nabava.net

Dobar studentski laptop - kako ga izabrati

Početak još jedne akademske godine je pred vratima, a ako tražiš novi studentski laptop, na pravom si mjestu. Dobar studentski laptop bit će tvoj najbolji prijatelj kroz sve godine studiranja, a istovremeno će ti olakšavati i privatne i fakultetske obaveze.

Kako izabrati dobar studentski laptop

Koji laptop izabrati za koji fakultet?

Prije nego uopće krenemo u same karakteristike dobrog studentskog laptopa, važno je napomenuti da laptop uvijek biraš prema fakultetu kojeg pohađaš. Tehnički fakulteti zahtijevat će i moćnija prijenosna računala, dok će studentima humanističkih fakulteta i nešto slabiji laptopi biti dovoljni. Jasno ti je da isti laptop nije potreban osobi na pravnom fakultetu i onoj na FER-u. Čini se sasvim logično.

Kako velika većina studenata kroz cijelo studentsko razdoblje koristi jedan laptop, zahtjevi samog fakulteta trebali bi biti primarni u tvom izboru. Naravno, vodič za kupovinu laptopa prema svakom posebnom fakultetu ne možemo napraviti, ali zato smo sastavili sve najbitnije komponente koje bi studentski laptop trebao imati, a da svi studenti budu zadovoljni njime.

SSD disk je pravi prijatelj studentskog laptopa

SSD diskovi u laptopima su postali sve popularniji i to je nešto što bi trebao imati svaki studentski laptop. Oni donose brzinu i instant paljenje, pokretanje programa, a to je nešto što ćeš posebno cijeniti. Vremena kada si nakon pokretanja laptopa mogao otići skuhati kavu napokon su došla kraju, sada će ti laptop biti spreman za rad u samo par sekundi. Lijep je osjećaj kada na predavanju otvoriš laptop i on se odmah upali, a ne da potpuno funkcionalan postane taman na kraju predavanja.

SSD disk je i dugovječniji od klasičnog tvrdog diska, a to će dobro doći ako ne planiraš tijekom studiranja mijenjati laptop par puta. Ili ako ne planiraš studirati desetak godina.

Što se veličine tiče, uzmi onoliko koliko ti budžet dopušta. Vjerojatno će to biti 256 GB - standard kod srednjeg ranga laptopa. Znamo da ti se to čini malo jer na njega planiraš nakrcati svih 8 sezona Igre prijestolja, 12 sezona Teorije velikog praska i barem 45 Cinestar blockbustera (inače, srijedom imaš popuste, nije ni to tako strašno). Ali ako smatraš da nećeš imati dovoljno prostora za svoju multimediju, uzmi neki vanjski disk za 300-injak kuna i riješio si sve svoje životne probleme.

8 GB RAM 

8 GB RAM-a postao je gotovo pa standard pa ako nisi baš jako ograničen budžetom, svakako pronađi takav laptop. 8 GB RAM-a i SSD disk garancija su da će ti laptop raditi brzo i efikasno što će vjerojatno dovesti do toga da će tvoje učenje biti malo manje efikasno. Ali gle, negdje dobiješ, negdje izgubiš.

Ako si ipak kratak s budžetom, onda će i 4 GB RAM-a biti sasvim dobro. Pogotovo za studente kojima će laptop služiti za pretraživanje Wikipedije (i ne, Wikipedia nije relevantan izvor pri pisanju seminara i diplomskih radova), gledanje filmova i serija i puštanje glazbe kada se ekipa skupi da zajedno učite.

Studentski izlazak učenje

15-inčni ekran standard za većinu korisnika

Za većinu studenata 15-inčni, točnije 15,6-inčni (svaki centimetar je bitan, pogotovo u studentskim danima), ekran je najbolji odabir. Dovoljno je velik da možeš bez napinjanja pogledati epizodu Prijatelja, a opet dovoljno malen da ti stane u ruksak kada vikendom kreneš doma žudeći za maminom kuhinjom.

Za studente koji će na redovitoj bazi koristiti AutoCad, Photoshop ili neke slične programe koji uključuju crtanje, uređivanje sadržaja i slično, svakako je bolja opcija uzeti laptop sa 17,3-inčnim ekranom. I oni koji se obrazuju u Overwatchu, Fortniteu i sličnim životno važnim djelatnostima, imat će velike koristi od većeg ekrana.

