Ostali članci

Espresso, cappuccino, macchiato, americano... koje su razlike između napitaka od kave?

Čak 80% Hrvata starijih od 15 godina svakodnevno pije kavu. Ovaj crni napitak nije samo obavezan početak dana, već dio kulture i načina življena - obiteljska druženja nezamisliva su bez džezve turske kave, čavrljanja uz kavu u obližnjem kafiću dio svakodnevice, a popularna "ciglica" uvijek je rado viđen poklon.

Iako kod kuće i dalje najviše volimo kuhati "instanticu" i tursku kavu, aparati za kavu sve češće postaju sastavni dio naših kuhinja. Aparati za espresso omogućuju nam da uživamo u različitim vrstama napitaka od kave - u nastavku pročitaj koje su razlike između napitaka od kave i kako skuhati šalicu svoje omiljene kave.

vrste kava

Izvor fotografije: Freepik

Espresso

Espresso je alfa i omega napitaka od kave, odnosno osnova od koje sve kreće. Riječ je o piću s visokom koncentracijom kave koje se radi od 7 g kave i do 60 ml vode, a poslužuje se u malenoj šalici.

Espresso može biti kratki s upola manje tekućine ili produženi kada mu se doda još tekućine kako bi se količina napitka povećala, a okus ublažio.

Cappuccino

Popularni cappuccino omiljen je među ljubiteljima pjenastih napitaka. Čine ga tri sastojka, a to su 60 ml espressa, mlijeko zagrijano na pari i mliječna pjena. Omjer mlijeka i kave iznosi 3:1.

Kako bi šalici cappuccina dao poseban štih i nagradio svoje okusne pupoljke nezaboravnim iskustvom, preko pjene posipaj naribane čokolade ili cimeta.

Macchiato

Macchiato dobijemo kada u espresso dodamo žlicu pjene od vrućeg mlijeka. Postoji i verzija u kojoj se u jednakoj mjeri dodaju mlijeko i pjena od mlijeka, a zatim na kraju espresso - tada dobijemo latte macchiato.

Americano

Radiš li kod kuće kavu pomoću filter aparata, americano je okus u kojem ćeš se definitivno pronaći. Caffe Americano radi se tako da se jednoj ili dvjema šalicama espressa doda između 28 and 455 ml vruće vode te s površine žlicom ukloni nastala krema jer će tada kava biti manje gorka.

Latte

Ovo je jedna od najpopularnijih kombinacija kave i mlijeka, najviše zbog neodoljive kremaste strukture začinjene opojnim okusom espressa. Tajna okusa leži u zapjenjenom mlijeku koja mijenja teksturu napitka u gustu i svilenkastu - po tome se razlikuje od cappuccina, iako oba napitka radimo od istog omjera kave i mlijeka.

Mlijeko - što je masnije, to bolje.

Mocha

Na ovaj napitak ne nailazi se često u našim kafićima, ali možeš ga spremiti sam pomoću aparata za espresso. Postupak pripreme je jednostavan, a sve što trebaš napraviti jest na dno velike šalice ili čaše staviti žlicu čokolade u prahu te nastaviti pripremu svojeg omiljenog napitka od kave - bio to cappuccino, macchiato, latte...

Nemoj je pomiješati s moka kavom koja se priprema pomoću kafeterije.

Misao za kraj

Ovaj zavodljivi napitak dolazi u različitim verzijama, a to znači kako će svaki kavopija pronaći nešto za sebe. Nabavi aparat za kavu, i eksperimentiraj, isprobaj i igraj se s različitim okusima - mnogo je kombinacija koje valja isprobati jer život je kratak, a bez obzira na svoju gorčinu, kava ga čini toliko, toliko ljepšim.