nabava.net

Kako čistiti peglu na paru

Najveći problemi nastaju kada se redovitom čišćenju i održavanju glačala ne pridodaje dovoljno pažnje. Što glačalo češće koristite, to ga redovitije treba čistiti. Svega nekoliko minuta svakih nekoliko korištenja može značajno produžiti životni vijek glačala na paru.

Čišćenje pegle na paru

Preventivne mjere

Najbolje je ne dopustiti da problemi s peglom dosegnu kritičku točku.

Svako glačalo dolazi s uputama kako peglu održavati. Prije prvog korištenja obavezno pročitajte upute i provjerite kakve savjete za vas ima proizvođač.

Kakvu vodu možete koristiti - običnu ili destiliranu? Čak i kada u uputama piše da se može koristiti obična voda, pametno je miješati je s destiliranom u slučajevima kada je voda jako tvrda.

Također, u slučaju da vaše glačalo ima samočisteći sistem, znajte da je on tamo s razlogom. Pridržavajte se uputa i redovito koristite tu funkciju. Bolje je uložiti malo truda, nego svakih godinu-dvije kupovati novo glačalo.

Među najvažnijim koracima u održavanju glačala je i pražnjenje spremnika za vodu nakon svakog korištenja. Ako ostavite vodu da stoji, kamenac će se sa zadovoljstvom još više taložiti, pa tijekom glačanja možete očekivati komadiće kamenca kako ispadaju iz rupica za paru.

Kako čistiti

Kada kamenac začepi rupice, jedan od najčešćih savjeta je korištenje octa umjesto vode kako bi se njime sustav očistio od kamenca. Međutim, osim ako u uputama za glačalo ne stoji drugačije, to nije preporučljivo.

Iako će octena para u većini slučajeva uspješno ukloniti kamenac, ocat može oštetiti glačalo te ćete napraviti više štete nego koristi.

Nemojte koristiti ocat, niti druga sredstva poput limunske kiseline. Umjesto toga, redovito koristite funkciju samočišćenja ili kupite tekućinu namijenjenu čišćenju kamenca na parnim glačalima. 

Takva su sredstva namijenjena upravo parnim glačalima i možete biti sigurni da neće oštetiti vaše dragocjeno glačalo.

Znate puno ljudi koji svoje parne pegle čiste octom i ništa strašno se nije dogodilo?

Mi nikako ne bismo preporučili tu metodu. Ako ipak odlučite riskirati, nemojte koristiti čisti ocat, nego ga pomiješajte s vodom. Također, provjerite na internetu je li netko s vašim modelom glačala koristio ocat za čišćenje i kakva su njihova iskustva.

Kakvu god otopinu odlučili koristiti, pustite da se pegla zagrije te potom nekoliko minuta koristite funkciju jakog mlaza/parnog oblaka/udarne pare. Potom ponovite proces, ali ovaj put s čistom vodom kako bi se otopina isprala. Nakon što završite, obavezno ispraznite spremnik ako je u njemu ostalo tekućine.

Grijača ploča na pegli

Potrebno je čistiti i grijaču ploču

Najlakši način je namočiti pamučnu krpu u vodu, ili u ocat ako su mrlje na pegli tvrdokornije, zagrijati glačalo na niskoj temperaturi te njime prelaziti preko vlažne krpe dok mrlje s ploče ne nestanu.

Ako to ne pomogne, na krpu stavite krupnije soli preko koje potom treba prelaziti ugrijanom peglom. Obavezno isključite paru!

Glačalo nikada nemojte čistiti oštrim predmetima poput noža i slično. Napravit ćete više štete nego koristi i oštetiti ploču koja više neće učinkovito glačati.

Ako se ne želite zamarati uradi sam metodama, najbolje je da u trgovini potražite sredstva za čišćenje grijače ploče na glačalu. Često su povoljnih cijena, a svoj posao obavljaju brzo i učinkovito.

 

Učinkovito čistite svoje kućanske aparate: