nabava.net

Kako smanjiti potrošnju energije u kućanstvu

Svi znamo savjete - za najveću uštedu kupujte energetski učinkovite uređaje i štedne žarulje. Ali što možete napraviti odmah da bi račun za struju idući mjesec bio manji?

Potrošnja struje u kućanstvu

Praktični savjeti koji ne traže financijska ulaganja i koje odmah možete primijeniti.

Grijanje i hlađenje

Odmaknite namještaj od radijatora i klime. Tako omogućujete da se toplina od radijatora učinkovitije širi prostorijom, odnosno da klima brže i bolje rashladi zrak.

Razmislite o kupovini ventilatora. Oni imaju neke prednosti u usporedbi s klimom, dok stropne ventilatore možete koristiti čak i za grijanje prostorija.

Za vruće dane zamračite prostorije tamnim zavjesama ili žaluzinama kako bi što manje topline ulazilo u kuću. Zimi napravite obrnuto - neka što više vanjskog svjetla i sunčevih zraka ulazi u vaš dom radi više svjetla i topline.

Ako ispod vrata ili oko prozora ulazi propuh, nabavite lajsne ili brtve kojima ćete spriječiti ulaz hladnog zraka. Koštaju svega nekoliko desetaka kuna, a u konačnici mogu dovesti do velike uštede.

Kuhinja

Kuhinja

Prilagodite veličinu posude količini hrane koju kuhate. Nema potrebe za najvećom posudom kada kuhate obrok za jednu osobu. I obavezno stavite poklopac na posudu tijekom kuhanja jer će se hrana tako brže skuhati.

Koristite napu? Morate ju redovito čistiti. Neodržavanje nape jedan je od najčešćih uzroka požara u kućanstvu, a takva će napa ujedno trošiti i više energije za rad. 

Jeste li znali da hladnjaci mogu potrošiti i do ¼ do cjelokupne godišnje potrošnje električne energije u kućanstvu? Zato na njih treba posebno dobro paziti.

Nemojte držati hladnjak na direktnoj sunčevoj svjetlosti, odmaknite ga 10-ak cm od zida i povremeno brišite prašinu s njegovog stražnjeg dijela.

I hladnjak i zamrzivač treba redovito odleđivati i čistiti kako ne bi trošili više struje nego što je to potrebno. Također nemojte držati hladnjak predugo otvorenim.

Perilica posuđa smatra se energetski učinkovitijom od pranja posuđa rukama, ali ne mogu ju svi priuštiti.

Kada posuđe perete rukama, natočite vodu u veću posudu umjesto da je pustite da slobodno teče. I ako posuđe nije posebno prljavo, temperatura vode može biti niža.

Ljeti držite hladnu vodu u hladnjaku kako ne biste trebali svako malo puštati vodu na slavini dok ona ne poprimi željenu temperaturu.

Ako koristite kuhalo za vodu, zagrijavajte samo onu količinu vode koja će vam trebati.

Kupaonica

Sigurno već znate da tuširanjem trošite manje vode od kupke, kao i da trebate zatvoriti vodu tijekom pranja zubi, ruku i brijanja.

Mi vam savjetujemo da zaboravite na sušilicu rublja i umjesto toga rublje sušite prirodno. Osim ako za to doista nemate uvjeta. 

Perilicu rublja palite noću kada je struja jeftinija, a kada je god moguće, opredijelite se za ekonomično pranje hladnom vodom.

Redovito čistite grijač na bojleru od kamenca, a temperaturu zagrijavanja nemojte stavljati iznad 60°C.

Ostatak kuće

Usisavač

Prije svakog usisavanja uklonite s poda sve što bi vam moglo smetati kako to ne biste trebali raditi za vrijeme usisavanja.

Istu stvar napravite i prije glačanja. Pripremite i sortirajte rublje te tako izbjegnite da pegla nepotrebno stoji upaljena dok se vi snalazite među košuljama i čarapama.

Iskopčajte iz utičnice SVE uređaje koje trenutno ne koristite. Čak i kad su u stand by modu, uređaji troše struju.

U tom su slučaju praktični produžni kablovi koji na sebi imaju prekidač za struju. Umjesto da iskopčavate svaki uređaj posebno, isključite ih sve zajedno pritiskom na jedan prekidač.

Umjesto da koristite sušilo za kosu, pustite da vam se kosa prirodno osuši na zraku. Uštedjet ćete struju i izgledati zdravije. 

Svjetlo palite samo u onim prostorijama u kojima boravite. Ako sjedite u dnevnom boravku gledajući televiziju, nema potrebe da je u isto vrijeme osvijetljena i kuhinja na drugom kraju kuće.