A ako nisi neki od serija i filmova, streamova utakmica ili gaminga, zapitaj se što s tobom nije u redu? Šala mala, onda će ti laptopi s manjim ekranima, tipa 13 inča biti i više nego dovoljni, a o njima više u sljedećem odlomku. 

Ultrabook je kralj prenosivosti

Hrvatsko školstvo još je uvijek miljama daleko od onog što gledaš u američkim filmovima pa je vjerojatnost da ćeš na predavanja morati s laptopom, zaista minimalna. Međutim, možda ga želiš nositi u knjižnicu, na posao ako usput i radiš, ili samo kod prijatelja na party. U tom slučaju, naša je preporuka ultrabook.

Ultrabook je male težine, najčešće oko 1 kg, ima manji ekran, 13 inča, ali je izrazito snažan. To je vjerojatno najbolje što možeš dobiti od laptopa i u gore navedenim situacijama kada ćeš ga često nositi sa sobom, a treba ti neki malo jači laptop, ultrabook je sve što trebaš.

Napominjemo i da je ultrabook ipak malo skuplja roba pa ga preporučamo samo onima kojima je stvarno potreban i koji će se prema njemu lijepo odnositi. Prosječan student barem jednom po laptopu prolije bambus, kavu ili neki drugi fini napitak, a to je ipak lakše podnijeti ako za laptop nisi izdvojio dvije plaće.

Laptop za studente s kavom

Core i5 procesor je dobar izbor za sve

U potrazi za procesorom za laptop može ti se učiniti da izboru nema kraja. Zato smo sastavili i članak na temu koji procesor za laptop odabrati, kako bi ti detaljnije objasnili što ti zapravo treba i u kojem smjeru trebaš krenuti.

Najbolji omjer cijene i kvalitete za prosječne korisnike ponudit će Intel Core i5. Dovoljno jak da možeš koristiti zahtjevne igre i programe, a opet dovoljno prihvatljiv za studentski budžet. Nezahtjevni korisnici bit će zadovoljni i s Core i3 modelom, ali u tom slučaju zaboravi da ćeš vrijeme između učenja ili dvije kave ubijati igranjem najnovijih naslova.

Zahtjevni studenti, bilo zbog fakultetskih obaveza, bilo zbog gaminga, trebali bi izabrati laptop s Intel Core i7 procesorom. Jednostavno, u tom ćeš slučaju imati sve snažne komponente koje će tvoriti moćno računalo kako sada, tako i za par godina.

Treba li ti odvojena grafička kartica?

Desktop računala i dalje su kraljevi gaminga, ali studenti gameri možda će ipak utjehu morati potražiti u nekom boljem laptopu. Sumnjamo da ćeš svaki vikend u vlaku stavljati svoje desktop računalo pa ga nedjeljom opet vraćati u mjesto studiranja.

Ako si pak samo povremeni gamer koji tu i tamo s frendovima odigra partiju PES-a ili FIFE, izaberi laptop s odvojenom grafičkom karticom jer u pravilu ugrađene Intel grafičke nisu u stanju zavrtiti novije naslove. A ne želiš valjda da se dogodi da partiju FIFE moraš zaigrati na gostujućem terenu. Važno je razmišljati unaprijed.

Prosječan student gamer bit će zadovoljan s Nvidia GeForce MX150 grafičkom karticom u laptopu, dok ostali mogu potražiti modele koji imaju GTX 1060 grafičke u sebi.

Specifikacije dobrog studentskog laptopa

Za kraj ćemo napraviti samo mali sažetak specifikacija koje bi dobar studentski laptop trebao imati, a da pripada cjenovnom rangu do 5000 kuna:

  • Intel Core i5 procesor
  • 256 GB SSD disk
  • 8 GB RAM
  • 15,6 inčni Full HD (1920x1080) zaslon
  • Odvojena grafička (Nvidia GeForce MX150)
  • Optički uređaj ili DVD ti NE treba (osim ako ne planiraš spojiti SSD i HDD disk) 
  • Mala težina (što manje, to bolje)

I to bi bilo to. A ako smatraš da ovo može pomoći nekom od tvojih frendova, podijeli s njima, nemoj biti sebičan. I tebi će nekad zatrebati skraćena skripta skripte za prolazak ispita pa će ju netko drugi podijeliti s tobom.

Možda će te zanimati i: