Ostali članci

Friteza na vrući zrak: sve što trebaš znati prije kupovine

Kako se zdravo hraniti, a istovremeno uživati u prženoj hrani? Rješenje je friteza na vrući zrak, mali kuhinjski aparat koji ti omogućuje da uživaš u omiljenim prženim poslasticama bez korištenja ulja.

friteza na vrući zrak xiaomi

U nastavku objašnjavamo što je friteza na vrući zrak ili air fryer, kako je koristiti, zašto je savršena alternativa fritezi na ulje i ostale korisne informacije koje će ti pomoći pronaći najbolju fritezu na vrući zrak za svoju kuhinju.

Što je friteza na vrući zrak ili air fryer

Friteza na vrući zrak je mala konvekcijska pećnica u kojoj kruži vrući zrak pomoću ventilatora. Budući da je friteza na vrući zrak puno manja od klasične pećnice, zrak se u njoj brže zagrije i cirkulira pa je hrana brzo gotova, a na kraju dobiješ obrok s hrskavom, zapečenom koricom i sočnom sredinom, slično kao kod prženja u dubokom ulju.

Osim što je hrana brzo gotova, također je bitno zdravija od klasične friteze na ulje. Iako je u fritezi na vrući zrak preporučljivo koristiti malo ulja, pogotovo prilikom pripreme hrane poput prženih krumpirića i pilećih medaljona, to su neusporedivo manje količine u odnosu na fritezu na ulje. Osim toga, hrana pripremljena u fritezi na vrući zrak često je ukusnija jer nije zasićena uljem koje može nadjačati okus hrane.

Friteza na vrući zrak najbolja je za pripremu hrane koja je najukusnija pržena - prženi krumpirići, pileći medaljoni, pileća krilca, pljeskavice, ćevapčići... No također možeš pripremiti pečeno povrće poput tikvica, mrkve ili batata, a čak i pekarske proizvode, pizzu i kolače, sve za manje vremena nego što bi bilo potrebno u klasičnoj pećnici. Friteza na vrući zrak korisna je i za odmrzavanje hrane te sušenje voća.

Vrste friteza na vrući zrak

U domaćim trgovinama uglavnom ćeš naići na friteze na vrući zrak s ladicom, ali postoji još nekoliko zanimljivih opcija.

Friteza na vrući zrak s ladicom

friteza na vrući zrak philips

Ova vrsta friteze na vrući zrak na dnu ima košaru ili ladicu koja se izvlači prema naprijed, a u kojoj se prži hrana. Na prednjoj se strani uređaja također nalazi i upravljačka ploča. Ovakvi modeli više idu u visinu nego u širinu pa zauzimaju malo manje prostora od ostalih modela.

Friteza na vrući zrak s poklopcem

Ova vrsta air fryera otvara se s gornje strane te je niža i šira od modela s ladicom. To znači da zauzima više mjesta na kuhinjskom pultu, ali i to da na nekim modelima možeš pratiti hranu tijekom pripreme kada je poklopac proziran.

Friteza na vrući zrak s mini pećnicom

friteza na vrući zrak pećnica

Ovi modeli dolaze u obliku mini pećnice s nekoliko razina za pladnjeve ili rešetke, a zatvaraju se vratima s prednje strane uređaja kroz koja možeš pratiti hranu tijekom pripreme. Osim prženja na vrućem zraku, hranu u mini pećnici možeš tostirati i peći na različite načine. Mini pećnice su veće pa je priprema hrane malo sporija nego u klasičnoj fritezi na vrući zrak.

Ovaj model izaberi ako nemaš klasičnu pećnicu u kuhinji ili pripremaš velike količine hrane te ti treba pomoć još jedne pećnice.

Multicooker s fritezom na vrući zrak

Multicooker je napredan i svestran uređaj u kojemu je prženje hrane na vrući zrak tek jedna od brojnih opcija kuhanja i pečenja. Primjerice, višenamjenski aparat za kuhanje možeš koristiti kao express lonac, odličan je za sporo kuhanje hrane ili za pripremu riže, kuhanje na paru... a neki mogu i pržiti hranu na vrućem zraku. Ovisno o modelu multicookera, opcije su raznovrsne.

Multicooker s fritezom je idealan izbor za tebe tražiš li zdravije alternative prženju hrane, ali i dalje želiš imati mogućnost pripreme široke palete jela bez potrebe za različitim kuhinjskim aparatima.

Koji kapacitet izabrati

Friteze na vrući zrak dolaze u različitim veličinama. Kapacitet koji odabereš ovisit će o dvije stvari: koliko često kuhaš i za koliko ljudi. Kupiš li premalu fritezu, jedan ćeš obrok morati pripremati u više navrata. Izabereš li pak preveliki air fryer, on će nepotrebno zauzimati puno prostora na kuhinjskom pultu.

Kućanstvu s do dvije osobe odgovarat će friteza na vrući zrak kapaciteta do 2 litre. U njoj ćeš bez problema pripremiti dvije ili više porcija hrane, a uređaj istovremeno neće zauzimati previše mjesta kada nije u upotrebi. Voliš li odjednom pripremiti više obroka, tada se opredijeli za air fryer srednje veličine do 4 litara koji je inače namijenjen kućanstvima s tri ili četiri osobe. Za svaku osobu više kapacitetu friteze na vrući zrak dodaj još jednu litru.

Pritom pripazi na iduće: proizvođači mjere cijeli prostor unutar friteze, a ne stvarni iskoristivi kapacitet. Zbog toga se može dogoditi da u fritezi od 2 litre možeš ispeći više pljeskavica nego u, primjerice, modelu od 3 litre koji u teoriji ima veći kapacitet, ali je iskoristiva površina manja jer možda ima dublju i užu košaru.

Zato prije kupovine, osim kapaciteta friteze, u obzir uzmi širinu i dubinu friteze jer će ti to pomoći steći bolju predodžbu koliko hrane zapravo možeš pripremiti. Pritom će ti pomoći i recenzije kupaca.

Koje dodatne opcije su nužne

xiaomi friteza na vrući zrak

Modeli friteza na vrući zrak mogu se bitno razlikovati te s njima često dolaze različiti dodaci čija je namjera olakšati ti pripremu hrane i čišćenje. Prije kupovine dobro razmisli koja od ovih dodatnih opcija ti zaista treba kako bi znao odabrati najbolji air fryer za svoje potrebe. To mogu biti:

  • dodatna podloga koja skuplja višak masnoće tijekom kuhanja za lakše čišćenje, korisno planiraš li često pripremati ćevapčiće, pljeskavice ili kobasice
  • opcija održavanja topline hrane nakon završetka kuhanja, odlična kada ti dolaze goste i pripremaš hranu unaprijed
  • košara periva u perilici posuđa
  • košara s dva pretinca za pripremu različitih namirnica istovremeno
  • rešetke ili košarice za odvajanje košare na više razina kako bi pripremio više porcija odjednom
  • unaprijed postavljeni modovi za pripremu hrane
  • spajanje na WiFi

Preporučujemo da kupiš fritezu na vrući zrak s rešetkama ili košaricama te model s košarom perivom u perilici posuđa. Ove dvije opcije svakome će dobro doći, dok ostale ovise o tvojim prehrambenim navikama i načinu kuhanja.

Za kraj

Nakon što odlučiš koje specifikacije tvoja friteza na vrući zrak treba imati, preostaje ti odabrati proizvođača. Philips, Xiaomi i Tefal friteze su među najpopularnijima, ali osim njih postoji lepeza renomiranih proizvođača sa svojim verzijama friteze bez ulja. Prije kupovine prouči recenzije i komentare korisnika kako bi otkrio kako friteza funkcionira u stvarnim uvjetima korištenja.

Nakon što ti ovaj vodič pomogne odlučiti koju fritezu na vrući zrak kupiti, ovaj mali kuhinjski uređaj postat će nezamjenjiv dio tvoje kuhinje i omogućiti ti zdravije i ukusnije obroke svaki dan uz minimalan trud.

Posjetitelje koji su gledali ovaj proizvod također su zanimali i proizvodi