Ostali članci

Prednosti i nedostaci vodenog hlađenja za PC

Možda ti se čini lošom idejom stavljati vodu blizu dragocjenih PC komponenti, ali profesionalci znaju što rade.

Vodeno hlađenje

Zašto koristiti vodeno hlađenje?

Jedna od najvećih prednosti je izvanredna mogućnost hlađenja točno određenih komponenti. Ako je do sad najveći zalogaj tvojeg PC-ja bio Overwatch, nemaš o čemu brinuti. Postoje jednostavniji načini za eventualno snižavanje temperature PC-ja. Ali za profi PC-entuzijaste s overklokanim komponentama vodeno hlađenje je spas. 

S vodenim hlađenjem pripremi se na skoro pa savršenu tišinu. Većina gaming računala proizvodi oko 50dB glasnoće. To možda ne zvuči strašno, ali nije ugodno slušati svaki dan po nekoliko sati. Vodena hlađenja, s druge strane, u prosjeku proizvode oko 30dB glasnoće

Razlog tome je što, iako vodeno hlađenje dolazi s motorom koji pokreće tekućinu te ponekad s manjim ventilatorima za bolju cirkulaciju zraka unutar kućišta, ne postoje veliki i moćni ventilatori koji bi proizvodili buku.

Naravno da postoje i ultra tihi ventilatori, ali malo ih se može uspoređivati s vodenim hlađenjem.

Ako ti je izgled PC-ja važan faktor, rijetko što će ga učiniti atraktivnim kao vodeno hlađenje. A osim cool faktora, vodeno hlađenje također zauzima puno manje mjesta od ventilatora. 

I grafička i procesor imaju svoje ventilatore, ako na to dodaš još ventilator za kućište, i ako uložiš u malo veće, kvalitetnije komponente, u kućištu jedva da ostane mjesta za provući konac.

Vodeno hlađenje

Ali ako je vodeno hlađenje toliko učinkovitije, zašto su ventilatori još uvijek primarni način hlađenja?

Jedan od glavnih faktora je cijena. Čak i ako nadogradiš sustav s tišim i učinkovitijim ventilatorima, i dalje će te koštati jeftinije od prosječnog vodenog hlađenja.

Osim cijene tu je i jednostavnost sustava. Prosječan korisnik čak ni ne treba kupovati dodatne ventilatore jer ga komponente kojima treba hlađenje, poput CPU ili GPU, već imaju. Instalacija ventilatora za kućište pak zahtjeva odvijač i nekoliko minuta vremena - i to je to.

Postavljanje vodenog hlađenja puno je kompliciraniji proces i često prevelik zalogaj za početnike.

Nije za amatere

Ako imaš malo ili ništa iskustva u sastavljanju računala, izrada i instalacija vodenog hlađenja nije nešto što bismo preporučili.

Iako su stvari u posljednjih nekoliko godina puno napredovale, vodeno hlađenje i dalje za veliku većinu predstavlja izazov, bilo da se radilo o njegovoj cijeni ili instalaciji.

Treba kupiti sve dijelove, osmisliti optimalan raspored hlađenja unutar kućišta te uspješno sve instalirati bez da sustav propušta vodu po dijelovima računala.

Čitav proces možeš pojednostavniti gotovim vodenim hlađenjem koje dolazi zatvoreno, pa nema potrebe za brigom o puštanju vode. Obično su namijenjena hlađenju konkretne komponente (npr. procesoru) i instalacija je relativno jednostavna.

S takvim sustavima gubiš mogućnost kastomizacije, ali isplati se ako ti je učinkovito hlađenje na prvom mjestu. Međutim, s obzirom na to da na ovaj način ne možeš hladiti čitav PC, već samo pojedine komponente, ventilatori na drugim dijelovima poput grafičke i dalje će proizvoditi buku.

Vodeno hlađenje

Isplati li se?

Sve ovisi o tome kakav si korisnik i što želiš od svojeg računala.

Vodeno hlađenje idealno je za izuzetno snažna računala namijenjena obavljanju napornih zadataka, poput obrade audio i video datoteka, te onima s overklokanim grafičkim karticama i višestrukim procesorima.

Ako znaš overklokati komponente, sigurno imaš dovoljno iskustva da probaš instalirati vodeno hlađenje. Štoviše, tvoje računalo će ti sigurno biti zahvalno ako se odlučiš za ovaj način smanjivanja temperature. Ako ti tvoj budžet do dopusti, naravno.

Srećom, velika većina korisnika ne treba se zamarati s vodenim hlađenjem. Stoga, ako ne želiš izdvojiti 1000 kuna za rashladni sustav, ne treba te gristi savjest. 

Ako ti je ono baš potrebno, uvijek možeš kupiti gotovi set. Njihove se cijene najčešće kreću oko nekoliko stotina kuna i izvrstan su način da smanjiš temperaturu procesora.

 

Provjeri naše vodiče za PC komponente:

 

Povezani proizvodi