Ostali članci

Powerline adapteri - internet putem električnih instalacija

Živcira te stalno nestajanje WiFi signala? Još te više živcira razvlačiti kablove po kući kako bi uređaje spojio na internet? A što kada bi internetski signal prenosile već postojeće električne instalacije u tvom domu? To je moguće uz powerline adaptere. Što su, kako rade i kako putem njih prenositi internetski signal saznaj u nastavku teksta.

Powerline adapter - internet putem električnih instalacija

Što su powerline adapteri i kako rade?

Powerline adapteri su uređaji koji prenose internetski signal putem postojećih električnih instalacija od routera do uređaja koji se spaja na internet. Powerline adapteri dolaze u paru i uključuju se u strujnu utičnicu u tvom domu. Jedan powerline adapter uključuje se u utičnicu u blizini routera te se potom spaja s routerom (ethernet kabelom ili bežično). Drugi powerline adapter uključuju se u drugu utičnicu u dijelu doma u kojem želiš uhvatiti internet te se nakon toga spaja sa željenim uređajem.

U ovom slučaju internetski signal ne prenosi se bežično, već postojeće električne instalacije prenose signal od točke A do točke B. Isto tako, powerline adapteri nisu zamjena za router, oni 'ne proizvode' internetski signal, već ga samo prenose. Router i dalje moraš imati u svome domu.

Powerline adapteri dolaze u paru, a najčešće su maksimalno jednostavni za korištenje. Kroz dva pritiska gumba adapteri se uparuju i spremni su za uporabu.

Zašto i kada koristiti powerline adaptere?

Powerline adapteri najčešći su izbor u velikim kućanstvima kada bežični internetski signal ne dopire do svih mjesta ravnomjerno. Imaš li u svome domu black spots, odnosno mjesta u kojima WiFi jednostavno ne radi, powerline adapter mogao bi odraditi posao.

Drugi razlog za korištenje powerlinea je ako ne želiš Ethernet kablove provlačiti kroz cijelu kuću. Nije baš zgodno kada ti žice vire iz svakog kuta, a još je nezgodnije štemati cijeli zid da provučeš internetski kabel od routera do uređaja. Problem nastaje i ako imaš pametni uređaj koji se na internet može spojiti samo putem kabela. Tada ćeš definitivno morati koristiti Ethernet kabel, a u tom će slučaju powerline adapteri biti najbolja opcija.

Powerline adapteri nude i veću stabilnost internetskog signala od WiFi-a. Znamo da bežični signal često pukne, izgubi se ili mu se magično smanji brzina. To se ništa ne bi trebalo događati s powerline adapterima. Kod njih bi i signal i brzina trebali uvijek biti isti, baš kao da koristiš Ethernet kabel.

Kako radi powerline

Brineš li se za sigurnost ili samo ne želiš da ti susjed tu i tamo posudi malo interneta, powerline adapteri su i sigurnija verzija prijenosa internetskog signala. Sumnjamo da će tvoj susjedi krenuti u akciju hakiranja električnih instalacija, struje i svega što treba da bi došao do tvog interneta.

Powerline adapteri - mogući problemi

Kao i kod većine uređaja, i kod powerline adaptera moguće je nekoliko problema. Najčešći je onaj povezan s lošim električnim instalacijama. Kako bi powerline pravilno radio i električne instalacije u kući moraju biti dobro napravljene. Ako su one loše, powerline adapteri neće funkcionirati. To je ujedno i razlog zašto mnogi nisu zadovoljni ovim uređajem iako problem nije u samom powerlineu.

I sada tu dolazimo do najvećeg problema. Kako znati koliko su ti dobre električne instalacije u domu? Sam ćeš teško doći do odgovora. Ili ćeš morati s majstorom provjeriti koliko su instalacije kvalitetne ili ćeš riskirati s kupovinom powerlinea pa vidjeti radi li ili ne.

Drugi problem koji se javlja kod powerline adaptera je brzina internetskog signala. Tu postoji bezbroj mitova, legendi i ostalih šumova u komunikacijskom kanalu. Pa krenimo odmah redom u razbijanje istih.

Može li powerline imati istu brzinu kao Ethernet kabel? Ne može.

Prenosi li se putem powerlinea signal brže nego putem WiFi-a? Prenosi.

Može li powerline postići brzine koje su navedene u specifikacijama? Ne može.

Sada kada smo to riješili, idemo vidjeti malo detaljnije. Koliko god da je internetska veza putem powerline adaptera stabilna i brza, ona ne može nadmašiti ili dostići brzine koje dostiže Ethernet kabel. Isto tako brzina koju proizvođači stave u specifikacije proizvoda je ona maksimalna brzina koju podržava powerline, ali nju ćeš postići, pa, nikada. Na testiranjima powerline adapteri koji imaju max brzinu od 500 Mbps u pravilu prenose 100 Mbps. A najviše će ponovno ovisiti o kvaliteti električnih instalacija.

Jednako kao što nije brži od žičanog spajanja, powerline je brži od bežičnog signala. Ako su svi uvjeti za korištenje powerlinea zadovoljeni. I to je sva mudrost u ovoj priči.

D-Link

Predlažemo da pogledaš i:

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi