Ostali članci

Koji Intel chipset odabrati

Chipset matične ploče konfiguriran je kako bi radio s određenim socketom. A matična se ploča putem socketa povezuje s procesorom. A mikroarhitektura procesora utječe na njegov rad, kao i na rad cijelog računala. Zvuči komplicirano, ali i nije baš tako. A u ovom tekstu odgovaramo na pitanje koji chipset izabrati ako je vaš Intelov procesor baziran na Skylakeu, Broadwellu ili Haswellu.

Intel chipset

Chipset je najvažniji dio matične ploče, a kako smo objasnili u našem vodiču za kupnju matične ploče, svaki proizvođač radi nekoliko chipseta koji podržavaju određeni socket procesora. A taj socket uglavnom je baziran na jednu mikroarhitektura procesora. Skylake, Haswell ili Broadwell kod Intela predstavljaju jednu od generacija procesora. Kada odgovorite na pitanje koji procesor želim kupiti, sljedeće što morate odabrati je chipset, a mi vam donosimo koji je najbolji za vas.

Intel chipset koji podržava Skylake

Odlučite li se za kupnju procesora baziranog na Skylake mikroarhitekturi, koristit ćete socket LGA 1151 kojeg je Intel predstavio 2015. godine i osim Skylake podržavat će i trenutno najnovije Kaby Lake procesore. Za taj socket priređeno je šest čipseta iz serije 100, kodnog imena Sunrise Point. 

 • H110
 • B150
 • Q150
 • H170
 • Q170
 • Z170

Chipseti iz serije B i Q pripadaju poslovnim chipsetima, dok su H i Z namijenjeni širokoj potrošnji. Upravo zato pozornost ćemo posvetiti potrošačkim chipsetima.

H110 vs H170 vs Z170

Sljedeća tablica donosi najvažnije i najosnovnije razlike između ova tri potrošačka chipseta. 

Čipset Z170 H170 H110
Overklokiranje Da Ne Ne
Memorija/
DIMM po kanalu
2/2 2/2 2/1
Max USB ulaza/
USB 3.x 
14/10 14/8 10/4
Max SATA 3 ulaza 6 6 4
PCIe staze (generacija) 20 (3.0) 16 (3.0) 6 (2.0)
PCIe konfiguracija 1x16 
2x8 
1x8 + 2x4
1x16 1x16

Već s prvim pitanjem možete riješiti 90% svojih problema. Želite li imati mogućnost overklokiranja, ne preostaje vam ništa drugo nego izabrati chipset Z170. To je ujedno i najskuplja opcija od svih gore navedenih. 

Kako bi mogli overklokirati svoje računalo i matična ploča (chipset) i procesor moraju podržavati tu funkciju. 

I druga stvar koja može pridonijeti lakšoj odluci je mogućnost korištenja više grafičkih kartica (SLI/CrossFire kompatibilnost). Sa Z170 to ćete moći, sa H170 nećete. 

Ne planirate li overklokirati računalo ili koristiti više grafičkih kartica, odlučite se za nešto jeftiniju varijantu, chipset H170. Razlike u performansama su gotovo nemjerljive, a novac koji ćete uštedjeti možete uložiti u neku drugu komponentu.

Ukoliko imate dvojbu H110 ili H170, ponovno će mnogo toga ovisiti o vašem budžetu i namjerama. Možete li malo rastegnuti budžet, odlučite se za H170. On će osobito koristan biti planirate li osposobiti računalo za gejming, a ne želite premium specifikacije koje pruža Z170 chipset.

Ako želite budget-friendly chipset onda svakako predlažemo H110. Za većinu prosječnih korisnika ovaj će chipset biti i više nego dovoljan, a cijenit će vidljivu uštedu u odnosu na 'jače' modele. Najveća razlika pri gejmingu je u starijoj generaciji PCIe (2.0 kod H110 u odnosu na 3.0 kod H170).

Recimo još samo kako poslovni korisnici koji iz nekog razloga ne žele koristiti poslovne chipsete, svoju odluku mogu tražiti između H170 i H110. H170 uključuje Small Business Basics (SBB), dok H110 uključuje i SBB i Small Business Advantage. Prema tome, H110 najbolji je poslovni odabir među potrošačkim chipsetima

Intel chipset koji podržava Broadwell i Haswell

Sada kada smo riješili najnoviju generaciju procesora, vrijeme je da se posvetimo nešto starijim, ali nikako zastarjelim generacijama, Broadwellu i Haswellu. Kako smo u našem ranijem tekstu već i naveli, smatramo da su Haswell procesori minimum ispod kojeg ne bi trebali ići slažete li svoje novo računalo. Zato se u ovom tekstu nećemo baviti još ranijim modelima poput Sandy i Ivy Bridgea.

Intel Z87 chipset za Haswell procesore

Prvi chipseti kojih ćemo se dotaknuti djeluju pod kodnim imenom Wildcat Point i namijenjeni su i Broadwellu i Haswellu (socket LGA 1150). To je serija 9 i njoj pripadaju samo dva chipseta.

 • Z97
 • H97

Ako ste pročitali gornji dio teksta (a vjerujemo da jeste kad ste došli do ovog dijela), već ste upoznati s razlikama između Z i H serije chipseta. 

Z97 i H97 razlikuju se samo u dvije stvari.

 1. Z97 ima mogućnost overklokiranja
 2. Z97 podržava korištenje više grafičkih kartica (SLI/CrossFire kompatibilnost)

Izbor će zbog ovoga biti zaista jednostavan. Želite li premium specifikacije, odaberite Z97. Ako vam to i ne igra veliku ulogu, H97 zadovoljit će većinu korisnika. 

Drugi dio chipseta koji rade samo s Haswell procesorima grupirao se pod imenom Lynx Point i ponovno se dijeli na poslovne čipsete i potrošačke. 

 • Poslovni - Q85, Q87, B85
 • Potrošački - Z87, H87, H81

Mi smo ponovno fokusirani na potrošačke chipsete, a razlike među njima jednake su razlikama novijih modela.​​​​​​ 

Z87 vs H87 vs H81

S obzirom da većih razlika između ovih modela nema, nećemo niti raditi usporednu tablicu. Naprotiv, pokušat ćemo vam na najjednostavniji način, kroz tri točke objasniti razlike. 

 • Z87 premium je model i omogućuje overklokiranje kao i korištenje više grafičkih kartica
 • H87 u teoriji podržava korištenje više grafičkih kartica, ali ne podržava overklokiranje
 • H81 je budget-friendly chipset za kućna računala (malo surfanja, malo Officea, malo gejminga). Ne podržava više grafičkih kartica kao niti overklokiranje

Želite li najbolji od svih izaberite Z87, osobito za gejming. H87 bit će vaš izbor ako ne želite dodatno 'prčkati' po računalu, a ipak želite kvalitetan gejming. H81 koristan je ako ste nezahtjevan korisnik s limitiranim budžetom. Možete li, predlažemo da rastegnete budžet barem do H87.

H81 zaostaje za druga dva modela u gotovo svim karakteristikama. 

 • 4 SATA priključak (2x 6 Gb/s) vs 6 SATA priključak (svi 6 Gb/s)
 • 2x USB 3.0 vs 6x USB 3.0
 • 1 DIMM po kanalu vs 2 DIMM
 • 6x PCI-E 2.0 vs 8 PCI-E 2.0

Zaključak

Z modeli chipseta u bilo kojoj seriji namijenjeni su overklokiranju, podršci za više grafičkih kartica i kao takvi predstavljaju premium chipsete idealne za gejming. H modeli dolaze u dvije kategorije od kojih jedna ne podržava overklokiranje niti više grafičkih kartica, ali ima sve druge značajke identične kao Z model. Ulazni H modeli uvijek dolaze sa smanjenim značajkama i predstavljaju budget-friendly chipsete namijenjene prije svega za svakodnevno obavljanje zadataka bez ulazaka u sferu zahtjevnijeg computinga

Nadamo se kako smo vam barem malo olakšali izbor chipseta, a imate li dodatnih savjeta ili saznanja baziranih na iskustvu, slobodno nam ih ostavite u komentarima. 

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi