Ostali članci

Koju matičnu ploču kupiti - vodič za kupovinu

Koliko ste puta u životu čuli pitanje koju matičnu ploču imaš? Mi ćemo vam odgovoriti. Nikada. Najčešće to izgleda ovako: Koji procesor imaš? A koju grafičku? Koliko memorije? Nitko nikada (čast iznimkama) nije vas pitao koju matičnu imate. A i da je, samo bi slegnuli ramenima i rekli nemam pojma. Što baš i nije normalno jer matična ploča je srce vašeg računala bez kojeg su sve druge komponente beskorisne. 

Matična ploča Asus

Ok, matična ploča neće utjecati na performanse vašeg računala pa zato i nije pretjerano zanimljiva prosječnim korisnicima. Ali odlučite li složiti svoje računalo, zapamtite jednu stvar. Matična je početak svega. Na nju ćete spojiti procesor, memoriju, tvrde diskove, optičke diskove, grafičku, zapravo sve komponente. A izaberete li krivu matičnu ploču, ili nju ili sve druge komponente možete baciti u vjetar.

Izbor matične prema socketu

Najčešće ćete svoju matičnu izabrati na temelju procesora kojeg imate ili želite kupiti. Dok smo objašnjavali kako kupiti procesor već smo objasnili povezanost između matične ploče i procesora. 

Socket matične ploče birate prema procesoru kojeg imate. Matične ploče za Intelove procesore kriju se pod nazivom LGA broj (primjerice LGA 1151), dok ćete AMD-ove pronaći pod nazivom AM ili FM (primjerice AM3+ ili FM2).

Najnoviji, a time i najbolji socket za Intelove procesore je već spomenuti 1151, dok je AM3+ perjanica AMD-a. LGA 1151 napravljen je za Skylake procesore, dok je 1150 socket namijenjen Haswell i Broadwell procesorima. 

Ovo je vjerojatno i najlakša prva podjela koja vam neće zadati pretjerane glavobolje ako znate koji procesor ćete koristiti u svome računalu. I kao i kod procesora, Intel-based matične ploče nešto su veće kvalitete, ali i skuplje. 

Chipset

Kada prema procesoru izaberete ležište, tj. socket, ostaje vam da izaberete chipset vaše matične ploče. Chipset je možda i najvažniji dio matične ploče. Sastavljen je od dva dijela: Northbridge i Southbridge. Kako ne bi ulazili u pretjerana teorijska naklapanja o tome što je Northbridge, a što Southbridge, svima onima koji žele znati više prepuštamo da sami poboljšaju svoja teorijska znanja iz svijeta računalstva. 

Recimo samo kako na Northbridge spajate direktno procesor kao i komponente koje su najzahtjevnije po pitanju performansi poput RAM-a i PCI Expressa. Southbridgeu onda ostaju manje zahtjevne komponente poput BIOS-a, USB-a, tvrdih i optičkih diskova. 

No dosta priče o tome gdje se što i zašto spaja, vaša jedina želja je saznati za koji se chipset odlučiti. Za to ćete prvo morati odlučiti što želite od računala, zatim i kupiti procesor, a onda je situacija puno lakša.

Odlučite li se za Skylake kao trenutno najjaču varijantu Intelovih procesora (Kaby Lake bi se ovih dana trebao naći u uređajima na tržištu), morat ćete izabrati chipset iz serije 100 koja je napravljena za Skylake procesore koji koriste socket LGA 1151. Primjerice: Z170, H170 ili B150.

Broadwell procesori sa socketom LGA 1150 koriste chipsetove iz serije 9, kao npr. Z97 ili H97. Haswell sa istim socketom koristi te chipsete, ali i one nešto starije iz serije 8 poput Z87 chipseta.

Chipseti s predznakom Z u većini su slučajeva namijenjeni gejmingu i overklokiranju, dok je H serija prije svega za prosječnu, osobnu uporabu.

Proizvođači

Proizvođača matičnih ploča nema mnogo kao kod nekih drugih komponenti, ali ih ima dovoljno da vam zadaju laganu glavobolju. Međutim, kao i svugdje neki su ipak kvalitetniji i bolji (ali i nešto skuplji). Mi vam savjetujemo da se zadržite na tri najrasprostranjenija proizvođača i tada sigurno nećete promašiti.

 • Asus
 • Gigabyte
 • ASRock

U ovu grupu još možemo staviti i MSI, kao četvrtog najvećeg proizvođača. Odlučiti koji je bolji od njih je gotovo nemoguće. Borba je to u rangu Samsunga i iPhonea ili Nikea i Adidasa. Jednostavno, oni koji su 'zapeli' na Asusu kunut će se kako je to najbolja matična koju možete nabaviti. Isto će reći i pristaše Gigabyta kao i ASRocka. 

Vrsta memorije

A sada postaje malo zahtjevnije. Izbor matične ploče kao i izbor memorije, procesora, grafičke kartice, prije svega ovisi o zahtjevima koje imate prema svojem računalu. A te je zahtjeve potrebno odrediti prije nego krenete u shopping. Najčešće to zvuči želim računalo za sve po malo. Tek tada uopće ne znate što želite.

Kada se radi o količini RAM-a na vašem računalu, možemo reći kako su 4 GB sasvim dovoljna prosječnom korisniku. No kada se radi o podržanosti matične ploče, tu ćete brojku svakako povećati.

Predlažemo da kupite matičnu koja može prihvatiti minimalno 16 GB RAM-a. Na taj ćete način osigurati jednostavnu nadogradnju u budućnosti kada ćete možda imati potrebu za većom količinom memorije.

Osim toga, bilo bi dobro da matična ploča ima više utora za memoriju. 4 utora bit će dovoljna i za zahtjevnije korisnike. 

Utori za memoriju na matičnoj ploči

Još jedna stvar na koju morate paziti je tip memorije, ali ona će ponajviše biti uvjetovana čipsetom kojeg izaberete. Važno je da vaša matična ploča podržava isti tip memorije (DDR3 ili DDR4) kao i kapacitet koji ima vaša memorija.

Dimenzije matične ploče

Dimenzije matične ploče bit će jedan od glavnih 'krivaca' za veličinu vašeg računala. Ali i za količinu utora koje ćete pronaći na njoj. Na temelju dimenzija, možemo ih podijeliti u tri skupine.

 • ATX
 • Micro ATX
 • Mini ITX

Dimenzije su najjednostavniji i najopćenitiji prijevod onoga što se u tehničkim krugovima naziva Form factor. Susretnete li se s tim pojmom, nemojte se plašiti, klasifikacija je ista gore navedenoj. 

ATX

ATX je matična ploča dimenzija 305 × 244 mm (12 x 9,6 inča). To je i najpopularniji form factor koji je najbolji izbor za svakog iole zahtjevnijeg korisnika. 

Najčešće ćete kod ATX matičnih ploča pronaći 7 utora za proširenje (moguće i više) i 4 slota za memoriju. ATX je idealan za one koji trebaju više grafičkih kartica, pa ako želite ući u zahtjevan svijet gejminga, nemojte niti razmišljati o nečemu drugome. 

Micro ATX

Micro ATX je samo umanjena verzija ATX-a, dimenzija 244 x 244 mm. Osim po dimenzijama, od ATX-a se razlikuje i po broju utora za proširenje. Najčešće je to između 2 i 4, kao i manji broj utora za memoriju (2 u odnosu na 4 kod ATX-a). Micro ATX koristi se za uredska ili prijenosna računala koja u prvom redu ne trebaju obavljati neke zahtjevnije radnje poput video editiranja ili gejminga. 

Mini ITX

Mini ITX je matična ploča najmanjih dimenzija od svih spomenutih. Sa samo 170 x 170 mm, jasno je kako nema pretjeranog prostora za proširenja pa ćete tako najčešće dobiti samo jedan slot plus 2 memorijska slota. 

Mini ITX koristit će se prije svega kod uredskih računala u smanjenom prostoru gdje je veličina presudna. U 90% slučajeva, mini ITX neće biti vaš izbor.

Form factori matičnih ploča ATX, micro ATX i Mini ITX

PCI Express

Nastavno na form factore, najbolje se nadovezuje priča o PCI Expressu (PCIe). Kada govorimo o utorima za proširivanje, govorimo zapravo o PCIe. S tehničke strane, PCI Express predstavlja standard komunikacije između komponenti, a u odnosu na svoje prethodnike (ISA, AGP, PCI) ističe se većom brzinom i propusnošću podataka.

PCI Express može doći u 4 vrste: 

 • x16
 • x8
 • x4
 • x1

Razlike između ovih modela su u veličini i brzini prijenosa, pri čemu je x16 najveći i najmoćniji, a x1 najmanji i najslabiji.

Kartice su kompatibilne prema višim modelima što znači da će PCIe x1 kartica raditi i u x16 utoru, ali obrnuto to neće biti slučaj. Zato je važno prije same kupnje matične ploče znati koji vam PCIe treba. 

PCIe x16 se koristi prije svega za grafičke kartice i njega ćete morati imati želite li unaprijediti svoje gejming iskustvo. S druge strane x1 koristi se za povezivanje manje zahtjevnijih kartica poput zvučnih, mrežnih ili tv-kartica. 

Ako nemate PCIe x16 na svojoj matičnoj ploči, za grafičku karticu morat ćete imati minimalno x8 želite li ostvariti prednosti dodijeljene grafičke kartice.

PCI Express konektori

CrossFire ili SLI

Naiđete li na ovu oznaku, znat ćete kako matična ploča omogućuje uparivanje više grafičkih kartica. Zašto bi uopće koristili više grafičkih kartica? Jedan od dobrih razloga je pojačanje grafičkih mogućnosti vašeg računala kada se koristi više monitora za gejming.

