nabava.net

Kako izabrati dobar laptop do 3000 kuna

Često nas traže preporuku za dobar, jeftini laptop. Teško je odlučiti što je to točno dobro za nekoga, a i što je to jeftino. Međutim, potrudili smo se sastaviti neke najvažnije karakteristike koje bi dobar laptop trebao imati, a da ostane u prihvatljivom budžetu od 3000 kuna.

Povoljni laptopi

Je li laptop do 3000 kn prava stvar za vas?

Ovo je vjerojatno i najvažnije pitanje koje si morate postaviti. Za što ćete koristiti svoj laptop? Nemojte očekivati da ćete za ovaj novac dobiti savršeni prijenosnik, ali mogao bi odgovarati vašim potrebama.

Laptopi do 3000 kuna bez većih problema obavljat će svakodnevne zadatke, jednostavniji gaming i foto-video editiranje. Uz to su nešto veći i nešto teži od ostalih pa ćete na polju prenosivosti ipak malo zaostajati za drugim modelima poput ultrabooka. 

S obzirom na karakteristike, laptopi do 3000 kuna neće biti dobar izbor za nekoliko kategorija korisnika. 

  • Strastvene gamere
  • Polu-profesionalce i profesionalce u video uređivanju
  • Osobe koje često putuju i prenosivost im je izrazito bitna
  • Osobe koje žele bateriju koja će trajati više od 6 sati 

Možemo reći kako su ovo i najveće mane laptopa do 3000 kuna ili budget-friendly laptopa. Nisu pretjerano moćni, baterija im ne traje kao kod ultrabooka i nešto su masivniji od ostalih laptopa. 

Što bi povoljni laptop trebao imati?

Ako ste i nakon prvog odlomka odlučili čitati dalje, znači da ste i dalje zainteresirani za kupnju budget-friendly laptopa. Sada dolazimo do onog najvažnijeg dijela, karakteristika koje bi vaš novi laptop trebao imati i ispod kojih ne biste trebali ići.

  • Procesor: Intel Core i3 
  • RAM: 4 GB RAM
  • Tvrdi disk: HDD 1 TB ili SSD 128 GB
  • Zaslon: Rezolucija 1366 x 768
  • Grafička kartica: nVidia GeForce 920m

Kao što smo rekli ovo su minimalni zahtjevi ispod kojih ne biste trebali ići, ali uspijete li uhvatiti dobru ponudu, svakako se uvijek odlučite za bolje od gore navedenih specifikacija.

Budget-friendly laptop

Pa tako možda uspijete uhvatiti Core i5 procesor, 6 ili 8 GB RAM-a, 1920 x 1080 zaslon ili SSD disk. Ako niste jedan od onih koji na svoje računalo instaliraju milijune programa i spremaju cijelu Netflixovu kolekciju, naša je preporuka da prvo obratite pozornost na SSD disk. 

Uspijete li pronaći laptop u ovom rangu sa SSD diskom, svakako se odlučite za njega. Ako ne, postoje i drugi načini kako spojiti HDD i SSD u jednom laptopu

Grafičku smo karticu na popis stavili upravo iz potrebe za jednostavnijim gejmingom. Integrirane grafičke kartice najčešće nisu dovoljno moćne za pokretanje današnjih igara, tako da je potrebno da vaš laptop ima i odvojenu grafičku karticu

Preporuke laptopa do 3000 kuna

Za kraj smo vam odlučili predstaviti tri laptopa do 3000 kuna koji na našim stranicama odlično kotiraju među korisnicama, a zadovoljavaju sve od gore navedenih karakteristika. 

1. Dell Vostro 3558

Američki proizvođač poznat je kao jedan od onih koji nude najkvalitetnije i najpouzdanije laptope. Nije stoga niti čudno da je upravo ovaj laptop najpopularniji na našim stranicama u svim kategorijama, pa tako i u kategoriji laptopa do 3000 kune.

Specifikacije su mu identične onima gore navedenima i možemo reći kako je Dell Vostro 3558 jedan odličan all-round laptop koji će zadovoljiti veliku većinu korisnika. 

Cijena: od 2,754 kn

2. Lenovo Ideapad 100

Lenovo Ideapad 100 također zadovoljava sve naše kriterije i pripada grupi laptopa s kojima nećete pogriješiti. Jedina razlika u odnosu na Dell Vostro je u starijoj WiFi tehnologiji (b/g/n u odnosu na ac kod Della). 

Sve ostalo zadovoljava i Ideapad 100. Intel Core i3, 4 GB RAM, 1366 x 768 rezolucija i 1 TB HDD.

Cijena: od 2,699 kn

3. HP 250 G4

Ovaj model je nešto drugačiji, od gore navedenih, a najveća je razlika u posjedovanju 128 GB SSD. Možete biti sigurni kako će zbog toga pokretanje Windowsa i brzina rada biti brža nego kod Lenova ili Della, ali ćete maksimalno žrtvovati kapacitet svog diska.

Ako se odlučite za ovu opciju, svakako nabavite i vanjski tvrdi disk ili umjesto DVD-a instalirajte tvrdi disk. Ostale najvažnije specifikacije su jednake uz postojanje samo integrirane grafičke kartice. HP 250 G4 je zato najbolji izbor za uredski laptop. 

Cijena: od 2,555 kn 

Kasica prasica

Otvorite svoje oči, usporedite cijene trgovina i dobro pogledajte. Možda ćete i za 2500 kuna naći dobar laptop, a možda ćete naletjeti na super ponudu koja će nadmašiti minimalne kriterije. Želite li znati više o pojedinim specifikacijama računala i kako će one utjecati na performanse, pogledajte naše ostale savjete.