nabava.net

Što je superhrana i zašto (ni)je super

Odlučio si više raditi na svojem zdravlju, a to uključuje i pravilnu prehranu. Bravo! Puno si čuo o superhrani koja navodno ima toliko vitamina, minerala, antioksidansa i sličnih sastojaka, da će od tebe učiniti super čovjeka. Zvuči predobro da bi bilo istinito?

Superhrana

Što je uopće "superhrana"?

Termin "superhrana" odnosi se na namirnice bogate nutrijentima koji su temelj zdravog tijela. Iako se većinom radi o namirnicama biljnog podrijetla, u ovu skupinu također ulaze neke ribe i mliječni proizvodi.

Najbitnije u cijeloj priči je da ne postoje službeni kriteriji po kojima bi se namirnice svrstavale u skupinu superhrane. Nigdje u svijetu ne postoje zakoni ili pravilnici koji bi regulirali koliko određenih minerala ili vitamina namirnica mora imati da bi nosila naziv superhrana. Čak i znanstvenici rijetko koriste ovaj naziv.

Riječ je o marketinškom terminu za zdravu hranu.

Ipak, superhrana zaslužila je ovaj naziv jer ima značajno velike količine vitamina i minerala i drugih sastojaka koji pomažu u jačanju imunološkog sustava i tako nam omogućuju da živimo duži i kvalitetniji život.

Česti elementi koji neku hranu čine super su antioksidansi, zdrave masnoće, vlakna i fitokemikalije - aktivni spojevi biljaka koji su zaslužni za njihove jake boje i mirise, a koji pomažu ljudskom organizmu u borbi protiv raznih bolesti. Ako redovito konzumiraš ovakvu hranu, navodno ćeš biti zdrav k'o dren.

Primjeri superhrane

Kod povrća etiketa superhrane najčešće se daje kelju - i to s razlogom. Ako bi radije pojeo vlastiti prst nego pola zdjelice kelja, znaj da isto vrijedi za većinu zelenog ili lisnatog povrća, poput špinata i brokule. Bogati su vitaminima A, C i K, vlaknima i mineralima. Zbog sličnih razloga u superhranu spada i batat.

Razno egzotično voće poput nara, kivija, acai i goji bobica također su članovi obitelji superhrane. No, tu spada i voće s naših područja koje neće isprazniti tvoj novčanik - jabuke, jagode, borovnice, maline, kupine itd.

Cjelovite žitarice, grah, sjemenke i orašasti plodovi poput badema i pistacija također su superhrana.

U trgovinama zdravom hranom također ćeš naići na razan prah, ljuskice, trave, alge i sl. koji se dobivaju iz biljaka nespecifičnih za naše podneblje (rastu u Amazoni, Peruu, Tibetu itd.), a također navodno blagonaklono djeluju u zaštiti našeg imuniteta.

Voće i povrće

Zašto jest - ili nije - super?

Jedan od problema koji se javlja kod korištenja termina "superhrana" je to da, iako je određena namirnica izuzetno zdrava, i stoga superhrana, način na koji je obrađena može biti nezdrav. A time se gube prednosti koje namirnica ima u svojem originalnom izdanju.

Npr. unatrag nekoliko godina u našim supermarketima pojavili su se smoothies, fit mlijeka i slični napitci koji se reklamiraju kao bogati namirnicama poput nara, kivija i raznog egzotičnog voća koji spada u superhranu. U čemu je problem? Takvi napitci krcati su dodanim šećerom. Pametnije je i zdravije pojesti dva svježa kivija, nego kupovati procesuirani smoothie u bočici. Ako ti se pije smoothie, napravi svoj - sve što ti treba je blender, komad voćke, nešto tekućine i 2 minute vremena.

Slična stvar je sa cjelovitim žitaricama. Instant zobene kaše krcate dodacima dobre su za zdravlje kao i bijeli kruh (dakle, nisu), a obrađene žitarice, pahuljice i muesli koji se reklamiraju kao zdravi da ne spominjemo.

Kada je hrana obilježena kao zdrava ili super, većina nas misli da je možemo jesti u neograničenim količinama. Međutim, umjerenost u svemu je ključ zdravog života. Osim toga, samo zato što je jedna vrsta hrane označena kao super, ne znači da je drastično superiornija nad drugim zdravim namirnicama.

Ne postoji čarobna namirnica koja će ukloniti sve tvoje zdravstvene tegobe ili pomoći pri mršavljenju. Niti će žlica chia sjemenki pokrenuti tvoju probavu koju si godinama zanemarivao, niti će maca prah u nekoliko tjedana vratiti tvoje hormone u normalu nakon godina uzimanja kontraceptivnih pilula. Da, češnjak smanjuje kolesterol, ali dnevno bi trebalo pojesti 28 češanja češnjaka da bi samo zahvaljujući toj namirnici smanjio kolesterol. Teško izvedivo, zar ne?

Što napraviti? Svakako obogati svoju prehranu superhranom. Što više brokule, kelja, češnjaka, cikle, lososa, nara, borovnice, pistacija, jabuka, leće, kinoje i ostalih zdravih namirnica. Ali umjereno i pri svakom obroku, umjesto oslanjanja na jednu ili dvije namirnice. Svaki obrok treba biti uravnotežen i namirnice se trebaju upotpunjavati.