Ostali članci

Želiš voziti električni romobil zimi? Evo što trebaš uzeti u obzir.

Razmišljaš koji električni romobil kupiti, ali ćeš zbog niskih temperatura pričekati do proljeća? Električni romobil možeš voziti i u zimskim mjesecima bez obzira na niske temperature - u nastavku objašnjavamo kako to raditi na siguran način.

električni romobil zima

Izvor: Freepik

1. Odaberi pravu odjeću

Hladan zrak najveći je neprijatelj vožnje na električnom romobilu u zimskim mjesecima. Zato posveti pažnju odjeći koju nosiš kako bi se zaštitio od vjetra i hladnoće.

Ključ je u slojevima koji će te učinkovitije štititi od samo jedne majice i debele jakne. Uz slojeve nipošto nemoj zaboraviti na toplu kapu za glavu, šal i rukavice. Opredijeli se za rukavice s posebnim materijalom na prstima kako bi mogao koristiti pametni telefon bez da ih moraš skinuti.

Pritom pripazi da ti niti jedan komad odjeće ne smanjuje vidno polje te da možeš zadržati fleksibilnost prilikom upravljanja vozilom - u suprotnome nećeš moći dovoljno brzo reagirati kada situacija to zahtijeva.

2. Ne zaboravi na sigurnosnu opremu

Nemoj voziti električni romobil bez zaštitne kacige. Pridržavaj se tog pravila tijekom čitave godine, a naročito u zimskim mjesecima kada su uvjeti na cesti daleko od optimalnih pa je vjerojatnost nesreće veća.

Iako su nesreće na e-romobilima rijetke, pritom većina ozljeda opada na ozljede glave, a one mogu biti kobne.

Za vožnju zimi preporučujemo da koristiš i reflektirajući prsluk ili traku za nogu kako bi te ostali sudionici u prometu lakše uočili u uvjetima slabe vidljivosti, primjerice kada voziš noću.

3. Prilagodi vožnju uvjetima na cesti

Mokar i sklizak kolnik i pločnik mogu biti kobni, pogotovo za male kotače električnog romobila. Zato smanji pritisak na papučicu gasa i vozi oprezno.

Izbjegavaj vožnju preko lokvi. Tako možeš oštetiti elektroniku na romobilu, a lokve ujedno često skrivaju rupe na kojima ćeš oštetiti kotače e-romobila ili čak izgubiti kontrolu i pasti s vozila.

Također izbjegavaj naglo kočenje i ubrzavanje jer će kotači romobila na vodi ili poledici lako proklizati.

4. Nabavi adekvatne gume za vožnju po snijegu

Nije nemoguće voziti električni romobil po snijegu, ali za to trebaš adekvatne gume. U takvim uvjetima odlično će se snaći gume s dubljim gaznim slojem i šireg profila kakve koriste off road električni romobili.

No, čak i s takvim gumama pridržavaj se prethodnih savjeta i obavezno prilagodi brzinu kojom voziš.

5. Najviše pažnje posveti brizi o bateriji na romobilu

električni romobil baterija

Izvor: Freepik

Hladne zimske temperature najteže padaju bateriji na električnom romobilu. Kada je izložena hladnim temperaturama, u bateriji dolazi do usporavanja kemijskih reakcija zbog čega ona ima u prosjeku 30 % manji kapacitet.

Drugim riječima, zimi ćeš na električnom romobilu imati manji doseg nego primjerice u proljeće.

Za početak, bateriju romobila nikada nemoj čuvati na balkonu, u garaži ili drugom sličnom mjestu bez grijanja. Ne možeš li čuvati e-romobil u kući ili stanu, skini bateriju s vozila i spremi je na toplo mjesto.

Također nipošto nemoj puniti bateriju odmah nakon vožnje jer je velike razlike u temperaturi mogu trajno oštetiti. Prvo pričekaj da se baterija zagrije na sobnu temperaturu, a onda je priključi na punjač.

6. Očisti e-romobil nakon svake vožnje

Voda i blato mogu oštetiti bateriju ili uzrokovati nastanak korozije na rami vozila, čak i kod uređaja koji su otporni na prskanje vode. Zato nakon svake vožnje prebriši romobil suhom krpom.

Za temeljitije pranje preporučujemo korištenje sredstava namijenjenih čišćenju električnih romobila kako ne bi nehotice napravio više štete nego koristi.

Za kraj

Električni romobil je vozilo za sva godišnja doba, pod uvjetom da se dobro pripremiš za vožnju te da pravilno brineš o svojoj e-jurilici.

Ipak, u slučajevima jakog pljuska ili velikih nakupina snijega, najsigurnija opcija jest - ostaviti električni romobil kod kuće.