nabava.net

Kako izabrati dobar laptop do 3000 kuna

Često nas traže preporuku za dobar, jeftini laptop. Teško je odlučiti što je to točno dobro za nekoga, a i što je to jeftino. Međutim, potrudili smo se sastaviti neke najvažnije karakteristike koje bi dobar laptop trebao imati, a da ostane u prihvatljivom budžetu od 3000 kuna.

Povoljni laptopi

Je li laptop do 3000 kn prava stvar za vas?

Ovo je vjerojatno i najvažnije pitanje koje si morate postaviti. Za što ćete koristiti svoj laptop? Nemojte očekivati da ćete za ovaj novac dobiti savršeni prijenosnik, ali mogao bi odgovarati vašim potrebama.

Laptopi do 3000 kuna bez većih problema obavljat će svakodnevne zadatke, jednostavniji gaming i foto-video editiranje. Uz to su nešto veći i nešto teži od ostalih pa ćete na polju prenosivosti ipak malo zaostajati za drugim modelima poput ultrabooka. 

S obzirom na karakteristike, laptopi do 3000 kuna neće biti dobar izbor za nekoliko kategorija korisnika. 

 • Strastvene gamere
 • Polu-profesionalce i profesionalce u video uređivanju
 • Osobe koje često putuju i prenosivost im je izrazito bitna
 • Osobe koje žele bateriju koja će trajati više od 6 sati 

Možemo reći kako su ovo i najveće mane laptopa do 3000 kuna ili budget-friendly laptopa. Nisu pretjerano moćni, baterija im ne traje kao kod ultrabooka i nešto su masivniji od ostalih laptopa. 

Što bi povoljni laptop trebao imati?

Ako ste i nakon prvog odlomka odlučili čitati dalje, znači da ste i dalje zainteresirani za kupnju budget-friendly laptopa. Sada dolazimo do onog najvažnijeg dijela, karakteristika koje bi vaš novi laptop trebao imati i ispod kojih ne biste trebali ići.

 • Procesor: Intel Core i3 
 • RAM: 4 GB RAM
 • Tvrdi disk: HDD 1 TB ili SSD 256 GB
 • Zaslon: Rezolucija 1920 x 1080
 • Grafička kartica: nVidia GeForce 920m ili više

Kao što smo rekli ovo su minimalni zahtjevi ispod kojih ne biste trebali ići, ali uspijete li uhvatiti dobru ponudu, svakako se uvijek odlučite za bolje od gore navedenih specifikacija.

Budget-friendly laptop

Pa tako možda uspijete uhvatiti Core i5 procesor, 6 ili 8 GB RAM-a, bolju grafičku karticu ili kombinaciju SSD-a i veće količine RAM-a. Ako niste jedan od onih koji na svoje računalo instaliraju milijune programa i spremaju cijelu Netflixovu kolekciju, naša je preporuka da prvo obratite pozornost na SSD disk. 

Uspijete li pronaći laptop u ovom rangu sa SSD diskom, svakako se odlučite za njega. Ako ne, postoje i drugi načini kako spojiti HDD i SSD u jednom laptopu. Svakako vam u prilog ide činjenica da sve više jeftinih laptopa ima i SSD disk koji postaju pravila, a ne iznimka čak i u rangu do 3000 kuna.

Grafičku smo karticu na popis stavili upravo iz potrebe za jednostavnijim gejmingom. Integrirane grafičke kartice najčešće nisu dovoljno moćne za pokretanje današnjih igara, tako da je za casual gamere poželjno da laptop ima i odvojenu grafičku karticu

Preporuke laptopa do 3000 kuna

Za kraj smo vam odlučili predstaviti tri laptopa do 3000 kuna koji na našim stranicama odlično kotiraju među korisnicama, a zadovoljavaju sve od gore navedenih karakteristika (napominjemo da su cijene bile aktualne u vrijeme pisanja članka i s vremenom mogu varirati). Osim prema popularnosti, laptopi su izabrani i na temelju različitosti, kvalitete i cijene.

1. Asus VivoBook

Prvi laptop s kojim sigurno nećeš pogriješiti je Asus VivoBook. Ovaj je laptop među najpopularnijima na Nabava.net, a odlikuje ga Core i3 procesor, 4GB RAM-a i 256 GB SSD. Jedina mana gledajući našu listu je nedostatak odvojene grafičke kartice, ali ako nisi pretjerano zainteresiran za gaming, i Intelova integrirana će biti sasvim dobra.

Cijena je također jedan od razloga zašto se baš ovaj model našao na našoj listi jer za 2500 kuna možeš dobiti jedan dobar i pouzdan laptop koji će sve osnovne zadaće obavljati bez problema.

Cijena za Asus VivoBook: od 2.499 kn

2. Lenovo Ideapad 330

Lenovo Ideapad 330 također zadovoljava sve naše kriterije i pripada grupi laptopa s kojima nećete pogriješiti. Razlika je u tome što Idapad 330 koristi AMD-ov procesor Ryzen 5 2500U, kao i grafičku karticu Radeon Vega 8

To bi trebalo značiti da je s grafičke strane čak i snažniji od laptopa s ugrađenom Intel grafikom. Uz AMD-ov procesor i grafičku, Lenovo Ideapad 330 ima i 256 GB SSD, 4GB RAM-a i FHD zaslon. Odličan laptop za sve prosječne korisnike s cijenom od 2999 kuna taman granično ulazi na našu listu.

Cijena za Lenovo Ideapad 330: od 2.999 kn

3. Acer NX.GNPEX.102

Još jedan laptop čija je cijena točno na 3000 kuna je Acer NX.GNPEX.102. Njega smo na našu listu postavili zbog stvarno odličnih specifikacija pa ćeš tako za 3000 kn dobiti:

 • Intel Core i3 7020U
 • 256 GB SSD
 • 8 GB RAM
 • Intel HD 620 grafička kartica 

Posebno nas je razveselila kombinacija čak 8 GB RAM-a i 256 GB SSD tako da je ovo prilika koju nikako ne bi trebali propustiti.

Cijena za Acer NX.GNPEX.102: od 2.999 kn 

Kasica prasica

Otvorite svoje oči, usporedite cijene trgovina i dobro pogledajte. Možda ćete i za 2500 kuna naći dobar laptop, a možda ćete naletjeti na super ponudu koja će nadmašiti minimalne kriterije. Želite li znati više o pojedinim specifikacijama računala i kako će one utjecati na performanse, pogledajte naše ostale savjete.