Ostali članci

Kako izabrati dječji bicikl odgovarajuće veličine?

Vožnja prvog bicikla je neprocjenjivo iskustvo. Da bi tvoj mališan što brže i sigurnije svladao pedaliranje na dva kotača, treba bicikl koji će mu savršeno odgovarati. Kupovina bicikla za djecu vrlo je jednostavna ako se pridržavaš jednog pravila - provjeri u nastavku kojeg.

Kod kupovine bicikla za djecu, najvažnija je veličina kotača. To se očito razlikuje od kupovine bicikla za odrasle, prilikom koje se ne gleda veličina kotača, nego veličina rame.

Veličina kotača na dječjem biciklu ovisi o visini djeteta, a koji omjer je najbolji, provjeri u sljedećoj tablici.

Godine Visina djeteta Veličina kotača
1-4   guralice
2-4 85-100 12"
3-5 95-110 14"
4-7 110-120 16"
7-9 120-135 20"
9-11 135-145 24"
11+ 145+ 26"

Vodi računa o tome da dva bicikla jednake veličine kotača mogu imati sjedalo i okvir različitih visina, stoga pri kupovini provjeri može li tvoje dijete dotaknuti tlo stopalima.

Naime, kada dijete tek uči voziti bicikl, hvatanje ravnoteže predstavlja izazov. Zbog toga ono mora moći oba stopala spustiti ravno na tlo, a također treba moći stisnuti kočnice punim šakama bez istezanja da bi ih dohvatilo. Ako kupuješ bicikl za dijete koje već zna voziti, tada njegova stopala trebaju dosezati tlo nožnim prstima.

Najveća greška koju možeš napraviti je kupiti djetetu "malo veći bicikl" kako bi ga služio više godina. Dijete će teško upravljati biciklom koji mu je prevelik, a time se povećava opasnost od pada i ozljeda. Jedina situacija u kojoj bi trebao djetetu kupiti veći bicikl jest kada se nalazi između dviju veličina.

I na kraju, obrati pozornost na težinu bicikla. Idealno, ona iznosi oko 40% ukupne djetetove težine, zbog čega bi trebao težiti tome da bicikl bude što lakši. Međutim, ne uzimaj lagani bicikl nauštrb njegove kvalitete jer loš okvir i nekvalitetni dijelovi mogu ugroziti djetetovu sigurnost.

Da bi to izbjegao, opredijeli se za bicikl kvalitetnih proizvođača u provjerenim trgovinama kao što je Hervis gdje možeš zatražiti pomoć stručnog osoblja.