve čine odabir teškim. 

Razlike u radu dizel i benzin motora

Obje vrste motora koriste gorivo za stvaranje kinetičke energije koja pokreće vozilo, ali način na koji ju stvaraju je drugačiji.

Kod benzinskog motora gorivo se u cilindru miješa sa zrakom, komprimira te potom pali uz pomoć iskre koju baca svjećica.

Dizel nema svjećicu. Umjesto toga, u cilindru se komprimira čisti zrak dok ne dođe do samozapaljenja kada se u cilindar motora ubrizga gorivo.

Zbog toga se moraju postići veća temperatura i kompresija nego u benzinskom motoru. A u tome leži tajna bolje učinkovitosti dizel motora.

Dizel

Prva razlika koju vozači uoče je cijena goriva. Iako je dizel jeftiniji, razlika je manja nego što je nekada bila.

Osim što je dizel u startu jeftiniji od benzina, dizelaš će potrošiti oko trećinu manje goriva od benzinca. To na kraju godine može dovesti do značajne uštede, pogotovo vozačima koji godišnje prelaze više desetaka tisuća kilometara.

Dizelaše je lakše održavati jer se kvare rjeđe od benzinaca. No zato su njihovi dijelovi skuplji. Radi se o naprednijoj tehnologiji, pa je logično da je popravak zahtjevniji. 

U slučaju da nakon nekog vremena zaželite svojeg starog dizela zamijeniti novim vozilom, u pravilu ćete ga lakše prodati nego benzinca. Štoviše, rabljeni dizeli zadržavaju puno veći postotak svoje prvotne cijene od benzinaca, pa možete očekivati veći dobitak - naravno, ovisno u kakvom stanju je vozilo.

Ako prvi puta kupujete dizela, znajte da su njihove cijene u startu veće od benzinaca barem za nekoliko stotina eura. Ovisno o tome koliko vozite, čak i uz jeftinije gorivo i manju potrošnju ponekad može potrajati da nadoknadite razliku i počnete štedjeti.

Dizel je idealan za vozače koji godišnje naprave veliki kilometarski promet.

Osjetit će se značajna ušteda na gorivu, a i auto će vas brže i učinkovitije dovoziti na željene destinacije.

Točenje dizel goriva

Benzin

Veća potrošnja benzince čini idealnim za vozače koji pređu do 15 000 kilometara godišnje.

Na maloj kilometraži razlika u potrošnji neće biti tako velika, a eventualni popravci vozila su jeftiniji. Benzinac također u startu košta jeftinije od dizelaša. 

Motor na benzin radi tiše, dok je kod dizela buka motora značajno veća. To će do izražaja najviše doći s godinama. Pa iako i benzinci s vremenom postaju glasniji, teško da se mogu mjeriti s trokotanjem starih dizelaša. 

Kad dođe zimsko vrijeme i temperature se spuste ispod ništice, benzinac će vam raditi manje problema od dizelaša. Budući da dizel motor radi na principu samozapaljenja, ponekad ga je pri niskim temperaturama teško pokrenuti. S druge strane, benzinci s tim imaju manje problema zahvaljujujući svjećicama.

Naravno da i oni mogu otkazati poslušnost. Ali rjeđe.

Ako vam treba jednostavniji auto za gradsku vožnju od kuće do posla i natrag te eventualno za jednogodišnji put na more, nemojte se ustručavati kupiti benzinca.

Pogotovo ako nemate namjeru voziti ga duže od 3 do 5 godina.

Je li razlika vrijedna?

Dizel i benzin motor

Razlika između motora na dizel i benzin svaki dan se sve više smanjuje. Iako izračuni drastično ovise o marki i modelu auta te načinu vožnje, dizeli nisu uvijek toliko isplativiji kao što uvriježeno mišljenje sugerira.

Naravno, govorimo o umjerenoj vožnji, a ne o silovanju gasa i kočnice auta i slalomu po uličicama.

Vozači koji godišnje prevale veliki put nemaju u čemu razmišljati - dizel je svakako isplativiji. Ali kod gradske vožnje razlike između dizelaša i benzinca su sve manje.

Mali savjet: kod izračuna potrošnje vozila preporučujemo da izbjegavate praćenje ugrađenih mjerača potrošnje.

Umjesto toga, oslonite se na dobru staru matematiku - napunite rezervoar i pratite koliko ste kilometara s njime prošli. Tako ćete dobiti najpouzdanije podatke. 

Kupovina auta ne svodi se uvijek na potrošnju. Zbog toga je slijepo inzistiranje isključivo na jednoj vrsti motora besmisleno. Stavite brojke na papir i gledajte dugoročno. Sigurnost i udobnost neka budu na prvom mjestu.

Više automobilskih tema

Povezani proizvodi