Ostali članci

Kako ojačati imunitet: otkrijte blagodati ulja crnog kima

Ova svestrana biljka odavna se koristi kao prirodan lijek za poboljšanje različitih zdravstvenih stanja, a čak su i suvremena istraživanja pokazala su kako crni kim može biti koristan u liječenju nekih zdravstvenih problema.

Saznaj što je ulje crnog kima te kako njime možeš pridonijeti poboljšanju svojeg zdravlja.

Ulje crnog kima

Izvor: Freepik

Prednosti korištenja ulja crnog kima

Ulje crnog kima sadrži vitamine B1, B2 i B3, kao i kalcij, željezo, bakar, cink i fosfor. Također je odličan izvor omega-2 i omega-6 masnih kiselina, beta-karotena, tiamina i niacina.

Ljekovitost crnog kima potječe od timokinona. Riječ je o aktivnom sastojku ulja koje ima antioksidativna svojstva i protuupalne učinke, a zahvaljujući njemu ulje crnog kima može pomoći kod problema s kožom, npr. kod akni, psorijaze, ekcema ili vitiliga.

Primjerice, u jednom istraživanju ljudi koji su na akne nanosili losion s uljem crnog kima su nakon dva mjeseca uočili smanjenje upale. Neke studije ukazuju da je sličan učinak moguć i kod psorijaze uz redovito korištenje proizvoda koje u sebi sadrži ulje crnog kima.

Neke od studija koje su do sada provedene samo na životinjama također upućuju na sposobnost timokinona da stimulira rast tkiva i pospješuje zacjeljivanje rana. Tu je i mogućnost ulja crnog kima da popravi zdravlje kose.

Jedan od glavnih razloga zašto je ulje crnog kima popularno je povezanost ovog napitka sa smanjenjem upala u tijelu. Smatra se kako upale u tijelu mogu dovesti do kroničnih problema kao što su dijabetes tipa II, bolesti srca i rak, a redovita konzumacija ulja crnog kima može smanjiti višestruke markere upale, istovremeno povećavajući razinu antioksidansa u krvi.

Ulje crnog kima također pomaže u bržem gubitku kilograma, međutim još nije poznato kako točno ulje utječe na taj proces.

U jednom istraživanju muškarci koji su imali problema s plodnosti su uzimali 2.5 mililitara ulja crnog kima dva puta dnevno, nakon dva mjeseca upotrebe doživjeli su značajan porast u broju spermija.

Kako koristiti ulje crnog kima

Najlakši način kako uvesti ulje crnog kima u prehranu je tako da ga popiješ 1-2 puta dnevno, i to po jednu čajnu žličicu. Pritom ga možeš pomiješati s medom ili dodati u jogurt. Ako ti se ne sviđa okus ulja, postoji crni kim u kapsulama koji popiješ s malo vode.

Za tretman kožnih problema poput akni ili psorijaze, ulje nanesi izravno na problematičan dio kože.

Kako bi ulje crnog kima bilo učinkovito, koristi ga barem dva mjeseca.

No, kod nekih stanja treba biti posebno oprezan. Primjerice, ako piješ razrjeđivače krvi te ako si nedavno imao operaciju, izbjegavaj ulje crnog kima jer ono može dodatno usporiti zgrušavanje krvi. Također ga trebaju izbjegavati trudnice jer može ometati kontrakcije.

Za kraj

Ulje crnog kima povezano je nizom blagodati za zdravlje i ljepotu. Njegovi učinci povezuju se sa smanjenjem upala u tijelu i kožnih problema, doprinose ljepoti kože i kose, a čak pomažu i pri gubitku kilograma.

Najbolja stvar je ta što je ulje crnog kima lako dobavljivo i pristupačno te ga je lako uklopiti u prehranu. Ulje nije zamjena konvencionalnim lijekovima, ali je učinkovit dodatak konvencionalnoj terapiji.

Zato podari svojem tijelu i svojem imunitetu dodatnu pomoć u borbi protiv upala i drugih zdravstvenih poteškoća - tvoje zdravlje će ti biti zahvalno.