SLI znači da možete uparivati NVIDIA grafičke kartice, dok ćete s CrossFireom omogućiti korištenje više AMD-ovih grafičkih kartica.

Matičnih ploča koje su CrossFire kompatibilne ima više na tržištu i nešto su jeftinije što je i u skladu s općenitom razlikom između NVIDIE i AMD-a. Svakako uzmite u obzir da vaša matična može imati više PCIe x16 utora, ali ako nije CrossFire ili SLI kompatibilna, mala je vjerojatnost da ćete moći koristiti višestruke grafičke kartice.

Dodatni priključci na matičnu ploču

Do sada smo naveli najvažnije stvari na koje morate obratiti pozornost. Bilo da se radi o proizvođaču, dimenzijama ili komponentama koje se spajaju na Northbridge, to su najvažniji dijelovi matične ploče. No kako smo već rekli matična ploča sastoji se i od drugog 'mosta' Southbridgea, na koji se spajaju 'manje važni' priključci. 

SATA priključak

Odgovarajući na pitanje koji hard disk kupiti, rekli smo kako danas svi tvrdi diskovi koriste SATA sučelje. U neka davna vremena, prije Krista, za spajanje tvrdih ili optičkih diskova s matičnom pločom koristila se IDE ili PATA tehnologija. Čisto da znate. Ili ako imate jedan od takvih da dobro provjerite hoće li biti kompatibilan s matičnom pločom. 

Ponovno razmislite o željama koje imate za svoje računalo, i brzo ćete doći do potrebnog broja SATA priključaka na matičnoj ploči. 

Svakako predlažemo korištenje jednog SSD i jednog HDD tvrdog diska, plus optička jedinica i možda još jedan tvrdi disk posjedujete li velike količine podataka. Tako dolazimo da zaključka da bi vaša matična trebala imati barem 4 SATA priključka.

Osim SATA, treba spomenuti i M.2, novi standard za SSD diskove koji je definitivno budućnost. Želite li se već sada osigurati da će vaša matična ploča podržavati M.2 SSD, svakako se uvjerite da posjeduje M.2 slot. 

USB, HDMI, Display port

Još jedno pitanje na koje sami morate dati odgovor. Koliko će vam zapravo HDMI i USB ulaza biti potrebno ovisi samo o vama. Većina matičnih ploča ima minimalno 4 USB priključka, a naš prvi savjet ide u smjeru traženja matičnih koje posjeduju više (minimalno) USB 3.0 ulaza. Koristite li USB često, cijenit ćete brži način prijenosa podataka.

Integrirani audio, video i WiFi

Integriranu audio karticu ima većina matičnih ploča i i ona će biti dovoljna za 90% korisnika. Time ćete uštedjeti na dodatnoj kupnji zvučne kartice, a zvuk će svejedno biti sasvim dobar. Jedino ako se bavite poslom u kojem je kvaliteta zvuka presudna, morat ćete potražiti dodatnu zvučnu karticu.

Ista stvar je i s integriranom grafičkom karticom. Takve su matične ploče dizajnirane da budu kompatibilne s procesorima koji imaju integriranu grafičku. Super je to opcija za ne tako zahtjevne korisnike koji na ovaj način ostvaruju dodatnu uštedu.

Međutim, želite li se okušati u gejmingu, video editiranju i sličnim poslovima u kojima je grafika ključna za izvedbu, nećete moći bez dodatne grafičke kartice. 

Matična ploča s ispisanim dijelovima

Kako vam još možemo pomoći?

Prije kupnje matične ploče sastavili smo nekoliko pitanja koja si trebate postaviti i čijim ćete odgovorima lakše doći do pravog izbora za sebe.

 • Za što ću koristiti svoje računalo?
 • Hoću li koristiti zahtjevne grafičke programe? Gejming ili video uređivanje?
 • Hoću li uparivati više grafičkih kartica?
 • Planiram li overklokiranje?
 • Koliko tvrdih diskova i DVD-a koristim?

I naš posljednji savjet u ovom vodiču je isti kao i prvo pitanje, isti kao i savjet za kupnju bilo koje komponente vašeg računala. Dobro razmislite za što ćete koristiti računalo. Tek kada odgovorite na to pitanje, moći ćete biti sigurni kako nećete preplatiti niti jednu komponentu, ali kako vam ništa neće niti faliti.

Matične ploče cijenom do 1000 kuna sigurno neće iznevjeriti vaša očekivanja i u tom rangu trebate tražiti svoj model. 

Izaberite procesor o kojem će ovisiti mnogo toga u vašem računalu, preko njega dođite do kompatibilne matične ploče i dodajte ostale komponente zavisno o vašim potrebama. Jednostavan recept za brzu kupnju matične ploče, ali i cijelog računala.

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi